Lahden%20Aleksin%20valokatu.jpg

Kunnallisin päätöksin kustannetut kaupunkilaisille tarkoitetut koristenautinnot ovat jo kovin iäkkäitä. Lahden Aleksanterinkadun valohahmot ovat tosi lahtelaiset ja tutut meille kaikille. Tapani Aartomaan suunnittelemat ja vuonna 1983 ripustetut valot ovat valtakunnallinen harvinaisuus kuva-aiheiltaan, syntyvaiheiltaan ja väreiltään.

Kuvissa seikkailevat metsän eläimistä kettu, jänis ja riekko. Aurinko, kuu, mökki, lumi ja kuuset vievät ajatukset aamusta iltaan kestävälle hiihtoretkelle. Valotarinaan kuuluu 11 kuviota.


 

Teknisen ja ympäristötoimen onnistumiset päätöstensä toteutuksissa ovat viime vuodelta  todella pienet, parilla sormella laskettavat. Pelkkää sutta on syntynyt kaavoissa, rakennetussa ja täydennetyssä ympäristössä sekä kaupunkikuvassa ja jatkuvasti keskeneräisessä kaupunkikeskustassamme.

 

Uusimmista kunnallisista teknisistä ratkaisuista on pienille henkilöautoille tehty, kalliilla rahalla ja loputtoman pitkästyttävällä vuosia kestäneellä aikataululla rakennettu Vanhan Linja-autoaseman suuri risteys viimeinkin valmis. Se toimii ainakin normaalina päivinä liikenneohjausvaloineen yllättävän hyvin.

Tosin katujen kapeus teettää joukkoliikenteelle ja raskaalle rekkaliikenteelle vaikeuksia toteuttaa kaista-ajot liikennesääntöjen mukaan. Samoin yksisuuntaisten ajoväylien suunnittelu pyöräilijöille on epäonnistunutta ja pyöräilijät joutuvat kolmesti ylittämään ajoradan päästäkseen risteyksen yli.


 

Yksi rakennuslupakin on sentään onnistuneesti toteutettu. Keskustan korttelit täyttyvät rakennuksen seiniltä alkavin valtaisin terassein, jotka valtaavat katujen jalkakäytävät ja jalankulkijan on vaikea kompastumatta hahmottaa niiden rakenteita.

Lanun aukion suihkualtaan viereinen ravintola on onnistunut lasiseinällä naamioimaan terassinsa esimerkillisesti ja maisemoimaan sen kuin rakennukseen kuuluvaksi.

 

Enempää en etsimälläkään löytänyt positiivista Lahden rakentamisesta. Pyydänkin lukijaani kertomaan, onko löytynyt lisää myönteisiä esimerkkejä.  

Lis%C3%A4liite.jpg