Romeo%20ja%20julia%202-normal.jpg

Kun astumme Lahden kansanopiston historiallisen vanhaan, suureen saliin, olemme heti ällikällä lyödyt: juhlasali on nyt ylhäältä lattiaan saakka mustin kankain täysin verhottu, salin reunoille pystytetty jyrkästi nousevat katsomot ja keskelle luotu matala, laaja areenakoroke. Olemme lahtelaisittain kenties onnistuneimmassa teatteritilassa kautta aikain! Atmosfäärikin on jo saapuessamme herkullisen toiminnallinen, vain muutamat valonheitinten kapeakiilaiset säteet valaisevat tummanpuhuvaa tilaa, jossa treenaajia juosta vilisee areenan ja lattian täydeltä, taivutellen, hokien, ähkyen, treenaten, spurttaillen, hyppien, hikeä kiiltäen, mumisten ja lauleskellenkin niin että koko salitila kuhisee ja meidän on pakko varoen puikkelehtia toiminnan läpi omille istuinpaikoillemme.

romeo-vs-julia-01.jpg

Lahden Romeo vs. Julia on komea, raikas, kiihkeän energinen, omaperäisen tyylikäs teatterinautinto. Timo Raitan sovittamassa ja ohjaamassa ja Meri-Tuuli Risbergin luomassa koreografiassa ensemblen lahjakkaat teatteritaitajat pistävät kaikkensa peliin, hetkeäkään lepäämättä, mitään itsestään säästämättä. Totuuden ja valheen, rakkauden ja perinteen, kahden suvun vihanpidon draama aukeaa ja kasvaa antiikin gladiaattorimaiseksi ikitotuudeksi, jossa kamppailullinen kahden joukon aatteiden ja voimainmittelö, ajatuksin, asuin, mailoin ja rajuin ottein kasvaa hurjavauhtiseksi, hipoo jännittävyydellään jopa sietokykyjemme rajoja ajoittain rajulla realistisuudellaan. Ylinnä kaikista meidät valloittaa koko esityksen läpi kantava liikunta, joka saa esittäjiensä jalat silmänhavaintoamme nopeammiksi, kropat hurmioittavan taipuisiksi ja yleisrytmin niin mukaansatempaavaksi, että esityksen mukana pulssimme riemukkaasti jyskyttävät haltioitumisesta ylälukemissaan. Väliaplodeilta emme voi välttyä. Esitys kuumottaa jo ensimetreiltään upeaan loppuunsa saakka katsojan mielet ja posketkin innostuksesta hehkumaan. Vain toisen puoliajan alku antaa esityksen ainoan suvannon meidän hetkeksi vilvoittua ja hengittää sekä pienen tovin pohdinnoillemme ja tuntemuksillemme.

Ennen kuin täyttyy jo teoksen alussa paljastuva näytelmän vääjäämättömän surullinen loppu, jossa kuolema voittaa rakkauden, saamme herkistyä moneen tapahtumaan, kahden rakastuneen nuoren kohtaamisiin, yllättäviin juonen käänteisiin ja ennen muuta persoonallisiin, hienoihin roolitöihin. Julmat sukujenväliset joukko-ottelut luovat esitykseen huimaa, koko areenaa silminnähden notkuttavaa, katsomon penkkeihin saakka hytkyttävää voimaa, enteellistä väkivaltaa ja jännitettä. Hienosti näytelty, väkevä Capulet-perhekohtaus, jossa vastakkain ovat Julian isän (Jesse Raatikainen) äärimmäisen julma sukuauktoriteetti ja äidin (Pihla Pohjolainen) tytärtään puolustava lämmin äitiys, tuntuu luissamme asti.  Myötäelämme Julian (Tytti Junna, Suvi Rantanen, Elina Saarela) ensirakkauden tunteesta, uskollisuudesta rakastetulleen, ehdottomuudesta kuolla yhdessä rakastettunsa kanssa ja Romeon (Ali Ahovaara, Tuukka Leijavuori, Ola Blick) ensirakastumisesta, sukuylpeyden murhaan saakka päättyvästä nuoruuden ehdottomuudesta, silmittömästä raivosta sekä viimein lohduttomuudesta kuolla  myrkkymaljan kautta itsetuhoisesti kuultuaan Julian kuolemasta.

Synkkien varjojen vastakohtina useat tunnelman kevennysvälähdykset nostattavat odotettavan synkkyyden kontrastit huippuunsa: ratkiriemukas imettäjä niin hahmona kuin tekstinäkin (Joonas Lehikoinen, Vilhelmiina Virkkunen) ei voisi hykerryttävämpi enää olla, eikä nakuilevaa, kaiken tapahtuneen surkeuden ja pyhän kertakaikkista häpäisyä voisi enää viattomammin ja vaikuttavammin saati valloittavampana piirileikkinä tulkita. Tarinan johdattelijan Lorenzon (Helinä Kumpulainen, Juho Rantonen) osuus on ohjauksen selkeä kulmakivi ja esittäjiensä tarkkajäsentelyinen täysosuma. Jokaista näytelmän roolitöistä leimaa selkeä analyysi, taito ja eläytyminen. Tekniikka, valot, äänimaalma, musisointi, puvustus ja rekvisiitta sinetöivät esityksen laadukkuuden.

Lahden Romeo vs. Julia on käänteentekevän komea klassikkonäytelmän tulkinta. Sen teksti on aitoa, upeaa, arkista, riimikästäkin suomea, sen teemat kuin hiottuja, kirkastettuja ja äärimmilleen kiristettyjä jousenjänteitä, sen voima ja elävyys täynnä näyttelijäilmaisun katkeamatonta intensiivisyyttä, aikamme liikettä, elämänkiihkoa ja hehkua. Teos on yksi niistä harvoista suomalaisnäyttämöiden Shakespeare-tulkinnoista, jotka lentävät kaukana itsetarkoituksellisesta modernisointipakosta, ylhäällä avaruudessa mutta lähellä sydämissämme rakkauden ja kuoleman, unen ja toden jokaista meistä riipaisevissa maailmoissa syvältä koskettaen.

 

Lahden kansanopiston Teatteri I

William Shakespeare: Romeo ja Julia    Suomennos Lauri Sipari  Sovitus ja ohjaus Timo Raita              Koreografia Meri-Tuuli Risberg  Miekkailun opetus Ville Seivo  Musiikin opetus Ari Niskanen ja Inge-Maarit Rautiainen   Kehonhallinnan opetus Anni Leino ja Sami Perälä  Valokuvat  Amanda Aho

Areenalla  Ali Ahovaara, Ola Blick, Anssi Hyvärinen, Tytti Junna, Anni Kekki, Helinä Kumpulainen, Joonas Lehikoinen, Tuukka Leijavuori, Magnus Mariuson, Saara Mänttäri, Pauli Patinen, Ella Pesonen, Pihla Pohjolainen, Jesse Raatikainen, Suvi Rantanen, Juho Rantonen, Aliisa Rinne, Elina Saarela, Vilhelmiina Virkkunen

Esitykset:

la 22.3. klo 15.00 (LM)
ti 25.3. klo 19.00  ke 26.3. klo 19.00  la 29.3. klo 15.00 su 30.3. klo 19.00
ti 1.4. klo 19.00  ke 2.4. klo 19.00   pe 4.4. klo 19.00   la 5.4. klo 15.00
ti 8.4. klo 19.00  ke 9.4. klo 19.00  la 12.4. klo 19.00   su 13.4. klo 15.00
ti 15.4. klo 19.00    ke 16.4. klo 19.00 VIIMEINEN ESITYS (LM)

Esitykset Lahden kansanopiston Juhlasalissa (Harjukatu 46)

Lipunmyynti numerosta (03) 87810, varaukset myös [email protected]

Esitysarvio ensi-illasta  21.3.2014