Lahden Taidepanimon tulevaisuus askeltaa loppusuorallaan. Taidepanimon ympäriltä revitään alas niin fyysisiä kuin henkisiäkin seiniä.

796724.jpg

 

Kuvan panimonpiippu on jo kaadettu ja alkuperäinen tehtaan muuttaminen kulttuuritoimitaloksi unohdettu.

 

 

 

Rakennusyhtiön toimistot valtaavat ahneuksissaan huone huoneelta alueen tiloja.

1720666.jpg

Mallasjuoman (Malskin) toimistorakennus odottaa vain arvokkaan  kuparikattonsa noutajaa.

 

Henkisten seinien kaatajina kunnostautuvat valitsemamme Lahden kaupunginjohtajat Tarmo Pipatti ensin ja nyt Jyrki Myllyvirta. He ovat luovineet itsensä sivuun vastuusta Taidepanimon jatkumisesta kumpikin omalla tekosyyllään.

Välillä on aikalisää muodollisesti annettu, muka toivoa herätetty ja viety Taidepanimoasia kaupungin ja ympäristökuntien yhteiseen kehittämisyhtiöön Lakesiin – tuohon surullisen kuuluisaan Lahden ja lähikuntien kehitysyhtiöön, jossa kasvanut henkilökuntakin kompastuu paljouteensa. Niinpä tuloksena syntyi typerästi paisutettu suunnitelma, joka jo syntyessään tiedettiin mahdottomaksi  toteuttaa. Yhteisten asioiden hoitamiseksi tämä firma on osoittanut jo monilla aloilla kyvyttömyytensä.

1720665.jpg

 

Ja viimeiseksi lopuksi vielä palkattiin oikein selvitysmies (sekin kaupungin lähes hyllytetyistä viranomaisista) hoitamaan Taidepanimohanke kuntoon. Tulos kaikesta: syyskuun lopussa Taidepanimon taiteellisesti hieno ja huima tarina on rahalla ja ymmärtämättömyydellä nuijittu maan poveen.

 

 

 

 

 

Yksi on kuitenkin ylitse muiden – Taidepanimon taide!

 

 

 

 

1720663.jpg

Taiteilija Pekka Purhonen esittelee Taidepanimon toimisto- ja taidelainaamotiloja.

 

Taidepanimon uusi näyttelykokonaisuus todistaa koko maailmalle uusien luovien voimien, tässä ajassa liikkuvan taidekäsityksen ja sanomisen voiman.

Taidepanimon näyttely hakee veroistaan niin sanottujen korkeakulttuuristen näyttelyareenoiden (Taidekeskus Salmela, Retretti, Hämeenlinnan taidemuseo) steriilien puitteitten rinnalla ja menee omaperäisyydessään niiden edelle tuoreudessaan, riemastuttavuudessaan, herkkyydessään, ennakkoluulottomuudessaan sekä monipuolisessa ja hallitussa vaikuttavuudessaan.

 

Näyttelyn taiteilijoiden persoonallisissa töissä ihmismieli ja mielikuvitus saavat akunkaltaisesti uutta voimaa tutkia, ihmetellä ja nauttia elämän ilmiöistä, ilmaisun rajattomista mahdollisuuksista, toteutetuista tekniikoista. Työt ovat raikkaita, kauniita, koskettavia.

 

1720658.jpg

 

Elisa Lientolan työt Taidepanimon Hunajahuoneessa ovat  tunteisiin vetoavia upeita luomuksia, yllä Satasilmäinen järki ja alla

 

1720657.jpg

 

Vaara vaanii.

 

1720653.jpg

 

Akkulataamon Merja Nykäsen installaatiot puhuttelevat pelkistyksillään

 

1720655.jpg

 

 ja tunnelmillaan.

 

1720662.jpg

 

Hiivahuoneen ajanpatinoiman seinän kuvittavat Maija Pitz-Koposen ajattomat tempera/akryyli kangastyöt sekä

 

1720660.jpg 

Pirjo Kaartisen vesiväri/liitutyöt, kuvassa Luokkatoverit.

 

1720664.jpg

 

Pullopesulassa Leena Nurmisen työt uhkuvat värien voimaa.

 

1720652.jpg

Ari Björnin työ nykyihmisen taukopaikasta

 

 

Santtu Koivun ihmisläheiset videotyöt kruunaavat kokonaisuuden hurmaavalla lapsi- ja vanhusmyönteisyydellään.

 

Miten kummassa tällainen luovan voiman ilmaisuareena Taidepanimo on juuri muuten köyhässä ja varsin kulttuurilaitostuneessa Lahdessamme?

 

 

 

Lahtelaiset, suomalaiset ja muunmaalaiset, käykää itse kokemassa, nauttimassa ja todistamassa – Taidepanimon Lahti on keskikesän kiehtovin kuvataidekaupunki!

 

 

 

 

 

http://www.taidepanimo.fi/esittely.htm

 

 

Taidepanimo
Päijänteenkatu 11, 15140 Lahti
tel. +35837873754
info@taidepanimo.fi

 

 

 

Katso myös Taidepanimoasiaa 5.8.2007 vuodatuksesta: Tarvitaanko taidetta  

 

 

 

 

PS

 

Muistitko allekirjoittaa Lahden kansalaisadressin?

 

 

http://www.adressit.com/ranta-kartano