Ammatikoulucabth-normal.jpg

 

Perustuslain mukaan maassamme vallitsee tasa-arvo.

Laki naisten ja miesten tasa-arvosta on astunut voimaan 1986. Molempia lakeja lukiessa hämmästelee lainsäädännön merkitystä: kumpaakaan lakia ei yleisessä käytännössä noudateta.

 

Sitäpaitsi Tasa-arvolaki (2§ kohta 1) säätää, ettei laki koske kirkon eikä uskonnollisten yhdyskuntien toimintaa. Todisteena lain suomasta naisen ala-arvoistamisesta Suomen evankelisluterilaisen kirkon 11 piispanviran haltijasta vain yksi on nainen - Espoon piispa.

 

Yllättävää on myös (2§ kohta 2), ettei lakia sovelleta

perheenjäsenten välisiin taikka muihin yksityiselämän piiriin kuuluviin suhteisiin.

 

Tulevalla uudella eduskunnalla on lainsäätäjänä tasa-arvoasiassa vielä tehtävää.

 

 

Entä pieni Lahtemme ja julkinen tasa-arvo?

 

Naisen asema Lahdessa ja sen työilmapiireissä on masentavan epätasa-arvoinen. Nainen hoitaa kaupungissamme kaikkien kuntabyrokratioiden, organisaatioiden ja yhdistysten todelliset työt. Nainen lahtelaisissa johtoportaissa on se enintään pääpomosta seuraava, joka tekee kiltisti ja nöyrästi, omat aivonsa sekä kaupunkijärkensä unohtaen sen, mitä isot pojat määräävät.

 

Kaupungin nykyisen johdon ykkösnimissä on vain yksi nainen, sivistysjohtaja Tiina Granqvist - ja pelkästään negatiivisessa mielessä tasa-arvon toteutumisessa lahtelaisten ja koko maan asukkaiden tietoisuudessa. Granqvist vain sentähden, että miesavustajiensa usuttamana hän yritti pistää Suomen perustuslain uusiksi ja saada itselleen lisää miehekkyyden arvovaltaa kieltämällä kaupungin lukioiden ainoalta naisrehtorilta sananvapauden.

 

Näin kansanedustajavaalien aikaan myös menneisyys on hyvä lyhyesti kerrata, sillä vain Hilja Maria Niku, Salme Myyryläinen ja Sirkka Lankinen ovat jääneet poliittisina vaikuttajina kaupunkimme minnacantheina historiaan - tuleeko sinne enää yhtään nimeä nyt elävistä lahtelaisnaisista, todennäköisesti ei.  Yhtä - Ulla Puolannetta - sentään veikkasin - turhaan.

 

 

Patsaaksi saakka on yltänyt vain yksi lahtelaisnainen, miehekäs hiihtäjä Siiri Rantanen(1998) Lahden hiihtostadionin kupeessa.

                      1515940.jpg   

Naisten kunniaksi on tuskin missään muualla maailmassa pystytetty niin rumaa muistomerkkiä kuin Suomen Lahdessa - Oikokadulla maanpuolustusnaisille.

 

 

Kulttuurin puremana poloisena tutkin myös tasa-arvoista itseäni katsastamalla kaikkien satojen Lahen uutisia -kirjoitusteni aiheet koko julkaisuni 13 vuoden ajalta. Pistin hakusanoiksi kaksi suomalaisuuden ja tasa-arvon suurta nimeä - Minna Canth ja Aleksis Kivi. Molemmille sain yllättäen saman - kymmenen artikkelin määrän – kirjoitusteni aiheina. Taidan olla ylpeä tästä pelkästä sattumasta.

 

Me lahtelaiset voimme melko noloina nostaa Suomen lipun salkoon tänä Minna Canthin ja Tasa-arvon päivänä.  

 

                      Canthin%20kuva%20b.jpg

 

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg