Kohta ei vettä rantaa rakkaampaa..<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Lahden Ranta-Kartanon rakentamishanke yritettiin kesän alussa vaivihkaa saada käyntiin - yleisötilaisuus pidettiin kesälomien alettua. Toisin kuitenkin kävi: kansalaiset heräsivät vaatimaan oman kaupunkikuvansa inhimillistämistä ja esitettyjen kerrospilvenpiirtäjien täydellistä hylkäämistä.

Paljon tässä kaupungin kaavoitustoimen tarkoitushakuisessa kaavoituskiireessä on vielä alkutekijöissään. Alueen vieressä oleva laaja Kisapuiston urheilualue on suunnitteluvaiheessa, viereisen Urheilutalon käyttö on samoin vielä ratkaisematta.

Lahden kaavoitustoimi on sortumassa entiseen virheeseensä: se suunnittelee jälleen tilkunkokoista rakennusaluetta rakennettavaksi ottamatta huomioon koko alueen kokonaisuutta. Näin se teki Ankkurissakin, kaavoitti aluetta rakennusyhtiöitten toivomuksien mukaan kortteli korttelilta kuin tilkkutäkkiä ja niin siitä tuli yksi Suomen kaupunkien kauheimpia.

Arkkitehti on koulutettu piirtämään ja suunnittelemaan rakennuksia, ihmisille hyvää ympäristöä. Kaupunginarkkitehdin tehtävänä on nähdä kaupunkikuva ja kokonaisuuksia kaupunkilaisten kannalta: hänen tärkein työnsä on ohjata kaavasuunnittelu kunnan omien vahvuuksien mukaan. Hänen on siis tunnettava kuntansa luonto- ja vetovoimatekijät, hellittävä niitä – ei tuhottava!

 

 

Lahden kaupunginarkkitehdin huono malli

 

Jyväskylä on harjun ja vesistöjen kaupunki Lahden tapaan.

Lahden kaupunginarkkitehti esitti yleisötilaisuudessa 2.6.2008 Lahden Ranta-Kartanon rakentamispaineelle syyksi toisten kaupunkien vastaavanlaisia rakentamistapoja.

Jyväskylä oli yksi hänen perusteluistaan.

1688359.jpg

Lutakon kerrostaloalue Jyväskylän kaupungin keskustassa

 

Jyväskylässä kaupunkilainen näkee rannalta toiselle enää vain kerrostaloja, joiden välissä on pakollinen vesi, sitäkin rakennusyhtiöt ja kaupunki yhteistyössä ovat vallanneet täyttämällä rantaviivaa. Melkoisen mielikuvitukseton ja tyly maisema Jyväsjärven rannalla on: kaikkialla silmiin siintävät kerrostalorykelmät.

1688362.jpg

Näkymä Kuokkalan kerrostaloasuinalueelle sekä sen viereinen

 

1688363.jpg

Ainolanrannan kerrostaloalue ja vielä viimeinen käännös  kaupungin länsireunaa kohden

 

1688360.jpg

Mattilanniemen rantaan rakennettu Jyväskylän yliopiston rakennuskompleksi

 

Tämmöistäkö kaupunginarkkitehtimme haluaa myös Lahden Vesijärvimaiseman olevan? Huonon arkkitehtuurin apinointiko on trendikästä?

Eikö lahtelaisella kunnanasukkaalla enää kohta ole mitään nautintaoikeutta omaan, komeaan Vesijärveensä, omaa lahtelaista - Suomen tuhansien järvien kaupunkimallia?

 

 

 

Kyllä Jyväskylästä hyväkin malli löytyy

 

Lahti on salailutapaansa noudattaen kesän alettua julkistanut toisenkin kyseenalaisen kaavaluonnoksen: se aikoo tuhota kuuluisan torinsa (ylä- ja alatori) rakentamalla niiden alle parkkiluolan ja kannelle taloja. Perusteena on kuntalaisten mahdollisuus käydä kävellen keskustassa ostoksilla.

Jyväskylän kävelykadusta voivat monien kuntien kunnanarkkitehdit hakea mallia.

 

1688338.jpg

 

Kävelykatu on Jyväskylässä ollut jo pitkään kaupunkilaisten suuri ja mittava olohuone: seurustelu-, vapaa-aika- ja ostostentekopaikkana sen täyttää tuhannet eri-ikäiset kaupunkilaiset ja turistit vuorokauden ympäriinsä. Kävelykadulla kohdataan, seurustellaan, osallistutaan tapahtumiin, kuunnellaan katusoittajia tai vain istutaan ja seurataan maailmanmenoa – sateella ja pakkasella siirrytään kätevästi kävelykadun moniin aulatiloihin, kauppakeskuksiin, kahviloihin, ravintoloihin, virastoihin…

 

1688341.jpg

 

Kävelykadulla lapset ja aikuiset, perheet, työtä tekevät, työttömät, yksinäiset, ystävät, vieraat, vanhukset, terveet ja sairaat liikkuvat oman aikataulunsa ja kykynsä mukaan, omien mielenkiintojensa tapaan vailla moottoriajoneuvojen pienintäkään häirintää. Kävelykadulle tulleet autolliset ovat jättäneet kulkuvälineensä lähikortteleiden paikoitustaloihin ja paikoituspaikoille.

 

1688337.jpg

 

Tämmöistä mallia Jyväskylästä Lahden keskustaeheytys tarvitsee. Sen työstämiseen pitää käyttää kaikki niin tuore kuin jo byrokratian kalkkeuttama Lahden kaupunkisuunnittelunkin aivokapasiteetti ja nopeasti.

 

 

Lahden omaa enää vähän tuhoamatta

 

Lahden Vesijärvimaisema on vielä sentään joiltakin osin kaupunkilaisten ihailtavissa.

Lahden tori on yksi maankuulu suomalainen erikoisuus myyjineen, kansalaisineen, tapahtumineen.

 

535994.jpg

 

954560.jpg

 

Molemmat ovat Lahden kaavoitustoimen suorituspaineen tuhoiskun kohteena.

Ketä varten kaupunkiamme oikein rakennetaan?

 

Kun lahtelaisten merkittävin asemakaavaluonnos Ranta-Kartano on ollut suunnitteilla jo vuodesta 2000, niin mikä pakko se on kuin varkain kesän alussa tuoda muodollisesti yleisön nähtäville. Samoin Lahden torin rakennemuutokset eivät nekään ole ajankohtaisia, tarpeellisia, keskustaa eheyttäviä saati taloudellisesti kannattavia suunnitelmia.

 

Kenelle on tullut hätä housuun?

 

                                                                    O

 

 

Lahtelaiset voivat vielä reilun kuukauden vaikuttaa näihin suunnitelmatorsoihin: he voivat tutustua suunnitelmiin, tehdä huomautuksia niin suullisesti kuin kirjallisestikin Lahden kaupungin teknisen toimen palvelupisteessä, Vesijärvenkatu 11C, Lahti

                                                                     O

www.lahti.fi -

Asuminen ja ympäristö - Kaavat ja kiinteistöt - Kaavoitus - Nähtävillä olevat kaavat - Ranta-Kartano

 

                                                                     O

http://www.adressit.com/ranta-kartano