sunnuntai, 3. lokakuu 2021

Taiteenkokijan runsas viikonloppu

Näin pandemian hellittämisen aikaan taide tunkee jokaisesta oven ja ikkunan sekä median raosta sisään ajatuksiimme: Torstaina Lahden kaupunginteatterin hienon komedian ensi-ilta, perjantaina Lahden kansanopiston teatterikatselmuksen - Näyttämöllisiä tiivistymiä - viihdyttävä esitysilta, lauantaina matka Mäntsälän Pitäjäntuvan kotiseutuhistoriallisen upeuden kätkemään Olli Korkalan uusien maalausten näyttelyyn sekä vielä takaisin Lahteen Teatteri Vanha Jukoon Juha Hurmeen Kaaskerin Lundbergin mestaritulkinnan huumaava teatteri-ihme.  

 

Pellet jpg s.jpg

Lahden kansanopiston teatterikoulutuksen ensimmäisen vuoden opiskelijat -Teatteri I - pääsi nyt ensi kertaa yleisön eteen, kun kuluneen alkusyksyn aikana työstetyt opiskelumateriaali ja opit tiivistyivät demonstraatioiksi, kymmeneksi eri pikkuesitykseksi opiston teatterin kahdelle eri näyttämölle. Se antoi myös osaavan näytön parilla kuoroesityksellä, omalla, instrumenttivahvisteisella säestyksellä ja stemmalaululla.

Tästä uudesta vuosikerrasta tulvi jälleen monisuuntainen taiteen lahjakkuus, musikaalinen, ilmaisullinen ja rohkea sumeilemattomuus tulkintoihin, joista jokaisesta muotoutui kymmenminuuttinen hämmentävän ehyt kokonaisuus, esittäjäkohtaisen persoonallinen teos aiheeltaan ja teatteri-ilmeeltään. Aleksi Lavasten taitavassa ohjausotteessa ja ilmeisen runsasimpulssisessa, lahjakkaassa taiteilijajoukossa oli syntynyt todellinen teatteri-ilta, jonka kokonaisuutena saimme nauttia kaksituntisen vapaasta, ennakkoluulottomasta ideoinnista ja rouhean raikkaasta, sumeilemattomasta ilmaisusta. Virkistyimme tällaisesta teatteritaiteen uusreseptisestä ilmaisukeitoksesta välittömästi odotukseen näiden taiteilijoiden seuraavaa esitystä maistelemaan.

 

Kuoro kans.op.jpg

Esittäjät:
Roosa Björkstam, Julia Blomberg, Jere Hartikainen, Oona Hynynen, Jonas Kanto, Roosa Kari, Inari Kolehmainen, Roosa Kuosmanen, Maisa Laitinen, Siiri Lehtinen, Väinö Lehtinen, Miska Muilu, Eetu Nieminen, Julia Nurmi, Alberto Rama, Vinski Salo, Roosa Toivola, Olli Tulkki, Ville Vuorikoski, Emma Yildirim.

 

 

Mäntsälän pitäjäntupa.png

Mäntsälän Pitäjäntupa on kaupungin kirkon lähellä, kaiken kansan seuratalo, monessa kunnan toiminnassa ollut nyt hienosti entisöity, hirsinen tapahtumakehto kunnan kulttuurille. Käynti sen seinien sisällä on jo kokemus, joka viestii menneen aikakauden historiaa ja nykytila pyyteetöntä yhteisöllisyyttä.

Korkala kkuva loka-äntsälä.jpg

Taiteilija ja talon isäntä - Olli Korkala ja Pentti Ovaska

Vaikka rakennus on historiansa aikoina ollut mitä moninaisimmassa käytössä, kuten ruumishuoneen ja käräjien, se on nyt kokousten, taidetapahtumien, konserttien sekä juhlien pitopaikka monipuolisine kalustuksineen, hirsiseinäisine akustiikkaihmeineen ja seinille ripustettavan taiteen ajanmukaisine laitteineen. Poikkeaminen Mäntsälään ja sen monesti jo palkittuun entisöintinähtävyyteen taidenäyttelyineen, kahvioineen on helppoa - kun oman katseen navigaattori pitää kirkontornin tähtäimessään, niin Pitäjäntupaan löytää varmasti.

 

Olli Korkala 21 lokakuu mäntsälä.jpg

Olli Korkala jatkaa työskentelyssään kiehtovia, abstrakteja sommitelmia. Kuin lapsuusmuistoina hän on ripustanut pari maalausta Mäntsälästä, tästä nuoruutensa koulukaupungista - lapsuusperheensä ja sen työn puitteista. Korkalan taide vakuuttaa taas kerran juuri abstraktioissa, jotka kylpevät voimakkaassa väriloistossa vanhojen hirsiseinien taustoittamina tehokkaan kauniisti.

Olli Korkalan näyttely on avoinna Pitäjäntuvalla la 2.10. klo 12–16, su 3.10. klo 14–16, ma 4.10.–su 10.10. klo 12–16. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja tupakahvio on avoinna.

 

https://kotiseudut.fi/mantsalaseura/pitajantupa

 

Katso myös: https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2021/06/kesan-ensi-yllatys-hieno-taidenayttely-ainutlaatuisessa-ruukissa

 

Lis%C3%A4liite.jpg

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com