Vatuusto%204.9.%2023%20a.jpg

Hieman surulliselle mielelle jää, jos jaksoi seurata Lahden kaupunginvaltuuston 4.9.2023 kokousta ei kovin kodikkaan Fellmannian auditoriossa. Sen tunnelma oli ja on kovin autio ja kylmä. Tällä kertaa puhetta johti ennen vielä ihailemani kaupunginvaltuutettu Kd:n Sonja Falk. Tosin syytä nimenomaan hänen valtuustokokouksen puheenjohtajuudelleen emme me seuraajat saaneet tietää.

Valtuutettu Falk veti puolitoistatuntisen kokouksen sujuvasti ja ihailin myös hänen perinteistä paperinkääntövarmuuttaan, joka tapahtui nuolaisemalla etusormea kääntäessään uuden asiapykäläsivun paperinipusta esille. Hygienistä ei, mutta kotoisen sanomalehtistä kyllä! Onneksi seuraava valtuustomme kokous pidetään 2.10.2023 Lahden kaupungintalon uusittussa, intiimissä  tilassa, jossa jo sinänsä saattaa löytyä meille kaupungin asukkaillekin myönteisempiä päätöksiä - sellaisia, joissa meidät kunnan asukkaat otetaan huomioon arjessamme.

Hieman valtuustotyön alakuloon viittasivat myös muutamat asiapykälät, erilaiset luottamustoimista eronpyynnöt, olkoot sitten syyt mitkä tahansa - neljä sellaista lautakuntatason asiaa käsiteltiin tuosta vain huitaisemalla. Myös yksi puolueesta erottaminenkin sai kaupunginvaltuuston puoluekoostumukseen uuden merkinnän. Kun ollaan valtuustokauden puolessa välissä, taitaa moni jo kyllästyä kanssatovereihinsa ja meidän kaupungin asukkaiden lailla koko valtuuston päättämättömyyteen.

Samalla läpihuutotavan muodollisuudella (asianomaisen jääviksi itsensä toteamana ja minuutiksi poistumisella salista) päätettiin kaupunginjohtajan väliaikaisen viran hoitaminen Mika Mäkisen virkatehtäviin jo kuuluvaksi ja siten myös taas hänen tilipussinsa kasvattamiseksi.

§ 77  Talouden seurantaraportti 1.1.-30.6.2023 menneeltä vuosipuoliskolta kirvoitti sentään jo lähes tunnin mittaiseen keskusteluun. Sekään ei tuottanut mitään tulosta, ei edes päätösesitystä.  Sylttytehtailijoiksi tässä kuluvassa puolessa vudessa ilmoittautuivat erikoisesti kaupunginhallituksen Sirkku Hildén, joka kävi paristi toteamassa myönteisen kehityksen kaupungissa olevan monilta osin menossa hyvään suuntaan. Vielä enemmän sitä kehui valtuutettu Milla Bruneau, kertaamalla omia osuuksiaan, tietämystään ja toimiaan tässä asiassa. Molemmat olivat mielestään asian suuria asiantuntijoita, joka paikan asiantuntijoita siis.

Tavallista kaupunkilaista kuitenkin huoletti se, miten kuin olan taakse heitettiin huoli siitä, että Suomi jakautuu kahtia, sellaisiin Allianssiryhmiin, että sen pieni Jyväskylä-Kuopio-Lahti -yhteistyö on kohta turhuutta ja olematonta, kun Suomen suurimmat kuusi kaupunkia ovat perustaneet oman Allianssin, joka runnoo ylivoimaisella väestömäärällään valtiontaloudesta, työllistämisvaroistakin kultajyvät ja akanat jää meille kolmelle pikkukaupungille. Eikö todellakaan valtuuston johtamat virkamiehet (kuten kaupunginjohtajana edesmennyt Pekka Timonen) tai valtuutetut Hildén ja Bruneau ole asialle mitään tehneet omassa vastuullisessa osaavuudessaan. Heidät pitäisi nurkkaan panna häpeämään saamattomuuttaan ja ryhtymättömyyttään! Pelottava tilanne.

Vain hieman kinaa valtuutetuilla tuntui olevan siitä, millaiseksi uusi Valtioneuvostomme jakaa koko Suomen työssäkäymisalueet. Onko tuleva työllisyyslinjaus (kaksi työllisyysaluetta kaupunkimme oma esitys) Lahdelle hyväksi vai pitäisikö laajentaa alueet mahdollisimman laajalle ulottuviksi ja moneen suuntaan Lahden kaupungista, sinne missä töitä on (Ville Skinnari). Vai tehdäänkö Lahti yhdeksi alueeksi pelkkään Lahteen keskittyväksi, niin kuin Kalle Aaltosesta ja Martti Taljasta tuntui, heidän mielestään rahojen silloin kilisevän lahtelaisten tilipusseihin ja veronmaksut Lahdelle eikä lentelevän muihin kuntiin.

Koko asiaan liittyy myös Ympäristöministeriön päätökset, MAL-sopimukset, joissa maankäytön, asumisen ja liikenteen valtio solmii suurimpien kaupunkiseutujen kanssa.

Puhelemista valtuustossamme riittää, riittääkö se kypsymään myös joskus päätöksiksi - ei ainakaan tämän 4.9.2023 -valtuustokokouksen perusteella tuntunut riittäneen.