Lahdessa vaikuttavien poliittisten puolueiden omilla järjestösivuilla esitellään myös kunnallisvaaliehdokkaat. Kun vastuullinen, epäröivä tai tiedonhaluinen äänestäjä haluaisi selvittää ehdokkaan ajatuksia lähettämällä hänelle sähköpostia vastattavaksi, tuntuu, ettei se valtaosalle ehdokkaista olisi mieluista: he joutuisivat vastaamaan kirjallisesti kysymyksiimme. Mitä suurempi puolue sitä kehnommin ainakin Lahdessa esittely on kunnallisorganisaatioiden nettisivuilla hoidettu.

Heikoimmin asiansa ovat hoitaneet Keskusta, Kokoomus ja Demarit
Kokoomuksen järjestösivulla otsikolla Kunnallisvaaliehdokkaat 2012 luetellaan kyllä kaikki 88 valtuustoon pyrkivää ehdokasta, mutta saman otsikon alta hiirtä näpätessä saadaan näkyviin vain 15 ehdokkaan nimet ja yhteystiedot. Laitoin sähköpostin puolueen Lahden toimistoon viikko sitten tästä tiedotusepäkohdasta – tänä aamuna asia vielä on korjaamatta. Ei kovin tasa-arvoista tiedonvälitystä edes omia puoluetovereita kohtaan.
Demarit ovat samalla tasolla. Kunnallisvaaliehdokkaita heilläkin on 88*,  joista vain 25 nimeä on alleviivattu: niistä selviää 16 ehdokkaan yhteystiedot sekä 9 ehdokasta, joiden facebookiin äänestäjän on pakko kirjautua voidakseen pitää yhteyttä. Monetkaan äänestäjät eivät halua facebookin jatkuvan tietotulvan sekamelskaan.

Keskustapuolue, jonka 27 ehdokkaalta puuttuvat yhteystiedot äänestäjiä varten kokonaan, jää jumbosijalle.

Monen ehdokkaan osalta tiedämme heillä olevan omat kotisivut ja sähköpostit, mutta ne eivät ole saavuttaneet oman puoluepaikallisosaston sivuja. Miksi? Pelkäävätkö ehdokkaat vastailla äänestäjilleen vai elävätkö valtapuolueiden paikalliskoneistot suuruutensa tyytyväisyyskeinuissa löhöillen suurta vaalivoittoa odotellen.

http://www.lahdenkokoomus.fi/
http://www.lahdendemarit.fi/

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Piirit/Paijat-Hame/Suomeksi/Kunnat/Lahti/Kunnallisvaalit_2012.iw3


Lahden Perussuomalaisten järjestösivulla on puolueen 18 ehdokkaan nimet, joista 12 ehdokkaan kanssa voi asioida sähköpostitse.
Kristillisdemokraattien Lahden puoluesivuille on painettu kahteen kertaan heidän 37 ehdokkaansa nimet, mutta yhteystiedot on rajattu harvoille ja valituille: sivuilta löydät vain nykyisten puoluekihojen ja puolueen valtuutettujen yhteystiedot. Tasa-arvoista puoluetoveruutta.
Vasemmistoliiton 38 kunnallisvaaliehdokkaan joukosta vain kahdellatoista löytyy selvät, käyttökelpoiset yhteystiedot.
Piraattipuolueella on 2 ehdokasta, molemmilla yhteystiedot, Muutos 2011 ryhmittymällä myös kaksi ehdokasta, toisella yhteystiedot sekä Itsenäisyyspuolueella kaksi ehdokasta, molemmat ilman yhteystietoja.


http://lahti.perussuomalaiset.fi/
http://www.kdlahti.net/
http://lahti.vas.fi/

http://piraattipuolue.fi/category/lahti-ehdokkaat/
http://muutos2011.fi/kuntavaalit/?cat=9

http://ipu.fi/itsenaisyyspuolueen-ehdokkaat-kunnallisvaalissa-2012/

Puolueiden parhaimmisto
Esittelyjen ykköspuolueiksi nousevat ehdottomasti Vihreät (31 valtuustoehdokasta) ja Suomen kommunistinen puolue (5 ehdokasta). Näiden kahden puolueen järjestösivuilla kaikki kunnallisvaaliehdokkaat esitellään tasapuolisesti ja heistä annetaan yhteystiedot: kansalaiset voivat heille kirjoittaa ja saada myöhemminkin todistuskelpoisia kirjallisia vastauksia.

http://www.lahdenvihreat.fi/?page_id=251

http://www.skp.fi/vaalit/kunnallisvaalit-2012/Lahti

Vielä on muillakin muutama päivä aikaa terästyä ja laittaa puolueiden ehdokasesittely kuntoon äänestäjien tiedonjanoa arvostavasti.


Lahden kunnallisvaalit 2012:
http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/www/Kunnallisvaalit2012

*= lukijoiden tarkentama luku