Tavallisen Virtasen ajattelumittarini pomppasi kielteisille yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon mittauslukemille saatuani kutsun torstaina 28.3.19 Lahden Ristinkirkkoon järjestettyyn luento- ja keskustelutilaisuuteen.

 

R%C3%B6ning%202.jpg

 

Tapahtumalle oli annettu nimeksi Kasvatuksen yhteistyöfoorumi. Mitä tuommoinen sanahirviöviisaus oikein tarkoittaa ja mistä se kertoo?

 

Kutsu tarkoitti päivän kahta eri ajankohtaan ja eri kohteille - klo 14-16 kasvatuksen ja opetuksen ammattilaisille sekä klo 18-19.30 lasten vanhemmille - järjestettävää tilaisuutta. Nyt taas kerran nämä hyvää tarkoittavat kutsujat olivat unohtaneet, että kasvatuksen ja opetuksen ammattilaisia ovat vähintään yhtä suuressa määrin sekä vanhemmat että palkatut kasvatustyöntekijät.

 

Molemmissa tilaisuuksissa luennoisi sama henkilö, psykoterapeutti, psykologi Tiina Röning.

Kahdelle tilaisuudelle kutsussa oli annettu ihan eri nimet:

1. Työrauhaa lapsiryhmiin ja luokkahuoneisiin sekä

2. Miten kohdata lasten ja nuorten uhmailu ja agressio oikein.

 

 

Voisiko vanhempia ja opettajia enää vähempää kiinnostaa päästä moiseen kasvatuksen yhteistyöfoorumiin osallistumaan. Hienostelu ja sisäänpäinlämpiävä kasvatusviisaus on tullut jo tavaksi Lahden koululaitoksen epäonnistuneissa, sivistystoimialan kasvatusjohtajan vetämissä vanhempain- ja opettajien tilaisuuksissa jäädäkseen Lahteen palkattuja kasvattajia ja lasten vanhempia omiin linnakkeisiinsa lokeroittamaan.

Onneksi tilaisuuden järjestäjät olivat hoitaneet ennakkoon taas taitavasti lasten ja perheiden ehdoilla.illan luennon ajaksi lastenhoidon.*

 

Ajatukseni oli taas mennä ja kuunnella perinteisesti kerran vuodessa lahtelaisille järjestettyä alan ajankohtaisinta tietoa lapsista ja heidän kasvatuksestaan  Mittarini siirtyi myönteisille lukemille todettuani järjestäjiksi samat yhteistyökykyiset vapaaehtoiset ryhmät ja yhteisöt kuin edellisinäkin vuosina. Harpoin siis ensimmäiseen päivän tilaisuuksista.

 

R%C3%B6ningin%20kuva.jpg

 

Tiina Röning oli uusi tuttavuus. Sanavalmis, vauhdikas Tohmajärven mummo, kuten hän hahmonsa synnyn maalaili. Vauhdiltaan purputtavan karjalaista, lähes tauotonta puheryöppyä puolitoistatuntia kuunneltuani totesin hämäläisenä jatkuvasti lipsahtelevani vauhdista, mutta hänen synnyinlahjansa löytäneen oikean paikan. Puhe oli räiskyvää, temperamenttista ja runsaan sadanviidenkymmenen kuulijan hyvin hereillä pysyttävää yksinluentoa.

Hän luettelikin tusinan erilaisia tehtäviä, joissa on saanut tätä synnyinlahjaansa ja koulutustaan vastaavaa ammattiaan harjoitta- sairaalat, psykiatria- ja terapiaklinikat ja -osastot, opettajainvalmistuslaitokset, opettajaintilaisuudet, luento- ja koulutusyhtiöt, oma henkilökohtainen terapiavastaanotto ja parhaillaan Suomen virallinen urheiluorganisaatio ovat hänet palkanneet.

 

Parasta luennossa oli hänen huumorinsa miehensä savolaisuudesta ja omasta karjalaisuudestaan sekä pikkuesimerkit koetusta omasta arjen, lastensa sekä miehensä yhteisöllisestä kotielämästä. Erilaisiin kasvatustutkimuksiin ja terapiakokeiluihin viitatessaan hän kertoi merkittävin tuloksin varsinkin vertailuryhmillä saaduista, erilaisen mallintamisen vaikutuksista havainnollisen uskottavasti.

 

Tilittäessään omia merkittäviä kokemuksiaan terapiatyöstään hän hämmentävästi uskoi siihen, ettei hänen työllään yksilöterapiassa ole mitään lopullista päämäärätavoitetta. Mihin hänen terapoimansa lapsi, nuori tai aikuinen tai terapiaryhmä lopulta elämässään päätyy, on sivuasia!

 

Tottahan tuossa vauhdissa menevät myös monet asiat kuin parhaassakin elämänsketsissä sekaisin - tulee mainostettua moneen kertaan vain toista johtavista suomalaisista kauppaketjuista tavaratalon muodossa, urheilijapsykologina ja urheilujohtajana jättää täysin unohduksiin kulttuuriin orientoituvat lapset ja nuoret ja huumoriksi lipsautella, vailla tutkittua tietoa tyttöjen entisistä ja omista elämänhaaveistaan 1980-luvun lentoemäntien ja miss-Suomi -haaveiden Suomesta ja väittää, että tänä päivänä nuo urahaaveet ovat aivan muita ja miss-Suomi on enää vain turkulaisten haaveena.

 

Tiina Röning herätti lopulliset sympatiat mainitessaan illan tilaisuuden sisältävän suurin piirtein samat asiat kuin nyt kuultu luento – käytännön kokemuksesta jotakin kasvattajien tasa-arvosta!

 

Kaikkiaan  Röningin ennakkoluulottoman valoisa olemus ja kokemuksen luoma tietous valoi uskoa perheiden ja lasten sekä yhteisen hyvinvoinnin ja mielenrauhan hoitamiseen helposti hallittavilla ja opituilla, toistuvilla keinoilla ja harjaannutetulla ihmistuntemuksella sekä aidoilla, teeskentelemättömillä tunteilla.

 

Ongelmallisinta oli hahmottaa tämä Tiina Röningin tieto tarjoiltuna jälleen - kuten aikaisempinakin vuosina - Alvar Aallon vitivalkoiselle kirkonseinälle heijastettuina tietoluetteloina ja ryhmittelyinä. Ne eivät päivänvaloisessa kirkossa näkyneet minnekään. Tälle vuosittain toistuvalle epäonnistuvalle havainnollistamiselle pitää ensi kerraksi tehdä jotakin. Luennnon osalta nuo kalvosarjat luvattiin toimittaa jälkikäteen kuulijoille.

 

PS *

Myös iltaluennolla oli suuri yleisömenestys ja runsaasti lapsia hoidettavina, vanhempien vapautuessa näin luennon seuraamiseen.

 

Lue myös:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/03/lahden-sivistysjohto-ei-tunne-lakia

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg