sunnuntai, 7. tammikuu 2024

Tulevaisuuden puutarha

Tulevaisuuden%20puutarha%20puisto%20aa.j

Lahden visuaalisessa taidemuseo Malvassa on mielenkiintoisen taiteentekijäkolmikon näyttely, jossa ajatuksemme ensin näyttelyyn astuessa pistää meille kuin remonttikengät, rukkaset, haalarit, vasarat, kirveet, jakoavaimet, turvakypärät kättäpidemmiksemme ja roiman rakennustelineiden pinon, pitkine särkymättömine tasoineen ajatustemme ja käsiemme taiteen tuottamisen perusvälineiksi, tilataide-ajattelumme peruslähtökohdiksi. Pia Sirén on laatinut nyt suurikokoisen tilateoksen, tulevaisuuden puutarhakokonaisuuden, jossa rakennustelinein, eri värisävyisin suurin ja pienin pressuin saadaan aikaan tunnelma intiimistä monen rakennustyömaan nykyisestä ja varmaan tulevaisuudenkin modernista arkkitehtuuristaan rauhallisesta, tarvittaessa intiimistä, seikkailullisesta tai jännittävästä puutarhakokemuksesta. Sirénin runsasmääräiset monille kymmenille hänen puutarhassaan viihtyville soveltuvat puistonpenkitkin ovat vahvoja, ilkivallan ja vääntelyn kestäviä, metallisista askeltasoista vahvoille rakennustolpille kiinni ruuvattuja, istuttaviksi tarkoitettuja tukevia tulevaisuuden maailmantilamme seurustelu- ja vaikkapa toistemme katselupaikkoja.

 

Tulevaisuuden%20puutarha%201%202024.jpg

Pia Sirénin luomassa maisemointisuunnitelmassa ei ole mitään elävästä luonnosta mukana. Ajatukseksemme herää ihmisen, sinun ja minun omiin mielikuviin rakentaa tulevaisuuden puutarha, vaikkapa arkkitehtoninen soppi, jossa itse viihtyisimme – tai suuri tila erilaisine tasoineen, varjoineen, läpinäkyvine tai tiiviine ja vahvoine, ikikestävine pressuineen. Tulevaisuudenpuutarha on helppo käytännössä tehdä, purkaakin ja rakentaa vaikka uusi, toinen ja kolmas puutarha. Rakennuspaikkakaan ei tarvitse suuria satsauksia. Eikä itse luontoa tuhlata materiaaliksi – ilmastokysymys puutarhojen rakentamiseksi ja luonnon säilymiseksi koskemattomana on nerokkaasti ratkaistu.

 

Tästä tulevaisuudenpuutarhasta suuntaamme katseen Malvan suuren näyttelytilan luokseen kutsuviin, suurikokoisiin, tavattoman kauniisiin maalauksiin - ne vievät ensin meidät nykyaikaan, luonnon yksityiskohtiin, kohta menetettyyn, turmeltumattomaan, lähes koskemattomaan luontoon. 

Tulevaisuuden%20puisto%20Piilolan%20teos

Tamara Piilola Maidon ja hunajan maa 2018

Tulevaisuuden%20puisto%20Tamara.jpg

Tamara Piilola Joka yö kasvin kaltainen 2022

Tamara Piilolan siveltimin, hallituin muodoin, elävin ja raikkain, kauniin puhtain värisommitelmin ja tunnelmakeskitetyin kokonaisuuksin luonto saa oman vilpittömästi arvostetun pääosansa. Maalauksissaan taiteilija kertoo meille luonnon kauneudesta, sen yksityiskohdista ja luontokokemuksen antamasta taiteilijan ajatuksen ja siveltimen yhteisistä luomisihmeistä suurikokoisin, upein öljyväritöin.Teokset ovat yllättävän kutsuvia ja herkkiä kuin tulevaisuuden puutarhasta nähtyjä kaipauksia menneen ajan ja koskemattoman luonnon ihanuuksiin.

 

Tulevaisuuden%20puutarha%20aaa2024.jpg

Samassa kookkaassa tilassa on kuin menneitten vuosisatojen valtaisa romantiikan visuaalinen aarteisto nähtävänä korumaisissa, ihmisen elämää viestivissä kristallisissa ja keramiikka- ja puutöissä. Emma Helle on luonut nämä kookkaat teokset, jotka ihastuttavat poikkeuksellisen ruhtinaallisilla koristuksillaan, renessanssisella, antiikin, hulluttelevalla yksityiskohtiensa loputtomalla runsaudella. Toisissa niissä ihmisajatus on jäsennelty nerokkaasti rytmikkään kauniiksi, unohtumattomaksi, kuin rubiinisen taivaiseksi veistokseksi eletyn elämän ihanuudesta, samoin teosten nimetkin kuten Hurmion hetki tai Eeva ja Viikunat.

 

Tulegvaisuuden%20puutarha%20-Emma%20Hwel

Puuveistoksissa Helle taas ottaa enemmän kantaa ihmisen elämänkulun tapahtumiin, menneisyyden asetelmallisuudellaan ja nykytekniikan keinoin esille ripustaen sekä teosnimikkeillään katsojalle puhutteleviksi, ihailtaviksi tarjoillen.

 

Kyn%C3%A4%20%C3%B6.jpg

 

Tulevaisuuden puutarha -näyttely jatkuu viereisessä näyttelytilassa (kysy näyttelyn valvojilta tarkemmin). Siellä Pia Sirén havainnollistaa luonto-installaatioittensa ja luontovideoidensa valmistamista. Voit istua pienelle sohvalle, laittaa kuulokkeet korvillesi ja katsella kahdelta näytöltä, toiselta juoksevaa puroa (äänetön elävä video) sekä toiselta (ääni+kuvavideosta) seurata Pia Siréniä, kun hän äänitttää juoksevan puron äänen liruttamalla vettä ämpäriin.

Pia%20Sirenin%20installaatiot%20a.jpg

Pia%20Sirenin%20installaatio%20b.jpg

 

https://www.malvamuseo.fi/nayttelyt/tulevaisuuden-puutarha/

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...