Ville%20Skimnnari%20c.jpg   Minna%20Canth%20d.jpg

 

 

Aamuvarhaisella klo 1.30 putosi tänään 8.3.2020 Kansainvälisenä naistenpäivänä postiluukusta Helsingin Sanomat. Se on suomalaisen ykkösmedia lehdistössämme. Sen vastaava päätoimittaja on mies. Samassa postinipussa oli myös Etelä-Suomen Sanomat, jonka päätoimittaja ja pääkirjoitustoimittaja molemmat ovat miehiä.

 

Luin tuoreeltaan Hesarin mielipideosastosta ensimmäisen kirjoituksen. Sen on laatinut lahtelaisministeri Ville Skinnari. Kirjoituksessaan hän ylistää kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä maailmaa kiertäessään saaneensa vaikutelman, että Suomi tunnetaan sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vaalivana yhteiskuntana. Hyvä niin.

 

Ovatko tasa-arvon meille aikanaan taistelleet ja taiteilleet Minna Canth ja hänen seuraajansa siis saaneet maamme myös pysymään sukupuolesta riippumattomassa tasa-arvossa - onko se vielä käytännössä voimassa? Eduskunnan nykyjäseniä tarkastellen tasa-arvoinen sukupuolijakautuma on vielä tavoittamatta - 92 naista ja 108 miestä.

 

Menen kotikaupunkiini Lahteen. Kaupunkimme kolme kansanedustajaa ovat kaikki miehiä. Hätkähdän heti myös valtuuston kokoonpanosta - kaupunkimme 59 kunnanvaltuutetusta vain 27 on naisia ja 32 miestä. Se, että valtuutettumme on biologisesti nainen tai mies, ei sinänsä ole vielä hälyttävää, mutta tarkasteltaessa tästä seuraavaa hallinnollista vääristymää, tasa-arvo on jäänyt arjestamme kovin kauas.

 

Vaaleissa äänestämämme luottamusmiehemme ovat valinneet ylimmiksi virkamiehiksemme pelkkiä miehiä: kaupunginjohtaja, Lahti-konsernin toimitusjohtaja, hyvinvointijohtaja, kaupunginsihteeri, kaupungin lakimies, teknisen ja ympäristötoimialan johtaja, orkesterin kapellimestari ja intendentti, teatterinjohtaja, museonjohtaja, lukiotoimen johtaja, perusopetuksen kasvatusjohtaja, varhaiskasvatusjohtaja sekä kaupungin ainoat tuottavat osakeyhtiöiksi ja monopoleiksi muutetut kaupungin omat yhtiöt Lahti Aqua ja Lahti Energia ovat nekin huippupalkkaisten miesten johdossa.

 

Ville Skinnarin hieno näköala Suomesta maailmalla jää liian juhlapuhemaiseksi rinnanröyhistykseksi eikä siis ulotu edes hänen kotikaupunkiinsa ja sen arjen toimivuuteen.

 

Minna Canthilla olisi pikavisiitin ja rajun tuuletuksen paikka Lahdessa tänään Naistenpäivänä 2020!

 

Lis%C3%A4liite.jpg