Puustusvoimat.jpg

Sotilasmusiikissa on jotakin sellaista jylhyyttä, iskevyyttä, vakuuttavuutta, juhlavuuttakin, että kuulija terävöityy luonnonvaraisesti suoristamaan oman ryhtinsä. Suomen puolustusvoimien soittokunnat ovat jo vuodesta 1993 järjestäneet kansalaisille komean spektaakkelin sotilassoittamisesta, nimeltään Tattoo. Siinä perinteinen sotilassoittokuntamusiikki marssirivistöineen, liikekoreografioineen on uljaasti esillä.

Eilen vuoden 2011 Tattoo aloitti Suomen kiertueensa Kouvolassa yli kolmentuhannen katsojan läsnäollessa. Komeaa oli: vasket pauhasivat, rummut pärisivät, täsmällisesti kantapäät polkivat yhtäaikaisesti maata, nilkat ojentuivat hiuksentarkan samanaikaisesti ja äärimmäinen täsmällisyys kokonaismenossa vakuuttti katsojan.

 

Hieman omituiselta tuntui istua ennakkolipunmyynnistä parhaaksi luulemassaan A-katsomossa. Sieltä kyllä näki hyvin koko esityksen, mutta esityksen ohjaus oli tähdätty läsnäolevalle kenraalille: koko laajan kaksijapuolituntisen esityksen ajan saimme nähdä sooloesiintyjistä vain takamukset, korvantakuset, kyynäspäät ja niskat. Missähän yleisohjauksen taju kaikille katsojille tarkoitetusta sotilasshowsta oikein oli uinunut. Hieman kummarytmiseltä tuntui myös illan sinänsä moitteeton kuulutus, joka usein kesken musiikin alkoi juontonsa: musiikille olisi pitänyt antaa aikaa tapahtua ja yleisön nauttia sitä rauhassa.

 

Suomen sotilassoittokunnat tattookatselmuksessa

Suomalaisten sotilassoittokuntien kapellimestarit toimivat armeijan ohjesääntöjen mukaisesti erilaisissa upseerintehtävissä, joihin he ovat kouluttautuneet ja arvohierarkkisesti nimitetyt. Puolustusvoimien ylikapellimestari on everstiluutnantti, useimpien soittokuntien johdossa on majuri ja musiikkikapteeni.

Kaartin soittokunta, Laivaston Soittokunta ja Satakunnan Sotilassoittokunta loivat varmatasoista sotilasmusiikin perinnettä, yllätyksetöntä ja varmaotteista armeijan käyttömusiikkia.

Puolustusvoimien  Varuskuntasoittokunta  Lahdesta nuorekkuudellaan ja tasokkuudellaan edusti illan valovoimaisimpia, muuntuvimpia ja elävimpiä esityskokonaisuuksia.

Rakuunasoittokunnan ja Karjalan Sotilassoittokunnan esityskokonaisuus Petri Junnan johdolla kohosi kuviomarssikokonaisuudeltaan ammattitaitoisimpana, musikaalisimpana ja koreografialtaan luontevimpana täsmällisyydessään erinomaisen onnistuneena ylitse muiden.

 

Sukupolvet kohtaavat

Sotilaalle ja varusmiespalveluaikaan kuuluu myös siviilielämä iloineen ja murheineen. Koko ohjelmakokonaisuuden mottona kulki juuri kosketus tämän päivän suomalaisarkeen, erityisesti sen nuorisoon.

Mainion viihteen tarjosivat Antti Tuisku ja Saara Aalto useilla sooloesityksillään, musikaalituokioillaan aina West Side Storyn lumovoimaan saakka, yhdessä soinnillisesti korkeatasoisen Grex musicus -kuoron kanssa, joka Mårtensonin Myrskyluodon Maijan sovituksellaan ja tulkinnallaan ylsi illan herkimpiin sävyihin. Kuoron osuus kansana osoittautui vakuuttavaksi myös jäkäläpartaisen, suomalaisbassojärkäle Jaakko Ryhäsen Verdin Nabuccon, juutalaisen ylipapin Zaccaria ooppera-aarian esityksessä. Ryhäsen  jylisevien Merikanto -tulkintojen kanssa ooppera-aaria edusti taidemusiikin vanhaa, välttämätöntä muotoperinnettä.

 

Yllätyksellistä lahtelaiskunniaa

Tattoon säveltäjänimet Jean Sibelius , Oskar Merikanto, Richard Strauss, Jouko Saari, Adam Hatsaturjan, Lasse Mårtenson, Franz Schubert, Giuseppe Verdi ja monet muut kuuluisuudet eivät arvanneet, että Kouvolan jääareenalla soivat heidän riipustamansa nuotit nyt vuonna 2011, upeasti soivatkin ja olisivat soineet ilman turhaa äänentoistoakin uljaasti.

Säveltäjänimistä Jouko Saari on lahtelaisittain yllätys: hänen säveltämänsä The Marine March, tuo Rannikkojääkärien marssiksi valittu sävelteos vuodelta 1969, tuntui ajattomalta, vetävältä ja melodisestikin kauniilta, selkeän tyylikkäältä marssimusiikilta. Jouko Saari on Lahden kaupunginorkesterin huippukapellimestari vuosien takaa - asuneekin vielä kaupungissamme.

 

Tattoosta

"Rakkaana säilyy rinnassain muisto kauniin kotimaan"  eli  Sam Sihvon Muistoja Pohjolasta jää kaikumaan musiikkimuistiimme illan komeana päätösnumerona.

Vaikka en militaristista järjestelmää ja sen tuhoavaa päämäärää ihaile, sen tattoomuotoisissa musiikkiesityksissä on jotain sellaista, josta nykypäivän epäjärjestyksellinen elämänmeno voisi ottaa selkeyttä ja sisältöä. Ja torvimusiikki – se on aina mukavaa, mahtavaa, lepuuttavaakin kuultavaa.

Tattoo jatkaa Suomen kiertokulkuaan vielä parin viikon ajan.

 http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/Erikoissivustot/tattoo2011/Suomeksi/