maanantai, 29. tammikuu 2024

Presidentin valinta kahden kamppailuksi

Sunnuntaina 28.1.2024 Suomen presidentinvaalin 2024 varsinaisen äänestyspäivän ja ennakkoäänestysten yhteenlaskettu lopputulos on alla:

Presvaalit%201.jpg

Vaalit%202.jpg

Tuloskaavio: YLE Areena

Äänestysoikeutetuista 74,9% eli 3199164 henkilöä kävi äänestämässä.

Kaksi presidenttiehdokkaista eniten ääniä saanutta - Pekka Haavisto ja Alexander Stubb - pääsivät siis vaalien toiselle kierrokselle valittavaksemme ja toinen heistä on presidenttimme seuraavat kuusi vuotta.

Presidentinvaalien 2. kierroksen ennakkoäänestys järjestetään 31.1.- 6.2.2024 ja varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 11. päivä helmikuuta 2024.

 

Alla vielä kertauksena Lahen uutisia -artikkelisarjan yhdeksästä presidenttiehdokkaasta tehdyt, toiselle vaalikierrokselle päässeiden presidenttisoveltuvuusarviot:

........................................................................................

 

tiistai, 9. tammikuu 2024

Presidentit syntyvät televisiossa (osa 4)

Vaalitentti%202023.jpg

Yleisradion tv-tuotannon tasapuolisuus antaa jokaiselle yhdeksälle Suomen presidentiksi pyrkivälle tasaveroisen mahdollisuuden tuoda ajatuksensa ja itsensä nähtäväksi, tunnettavaksi ja valittavaksi ehdokkaan oman, tunnin pituisen ohjelman, jossa 3 minuutin puheen ja monipuolisen tentin muodossa presidentiksi aikova saa esittäytyä. Televisiossa syntyvä uusi presidentti on tervetullutta suomalaista valtiopolitiikkaa. Tottakai itse vaalissa - ennakkovaalissa** tai varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 28. tammikuuta 2024 - jokainen äänioikeutettu kansalainen saa oman ajatuksensa mukaan tehdä demokraattisesti valintansa presidenttiehdokkaista.

Näissä yhdeksässä eri presidenttiehdokkaan tv-ohjelmassa heidän poliittiseen sidonnaisuuteensa en puutu, jollei ehdokas juuri sillä halua ratsastaa presidentiksi. Äänestäjähän voi antaa sille arvoa, jos hän poliittisen taustan katsoo presidentilleen kuuluvan vielä työtä tehdessäänkin.

Mielipidevaikuttajana TV ei jää suinkaan sivuun valintaan vaikuttavista keinoista, vaan muuntuu varmaankin hyvin keskeiseksi välineeksi ihmisten ymmärtää olennainen presidenttiehdokkaan sanomasta, olemuksesta ja luotettavuudesta.

Yhdeksänä päivänä aina yksi presidenttiehdokas saa tunnin pituisen ohjelman. Keskiviikkona alkaneessa yhdeksän illan sarjassa joka ilta esiintyy yksi presidenttiehdokkaista klo 21-22. 

.

Eilen 8.1.2024 oli presidenttiehdokkaista vuorossa oman valitsijaryhmän ja Vihreän liikkeen tukema Pekka Haavisto.

 

Pekka%20Haavisto%20kolmas%20tenttikuva.j

 

Pekka Haaviston ehdokkuutta presidentiksi, menneisyyttä, kokemusta, hänen puhettaan ja selviytymistä tentistä arvioivat asiantuntijat, johtava tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista ja professori Markku Jokisipilä Turun yliopistosta.

Nyt jo toisen kerran Jokisipilä oli mainiona kriitikkona näiden yhdeksän ehdokkaan presidenttiominaisuuksia kartoittamassa. Jokisipilän hieman kiireiseen puhetapaan olimme siis jo tottuneita, hän tuntui pystyvän harvinaisen objektiivisiin arvioihin presidenttiehdokas Pekka Haavistosta. Jokisipilä hehkutti erikoisesti Haaviston perusteltua tapaa uskaltaa vaihtaa mielipidettään maailmankuvan muuttuessa - kuten esimerkiksi Venäjästä, johon Haavistolla entisenä ulkoministerinä oli vankka tuntemus. Muutoksen suhtautumisessaan Venäjään hän teki vasta vuonna 2022 Venäjän hyökättyä naapuriinsa Ukrainaan, järkeili Jokisipilä.

Sinikukka Saaren äidinkielenkäytön huolimattomuus diftongeissa silloin tällöin voisi saada asiantuntevaa tarkentavaa harjoitusta. Samoin kovin pitkähköt arviot tentattavasta eivät läheskään aina johtaneet maaliin, vaikka hänellä tuntui olevan erinomainen tuntemus Haaviston persoonasta ja pätevyydestä. Toimittajan kysymys siitä, miten Haaviston tulevissa presidentivaaleissa käy, kuka ja millä vaalit voitetaan, hän vastasi hauskasti - sen ratkaisee äänestäjät.

 

Pekka Haaviston timantista kolmeminuuttisesta puheesta ja hänen puolentunnin pituisesta tentistään poimittua

Kaikki presidenttiehdokkaat ovat saaneet valmistella kolmeminuuttisen puheen, jonka esittävät Suomen kansalle.

-Haavistonn puhetaito on kiitettävää, hän on taitava sanankäyttäjä ja puhuja, puheen ydin on kirkas ja itse puhe havainnollistaa kuin kuulijan kokemukset pähkinänkuoreksi luetellen. Esimerkkinä maailmantilanteen konfliktikohdat hän luetteli meille kaikki tutut ja lisäsi vielä Kiina-Taiwan kriisiluettelonsa loppuun.

- Kun Haavisto puhui suomalaisuudesta, joka maailmalla tunnetaan - riitti lähes luettelomainen pelkistys kulttuuri, sisu, sauna, Kääriä, Saariaho, Lappi - todistuksena ehdokkaan laaja-alaisuudesta.

-Rauhan persoonana Haavisto tunnetaan maailmalla. Hänen keskeinen sanottavansa pariin otteeseen oli, ettei Venäjän hyökkäyssodasta rauha Ukrainaan synny, ellei Ukraina ota siinä neuvottelualoitetta jo tehdystä sopimusluonnoksesta. Vaikeissakin tilanteissa Haavisto, entisiltä suomalaisilta maailman rauhanneuvottelijoilta oppineena mm. presidentti Martti Ahtisaarelta, sanoi, että neuvottelujen yhteydessä luulisi olevan myös tilaa, esimerkiksi sotakorvausasioissa, joissa Venäjä voisi tulla mukaan rauhansopimuksessa taloudellisin korvauksin sekä rakentamisprojektein hävitettyään Ukrainaa monin osin maan tasalle.

-Diplomatia ei tapahdu julkisuudessa, tärkeimmät keskustelut ja neuvottelut käydään kulisseissa.

-Kysyttäessä vielä ydinaseista ja Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä yhteistyösopimuksesta Haavisto kertoi ennen sopimusta varmistaneensa, että siinä on myös irtisanomispykälä.

-Kotimaan puheenaiheet ovat yhä tasa-arvo, talous, turvallisuus, neuvottelukulttuuri. Pekka Haaviston oman puheen lopun pitkä kaari oli tarkoitettu vanhemmille, isovanhemmille, kasvattajille, lapsille ja nuorille, Suomen tulevaisuudelle, josta Haavisto tuntui olevan erityisesti huolissaan. Lapsemme ja nuoremme elävät tänään turvattomassa maailmassa, sillä sotien tapahtumat ja kriisien kuvastot ovat heidän maailmankuvassaan joka päivä päällimmäisinä.

-Millainen sitten olisi hyvä Suomi? Sellainen, jossa lasten ja nuorten asia on meidän kaikkien asia, myös presidentin. Tehdään yhdessä Suomesta maailman paras maa lapsille ja nuorille - hän päätti monipuolisen sisällöllisen puheensa.

 

Tenttijänä toimittaja Matti Koivisto oli huolella valmistellut kysymyksensä ja niiden perustelut sekä pyrki pitämään Pekka Haavistoa pihdeissään, mutta taitava poliitikko, sympaattinen ja viisas ihminen pystyi antamaan rehellisesti niin täydelliset ja perustellut vastaukset, että toimittaja Koivistonkin vakuuttui. Mekin ihastelimme Haaviston monivuotista ulkopolitiikan osaamista, rohkeuttaan, inhimillisyyttään ratkaista 26 suomalaisen lapsen mahdollisuus päästä vapaaksi terroristien leiriltä Suomeen. Myös hänen visiotaan  linjata presidenttitehtävät ympäristö- ja ilmastokysymysten keskiöön niin tulevissa Yk-puheissa kuin myös keskeisissä sopimuksissa, liittymällä yhteen muiden pienten  valtioiden presidenttien kanssa ilmastokysymyksien pitämiseksi esillä koko maapallolla.

Tenttitilaisuutta jälleen energisesti johtanut toimittaja Marja Sannikka oli nytkin kelpo elementissään, innostavana ja valoisana ohjelman juontajana. Suoran lähetyksen lopuksi hänellä oli vielä yleisökysymysten vuoro. Se oli sydämellisen lämmin kysymyssarja ja Haaviston vastaukset sympaattisuutta, lämpöä, asiallisuutta, huumoriakin täynnä. Kysymyksistä tässä viimeinen ja vastaus siihen:

Suomen tv-yleisö halusi tietää, ottaisiko Haavisto puolisonsa mukaan virkamatkalle maahan, jossa homoseksuaalisuus on rangaistava teko.

– Kyllä, koska olen itsekin käynyt maissa, joissa se on rangaistava teko. Siellä muuten usein lähetetään terveisiä kotiin.

 

Itselleni oli kaksi asiaa, joista vakuutuin lopullisesti Pekka Haavistoston kyvyistä. Yksi oli huoli Ukraina-ratkaisusta, josta hän sopivan kiertoteitse esitti rauhaan johtavan ratkaisun. Toinen oli tuo lasten ja nuorten ottaminen puheensa lopussa kuin sanottavansa tärkeimmäksi asiaksi.

 

 

TODISTUS

Annan skaalassa neljästä kymmeneen (4-10) koulunumerot kymmenkohtaisin perustelu-otsikoin, jotka ovat siis kaikkien yhdeksän ehdokkaan presidenttiohjelmien arviointiperusteet.

 

Alla neljännen yhdeksästä presidenttiehdokkaasta eli Pekka Haaviston todistus suoriutumisesta presidenttiohjelmastaan eilen 8.1.2024 klo 21-22:

1.Arvojohtaminen, joka kertoo arvon määräytymisestä henkilön työskentelynäytöistä suurissa yhteiskunnallisissa tehtävissä, luotettavuudesta, persoonallisista ajatuksista, sympaattisuudesta, aloitteellisuudesta ja keskusteluominaisuuksista, joita me tavalliset Suomen kansalaiset sekä valtionjohtajat muissa maissa hänestä uskovat Suomen presidenttinä löytyvän 10  

 2.Kansanomaisuus, joka kertoo ehdokkaan ajatuksista ja tavoista kokea ja kohdata meitä hallitsemiaan viittä ja puolta miljoonaa suomalaiskansalaista riittävän usein ja aidosti monitasoisista yhteiskuntaluokistamme 

3.Puhetaito, äidinkieli, esiintymisvarmuus kotimaassa 10

4.Edustavuus ja esiintymisvarmuus henkilönä ja presidenttinä ulkopolitiikan johtajana 10                  

5.Kulttuurimyönteisyys 9½

6.Kansainvälisyys ja eurooppalaisuus 10

7.Inhimillisyys ja perhearvot 9

8.Suomi/ Yhdysvallat+Nato/Venäjä -ajattelu 9+

9.Suomi/ Gaza/Israel -ajattelu 8+

10.Suomi/Ukraina -ajattelu 9+

 Pekka Haaviston presidenttitentin keskiarvo 9,5

.................................................................................................................

 

Tänään tiistaina 9.1.2024 jatkuvat presidenttiehdokkaiden tentit, vuorossa on viides ehdokas,

 

...............................................................................................................................

torstai, 18. tammikuu 2024

Presidentit syntyvät televisiossa (osa 9)

Vaalitentti%202023.jpg

Yleisradion tv-tuotannon tasapuolisuus antaa jokaiselle yhdeksälle Suomen presidentiksi pyrkivälle tasaveroisen mahdollisuuden tuoda ajatuksensa ja itsensä nähtäväksi, tunnettavaksi ja valittavaksi ehdokkaan oman, tunnin pituisen ohjelman, jossa 3 minuutin puheen ja monipuolisen tentin muodossa presidentiksi aikova saa esittäytyä. Televisiossa syntyvä uusi presidentti on tervetullutta suomalaista valtiopolitiikkaa. Tottakai itse vaalissa - ennakkovaalissa** tai varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 28. tammikuuta 2024 - jokainen äänioikeutettu kansalainen saa oman ajatuksensa mukaan tehdä demokraattisesti valintansa presidenttiehdokkaista.

Näissä yhdeksässä eri presidenttiehdokkaan tv-ohjelmassa heidän poliittiseen sidonnaisuuteensa en puutu, jollei ehdokas juuri sillä halua ratsastaa presidentiksi. Äänestäjähän voi antaa sille arvoa, jos hän poliittisen taustan katsoo presidentilleen kuuluvan vielä työtä tehdessäänkin.

Mielipidevaikuttajana TV ei jää suinkaan sivuun valintaan vaikuttavista keinoista, vaan muuntuu varmaankin hyvin keskeiseksi välineeksi ihmisten ymmärtää olennainen presidenttiehdokkaan sanomasta, olemuksesta ja luotettavuudesta.

Yhdeksänä päivänä aina yksi presidenttiehdokas saa tunnin pituisen ohjelman. Keskiviikkona 3.1.2024 alkaneessa yhdeksän illan sarjassa joka ilta esiintyy yksi presidenttiehdokkaista klo 21-22.

Keskiviikkona 17.1.2024 oli yhdeksäs presidenttiehdokkaista vuorossa - Kokoomuspuolueen Alexander Stubb.

Alexander%20Stubb.jpg

Kokoomuksen Alexander Stubb on ehdokas, jonka terävä järki ja tähdenlennonnopeat ajatukset ovat tälle pohjoisen kansan jäyhälle, suoran rehelliselle ajattelulle liian kyvykkäät ja monimutkaiset, maatamme ja kansaamme hyvällä, nopeahkolla puhetuottamisellaan hallitsemaan. Siis ylipätevä ehdokas kaikilta ominaisuuksiltaan – totesin jo joulun alla Stubbin osuudesta tv:n lähetyksestä presidenttiehdokkaiden keskustelusta kaikkia yhdeksää ehdokasta luonnehtiessani.

 

Alexander Stubbin puheesta erottui:

Presidentin tehtävät ulkopolitiikka, ylipäällikkyys, arvojohtaja. Ulkopolitiikan hän muutti heti kansainväliseksi politiikaksi. Presidentin päätehtäväksi hän määritteli sen, ettei Suomessa ole sotaa. Presidentin on kuljettava Martti Ahtisaaren jalanjäljissä. Vapaus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus pysyvät yhteiskuntamme johtotähtinä. Empatia tuo nuo johtotähtemme meille yhteiseksi pyrkimykseksi.

Stubbin ansioksi luen rohkeuden puhua ilman papereita. Siihen eivät muut presidenttiehdokkaamme uskaltautuneet. Samoin puheen kesto oli tasan kolme minuuttia - esimerkiksi jokaiselle puhujalle. Kiitos-sanan käyttäjänä hän edusti sitä modernia, moniin puhujiin tarttunutta harkitsemattomuutta puheensa lopuksi sanoilla kiitos, tack.  Jäin taas kysymään, ketä hän kiitti ja mistä asiasta loppusanoillaan.

 

 

Kokonaisuutta ajatellen Suomi saisi Alexander Stubbista pelkästään maamme ulkopolitiikan hoitajan. Hänen sisäpolitiikan yhdeksän vuotta kestäneet suorituksensa ministereinä, pääministerinä ja puolueenjohtajana eivät häntä ja puoluetta tyydyttäneet, ja hän katosi päivänpoilitiikasta useiksi vuosiksi yliopistomaailmaan Firenzeen tiedeopetuksen tehtäviin. Nyt hänelle tuli uusi tilaus kokoomukselta jatkaa edellisen presidentin poliiitiselta perustalta.

Eilen illalla Stubbin presidenttiehdokas-luonnehdintaan lisäisin hänen vastattuaan yleensä asiallisesti maan mainion tentaattorin Jyrki Haran syväluotaaviin kysymyksiin, että toisinaan kuitenkin kuin veräjästä luikahtaen. Kuin hyvän kotikasvatuksen saanena katuvana poikana hän nöyrästi anteeksipyytäen, välillä ympäripyöreästi kysymyksen väitteen kiertäen ja pari kertaa virheestään oppineena, hän vastasi, että suuria ratkaisuja tehdessä kannattaa jatkossa ensin miettiä tarkoin ennen kuin lausuu koko asiasta mitään.

Suomen kansan arvojohtajana luulin  Stubbin puuttuvan akuuttiin kahtiajakautuneen työelämämme rakentamiseen kansamme johtajana. Se ei kuulu presidentin tehtäviin, hän vastasi, ja siirtyi meidän kansalaisten mielestä suoraan työnantajien kokoomukselaiseen leiriin presidenttinä. Tietävä, sanavalmis, nopeareaktioinen ja kielitaitoinen, mutta tv-esiintymisestä tässä ohjelmasta päätellen kovin totinen presidentti meillä Alexander Stubbista on tarjolla.

 

 

Asiantuntijuutta presidenttiehdokkaan ajatuksista edustivat jälleen Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista ja Elina Kestilä- Kekkonen Tampereen yliopistosta.

Pesun puhe oli tälläkin kertaa kovin häilyvää, toisinaan lähes mumisevaa viestintää. Harmi, sillä hänen tietämyksensä ja mielipiteensä asioista olivat kuitenkin asiantuntevia, jos ne tuon ulkonaisen puheentuottamisen rauhattomuudesta pystyi erottamaan. Perinteiset asiat nousivat esiin. Suomi rauhanvälittäjänä ja Etyj:in puheenjohtajuus 2025 ja optimismia rauhanmahdollisuuksiin. Stubb on kylmänsodan ajoilta kasvanut liberaaliksi institutionaaliseksi ajattelijaksi, joka edustaa perimältään nuorsuomalaista nykyisin läntisiä ajatuksia - EU ja Nato ovat vahvasti Stubbin johtavia läntisiä ajatuskohteita.

Kestilä-Kekkosen esiintyminen tällaisessa tv-vaalitenttitilaisuudessa oli kenties parhainta viestintätaitojen luontevuudessa, selkeydessä ja toisinaan välähtävässä viisaassa huumorissakin. Stubbin johtava asema presidenttiehdokasgallupeissa selittyy yksinkertaisesti siitä, että hän edustaa Kokoomusta, joka myös on johdossa Suomen politiikassa, hallituksessa ja mielipidemittauksissa. Stubb lausui julki nyt ensi kertaa Suomessa käsitteen Nato-Suomi, jossa hän on ollut myös kannanotoissaan selkeä, ja lisäksi puhui, että tehdään sitä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa.

 

Presidenttiehdokkaitten yhdeksänosaisen sarjan päätti toimittaja Marja Sannikka luontevan onnistuneesti, todellisella empatialla kaikkia haastatteluihin osallistuneita vuorollaan ohjelman lopuksi yleisön kysymyksillä sydämellisesti hehkuttaen - myös Stubbin kireyttä eilen selvästi vapautuneeksi helpottaen.

 

 

 

TODISTUS

Annan skaalassa neljästä kymmeneen (4-10) koulunumerot kymmenkohtaisin perustelu-otsikoin, jotka ovat siis kaikkien yhdeksän ehdokkaan presidenttiohjelmien arviointiperusteet.

Alla viimeisen yhdeksästä presidenttiehdokkaasta eli Alexander Stubbin todistus suoriutumisesta presidenttiohjelmastaan eilen 17.1.2024 klo 21-22:

1.Arvojohtaminen, joka kertoo arvon määräytymisestä henkilön työskentelynäytöistä suurissa yhteiskunnallisissa tehtävissä, luotettavuudesta, persoonallisista ajatuksista, sympaattisuudesta, aloitteellisuudesta ja keskusteluominaisuuksista, joita me tavalliset Suomen kansalaiset sekä valtionjohtajat muissa maissa hänestä uskovat Suomen presidenttinä löytyvän 

 2.Kansanomaisuus, joka kertoo ehdokkaan ajatuksista ja tavoista kokea ja kohdata meitä hallitsemiaan viittä ja puolta miljoonaa suomalaiskansalaista riittävän usein ja aidosti monitasoisista yhteiskuntaluokistamme 8-

3.Puhetaito, äidinkieli, esiintymisvarmuus kotimaassa

4.Edustavuus ja esiintymisvarmuus henkilönä ja presidenttinä ulkopolitiikan johtajana 10                 

5.Kulttuurimyönteisyys 7

6.Kansainvälisyys ja eurooppalaisuus 10

7.Inhimillisyys ja perhearvot 8

8.Suomi/ Yhdysvallat+Nato/Venäjä -ajattelu 8

9.Suomi/ Gaza/Israel -ajattelu 7

10.Suomi/Ukraina -ajattelu 10-

 Alexander Stubbin presidenttitentin keskiarvo 8,7

.................................................................................................................

Nämä yhdeksän tunninpituista jokaisen presidenttiehdokkaan omaa tv-tenttiohjelmaa ovat nyt päättyneet.

 

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...