Sirkusartistien%20n%C3%A4ytteet%202.jpg

 

Lahtelainen sirkuskoulutus on jo kaksikymmentä vuotta tuottanut alan ammattilaisia maailman sirkusestradeille. Koulutuskeskus Salpauksen 120 opintoviikkoa sisältävä kolmevuotinen sirkusartistikoulutus on maan suosituimpia ammattikoulutuksia. Hakijoita riittää mistä valita, aina ulkomaita myöten: tulokset kiirivät medioissa ja eetterissä. Yhä kasvava sirkustaiteen uudenlainen arvostus on globaalina, kaikenikäisten, eri kansallisuuksien helposti ymmärrettävänä noussut yhdeksi maailman kansainvälisimmistä ja kiehtovimmista taidelajeista.

 

Viimeistä lahtelaista kulttuurista viikkoa on rikastanut valmistuvien viidentoista sirkusartistin valmistujaisnäytös. Kolmetuntisessa INTO-showssaan he esittelevät erilaisia taitojaan itse valitsemissaan sirkuslajeissa ja suunnittelemissaan sirkusnumeroissa. Esityskokonaisuus on ollut jälleen yleisömenestys - täydet salit kaikissa yhdeksässä esityksessä, uudistetuin katsomoin upeasti varustetussa sirkuskeskuksen salitilassa. Eipä ihme, että kaksitoista näistä ammattilaisista on jo kiinnitetty sirkus Finlandian kesän ohjelmakiertueeseen.

 

 

Tyylikästä perinteistä sirkusta edustivat Sini Naparin rohkean vaarallinen kahdella teräsnuoralla kävely ja akrobatia, sen vakuuttava varmuus ja vaativien liikkeiden sekä keinojen moninaisuus, suoritusten tasokkuus aina spagaattiin saakka - yksi shown rikkumattomimmista, hallituimmista ohjelmanumeroista. Toinen rohkea ja vaarallinen, yleisön jännittämismekanismit äärimmilleen pingottanut kokonaisuus nosti seuraajien katseet korkealle sirkuskaton kymmenmetrisen kattolaen korkeuksiin huimapäisen keinuvassa Pihla Ojalan sirkustrapetsinumerossa - taiteellisesti ehjässä sekä ajatuksellisesti puhuttelevassa esityksessä. Ilkka Kemppisen ilma-akrobatia matkalaukkuineen häikäisi luontevuudella, taidolla, akrobaattivalmiudella, pelkistetyn visuaalisella tarinakokonaisuudellaan.

 

Salpauksen%20sirkuskiinalainen%20tolppa.

 

Nykysirkuksen varmoihin jännityselementteihin kuuluu kiinalainen tolppa, jonka tuottama kauhuelämys on hengenvaarallisuudessaankin äärimmäisen nautittavaa Oskari Jauhiaisen unohtumattomina, helpon ja ilmavan näköisinä kiipeilyinä, kuin pienin raajakosketusliikkein kapuilu tangon yläilmoihin ja taas yllättävin äkkipudotuksin alas: tarinan sisällöllinen teema terästi vaarallisen tolppa-akrobatian huippuunsa muka vaarattomuudella ja kahvivoimalatauksellaan. Samaan nykysirkuksen ehdottomien ykkösnumeroiden joukkoon lukeutuu Armas Lintusaaren loistava Cyr-rengas-akrobatia, jonka liike-energian pysähtymätön vauhti ja lopun hurja finaali häikäisivät artistivalmiuksillaan yhtenä soolojen ikimuistettavista kokemuksista.

 

Sirkuksen%20lopputy%C3%B6t%202018%202.jp

 

Nelma Pietalan jalkajongleeraus palloin ja kartioin todisti, miten silmänräpäyksen tarkka ajoitus ja loistava tekniikka luovat ihastuttavan toimivan visuaalisuuden katsojan ihmetellä ja nauttia hullaanuttavasta temppuilusta. Anselmi Kaisanlahden permantoakrobatia lähestyy teatteria verkkaisuudestaan huolimatta draamallisessa keskeytymättömässä ja hyvin etenevässä intensiteetissään. Taitava eläytyminen, notkea kehoakrobatia, muutama hauska simsalabim ja maukas tarina maittaa meitä. Samaan teatterikastiin nostan Vilhelm Eklundin baarimikkohahmon, jonka helpot keilaheittelyt ja yksinkertainen mutta todella toimiva temppu monen baarijuoman samanaikaisvalmistuksesta on näppärää huvia näin hyvällä näyttelijätyöllä silattuna.

 

Helmi Simola uskalsi vanhaan, sirkusmaailman kenties vaativimpaan sikarilaatikkojongleerauksen täyttämään sooloesitykseen. Rohkeudesta kiitos! Tempun välähdyksellinen visuaalisuus kertoi tarinan mielenmaiseman, mutta sen valokiilamainen hektisyys madalsi jongleerauksen vaikuttavuutta – vaikka itse temppu sinänsä näytti katsojalle äärimmäisen vaikeusasteensa.

 

Kanerva Keskisen keilajongleeraus maittoi välittömyydellään ja sujuvuudellaan ja Suvi Piiraisen vanneleikittely näennäisellä vaivattomuudellaan. Andreas Fiskum Vatnen show hatun ja yksipyöräisen kanssa lähestyy viihdemaailman ohjelmanumeroita ja onnistumiskohdissaan jaquestatin kaltaista hauskuutta. Emma Langmoen kuvitelmallinen tarinointi trapetsilla sujui hallituin, helponnäköisin mutta vaikein ja vaativin trapetsitempuin – tarinankerronnan runsauden peittäessä kuvitelmien spontaanisuutta. Anni Räsänen toi kokonaisuuteen ilmalenkkivälineen, ja sen käsittely loi yhdessä katsekontaktin kanssa hyvin liikkuvan ja varioivan soolokokonaisuuden. Salla Santanen todisti ohjelman alun rituaalisella maagisuudella olevan voimaa tänäänkin ja hänen skenografinen hahmonsa toi uusia elementtejä sirkusmaailmaan, jonne hän hilautui rengastrapetsia taitavasti käyttäen.

 

Sirkuksen%20lopputy%C3%B6t%202018%201.jp

Mutta se koko gaalan huipuin oli ehdottomasti kokonaistarina Blomqvist-Mårtensonin Myrskyluodon Maija, jonka Pihla Ojala ja Ilkka Kemppinen esittivät tyylikkään balettisella klassisuudella, tarinallisella kiinteydellä ja intiimiydellä, eläytyvällä tunteella ja ennen kaikkea vaativalla, suvereenin loisteliaalla pariakrobatialla.

 

 

Sirkusartistien opetussuunnitelmiin on liitetty myös tanssi. Kaksi erillistä yhteistanssillista liikuntanumeroa todistivat artistien valmiudet liikunnalliseen yhteistulkintaan, ensimmäinen (Catch) spontaaniin inspiraatioon perustuva tanssiteos tuntui koulutuksellisesti irrottelevan tarpeelliselta ja jälkimmäinen (Run) jo akrobaattiselta valmiilta sirkusnumerolta..

 

Sirkuksen yksi vaikuttava osa on saada ihmiset hyvälle tuulelle. Nyt tuo tunne saatiin katsojille ohjelmanumeroiden välissä tapahtuvin vaihdoin, jotka toteutettiin riemastuttavan hauskoilla eri aiheisilla pikkujuonellisilla draamallisilla episodeilla. Näin jännitys ja lämmin huumori vuorottelivat näytöksen täydelliseksi.

 

Valmistujaisnäytöksen sirkusartistit:

Andreas Fiskum Vatne, Anni Räsänen, Anselmi Kaisanlahti, Armas Lintusaari, Emma Langmoen,  Helmi Simola, Ilkka Kemppinen, Kanerva Keskinen, Nelma Pietala, Oskari Jauhiainen, Pihla Ojala, Salla Santanen, Sini Napari, Suvi Piirainen, Vilhelm Eklund

 

Esityskuvat Joonas Purastie                                                                                                                                                                               

Arvio esityksestä 17.1.2018

 

Salpauksennsirkusryhm%C3%A4%202018.jpg

 

https://www.salpaus.fi/koulutusesittely/sirkusartisti/

 

Lis%C3%A4liite.jpg