1015491.jpg

Viikonvaihteessa  28.10. on taas tehty tuo kaikkia sivistyneitä eurooppalaisia yhdistävä kellonviisareiden rukkaus tunnilla taaksepäin. Tunti sinne tai tänne, viikko sinne tai tänne, kuukausi sinne tai tänne, vuosikymmen sinne tai tänne?

Näiden juttujeni lukijana tiedätkin, että Lahti -kaupungilla on jo pitkään ollut oma aikakäsite: kaikki mitä julkisesti luvataan tehtäväksi unohdetaan hetkessä sekä jätetään jopa vuosiksi toteuttamatta ja kaikki, mikä sovitaan salassa, demokratian ulottumattomissa, tehdään nopeasti rahoja säästämättä.

Mietin, olisiko aikakäsitteellä laajemmin merkitystä Lahdessa työtään tekeviin, tänne muuttoaikeita hautoviin tuhansiin rikkaisiin helsinkiläisiin tai yleensä ihmisiin ja heidän viihtymiseensä tässä kaupungissa.

 

Sivistyksen piiriin vuosien viiveellä

1015513.jpg

Viime elokuun jutussani Turhake nimeltä palaute anoin valtalehdeltämme Etelä-Suomen Sanomilta viimeinkin vastausta kuukausia aikaisemmin esittämäämme palautteeseen seuraavasti:

Sivistyksen lahtelaisena etuvartiona ESS voisi ainakin vastata kuukausia sitten lähettämäämme palautteeseen, jossa kysyimme, miksi mielipidekirjoituksissa Etelä-Suomen Sanomat julkaisee nimimerkkikirjoituksia. Esimerkiksi sivistyksen ykköslehti Helsingin Sanomat on tällaisesta kaksinaismoraalista kokonaan luopunut.

Eilen se vastaus on yli kahdeksan kuukautta palautteen antamisesta saapunut. Lahen ajassa elävät kuntalaiset kyllä viiveen ymmärtävät.

Lainaan ESS:n toimituksen ilmoituksesta sen keskeisen sisällön:

"Haluamme profiloida sisältöämme ja sen vuoksi olemme päättäneet julkaista Lukijan sanassa vain kirjoituksia, jotka henkilö kirjoittaa omalla nimellään."

Vastauksen hieno sisältö korvannee sen viipymisen. Mielipidekirjoituksille löytyy katetta ja uskottavuutta vain silloin, kun niiden esittäjä uskaltaa kirjoittaa ja esittää mielipiteensä elävänä ihmisenä. Nimimerkkien taakse on helppo kätkeytyä ja heitellä turhuuksia.

533947.jpg

Heikki Hakala

Päätoimittaja Heikki Hakalan teksti on kokonaisuudessaan luettavissa ESS:n perjantain lehdessä 26.10.2007Mielipide -osastossa, sivulla 12.

Lahen uutisia poistaa kommentit, joiden lähettäjä ei ole toimittanut yhteystietojaan Lahen uutisiin.

Kaupunginjohtajamme viikko-mitta

1015494.jpg

Kaupunginjohtajamme Jyrki Myllyvirta on hyvä puhuja ja kirjoittaa sujuvaa tilastosuomea. Kuva otettu Ahtialan kaupunginosan tilaisuudessa 16.10.2007.

Tuore kaupunginjohtajamme Jyrki Myllyvirta lupasi näin ensihaastattelussaan elokuun alussa lähestyä kaupunkilaisia viikoittain:

"Ennen ratkaisujen tekemistä tarvitaan avointa keskustelua, tällä nettipäiväkirjalla haluan olla edesauttamassa tätä avoimuutta. Toivon kommentteja ja palautetta blogissani esille ottamiini asioihin, esimerkiksi kaupungin kotisivun palautelomakkeen kautta. Tapaamisiin tällä palstalla noin kerran viikossa!"

Avaus oli nykyaikaisen rohkea. Odotukset muutoksesta - todellisesta kuntalaisten ja byrokratian toimivasta ja tuottavasta vuoropuhelusta Lahdessa olivat korkealla. Vaan miten kävi? Kun Myllyvirta on nyt ollut virassa kolmetoista (13) viikkoa, hänen blogejaan on ilmestynyt kuusi (6). Myllyvirran viikko on siis kaksi viikkoa ja viimeistä hänen blogiaan odotimme kokonaisen kuukauden. Näin Myllyvirtakin parin kuun aikana siirtyi vaivatta Lahen aikaan.

Sinänsä Jyrki Myllyvirran blogit vaikuttavat hyvätasoista suomenkieltä käyttävän virkamiehen kirjoituksilta. Vaikka Myllyvirta lupasikin kertoa blogeissaan työstään kaupunginjohtajana, ei hän hiiskahtanut välttävänsä niissä oman mielipiteensä esittämistä. Hänen bloginsa nimittäin tuntuvat noilta kyllästyttävän tutuilta kuntatoimijoiden päätösluetteloilta, joita on julkaistu jo vuosikymmenet ja joiden tarkoitus ei olekaan asian selvittäminen vaan niistä kirjoittaminen: yksinkertaisesti ne ovat ikävystyttäviä, persoonattomia tilastokatsauksia.

Ahtiala – lupauksia 20 vuotta

1015493.jpg

Ahtialan väkeä 16.10. laukomassa totuuksia kaupunginjohtajalle Ahtialan kehittämisestä ja joukkoliikenteen Suomen kalleimmista hinnoista sekä sen heikosta toimivuudesta.

Myllyvirta asuu ja tekee työtään aivan Lahden keskustassa.

Hänen esiintymistaitonsa keskustan ulkopuolella, Lahden Ahtialan kaupunginosan yleisötilaisuudessa, oli myönteinen yllätys: sujuva, selkeäsanainen, kuulijoilleen puhuva ja heitä jopa kuunteleva esiintyjä.

Ahtiala, sen periferiaetäisyys (6-10km) kaukana keskustasta, sen jo 20 vuotta sitten luvattujen palvelujen puuttuminen ja nykyistenkin mieletön karsiminen ja Ahtialan asukkaiden yksituumaisuus sai jopa Myllyvirran yllättymään ja vakuuttumaan monen puheenvuoron neuvosta: Älkää luvatko kuntalaisille sitä, mitä ette voi ettekä tahdokaan tehdä.

Olisi luullut, että kaupunginjohtajamme muistaa nuo sanat pitempään kuin pari viikkoa. Ei muistanut. Torstain 25.10 blogissaan hän lupaa jo parempia palkkoja:

"Tehostamme toimintaa ja parannamme tuottavuutta kaikin mahdollisin tavoin. Siksi jatkamme sosiaali- ja terveystoimen palvelurakennemuutoksen toteuttamista, toimipisteiden määrän vähentämistä. Kaupunkien ja koko kuntasektorin on voitava toimia uudella tavalla, nykyistä ammattitaitoisemmin, tarkoituksenmukaisemmin ja paremmin tekniikkaa hyödyntäen, ja samalla monelta osin nykyistä vähemmällä, mutta paremmin palkatulla väellä."

Ahtialan asukkailla kytee ajatuksissa, että edes yksi luvattu - oma uurnalehto Ahtialaan -toteutettaisiin, ennenkuin se on jo valtaosalle ahtialalaisista myöhäistä.

 

Yhteishenkeä vahvistamaan

1015492.jpg

Randersissa lahtelaiset ehkä tutustuvat ystävyyskaupungin historiaan: Teos Randersin kasvusta vuodesta 1302 tähän päivään on nähtävänä kuuden neliön kokoisena kuvakudoksena.

Nyt me lahtelaiset saamme taas iloiten, henkeä pidätellen odottaa meille kaikille kaupunkilaisille laajasti kerrotun virkamatkan tuloksia. Lahden kaupunginhallitushan suuntaa maanantaina kohti Tanskaa. Matkan tarkoituksena on tutustua Tanskan kuntarakenneuudistukseen sekä vierailla Lahden ystävyyskaupunki Randersissa.

656216.jpg

Ulla Juurola

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ulla Juurolan mukaan Tanskan matka antaa varmasti eväitä ja ideoita kuntarakenneuudistuskeskusteluun myös Päijät-Hämeessä. - Runsaan asiasisällön lisäksi matka vahvistaa varmasti myös työskentelytapojamme sekä yhteishenkeämme, Juurola iloitsee.

Matkalle osallistuu yksitoista (11)kaupunginhallituksen jäsentä, yksi(1) valtuuston puheenjohtajista sekä yksitoista(11) kaupungin virkamiestä.

Onneksi matka osuu myös kaupunginhallituksen kokouspäiväksi, joten voimme edustajillemme hyvittää raskaan työmatkan myös kokouspalkkioina.

Tulevat  Lahden sukupolvet varmaan ihastelevat ja siunailevat, miten avointa ja luottamusta herättävää oli elää Lahdessa Lahen aikaan.

Lisätietoja alla olevasta linkistä -

Randersissa

 

P.S.  Kaupunginhallitus päätti omasta matkastaan ja sen vähintään 40000 euron kustannuksista kokouksessaan 20.8.2007 yksimielisesti.