Lahden kaupungin päättäjäkamareissa, eetterin puhelintaajuuksissa sekä sähköpostikirjeenvaihdossa käydään näinä päivinä tiheästi keskustelua kaupunginvaltuutettujen vallasta: kaupankäynti tulevista luottamustoimiemme ykköspaikoista on kuumaa ja kiihkeää.

Jo ennakkoon on meille alamaisille annettu tiedoksi, että uuden valtuuston kahden yhtä suuren valtuustoryhmän Kokoomuksen ja Demareiden johtohahmoista eniten vaalimainoksiinsa uhranneiden ja eniten myös ääniä saaneiden Ilkka Viljasen ja Mika Karin annetaan jakaa pääpostit keskenään. Muilla ei tunnu olevan asiassa sananvaltaa. Ai miksei, kysyy kansa.  Mika Kari ottaa valtuuston puheenjohtajan pöytään kerran kuussa jymäytettävän puheenjohtajan nuijan ja Ilkka Viljanen pamauttelee kaupunginhallituksen pöytään puheenjohtajana tiuhasti viikoittain. Mika Kari on joviaali herra, joka tosin tuppaa Helsingin herrana jo liian usein meidät lahtelaiset valitsijansa, tavikset ja meidän pienet piirimme unohtamaan. Tuon valtuustonpuheenjohtaja-seremoniamestarin edustushomma häneltä varmaan sujuu kansanedustajan rutiinilla.

Ilkka Viljanen hoiti valtuuston seremoniamestarin tehtävän ja siihen liittyvät mustapalttoiset avaus-, palkitsemis-, vierailu- sekä moninaiset luottamusvirkaan liittyvät muut edustustehtävät laatuisasti nyt päättyneenä valtuustokautena. Tosin äänestäjät eivät vieläkään unohda, miten hän täydellisesti yksinkertaistui lukeutumaan siniverisiin yksinvaltiaisiin toitottamalla kaupungissamme vierailleen Ruotsin prinsessan käynnin koko poliittisen uransa kohokohdaksi. Viljasen astuessa nyt kaupunginhallituksen johtoon tarvittaisiin neuvottelutaitoa, ajattelukykyä ja ideoita, nopeita puolueettomia, ennakkoluulottomia kannanottoja: niiden varasto Viljasella on mielestäni niukahkolaatuinen ja sietokyky toisinajattelevia kaupunkilaisia kohtaan myös aika heikko. Ilmoittihan hän jo ensimmäisenä kansanedustajavuotenaan ryhtyvänsä kaikkiin toimiin kansalaisten demokraattisten valitusmahdollisuuksien kaventamiseksi. Samaa ylpeää oikeassa olemisen rahanvallan harhaluuloa on luettavissa hänen paikallisen Etelä-Suomen Sanomien auliisti julkaisemissa kirjoituksissaan. Näitä tyhjäsisältöisiä, fraasimaisia, loppuunkaluttuja ajatuskirjoitelmia tulevan kansanedustuspaikan varmistamiseksi pitäisi välttää ja keskittyä kuntalaisten nöyrään kuunteluun, johon Viljasella nyt kaupunginhallituksen puheenjohtajana on laajentuneet käytännön mahdollisuudet.

Onnettomampi on lahtelaisten naisvaltuutettujen tilanne. Kun kaupungin luottamustehtäväneuvotteluja vetävät Demareiden herrat Pekka Komu ja Jarkko Nissinen sekä naiskiintiönä Sirkku Hildén ja Kokoomuksen neuvottelut hoitaa mieskatras Matti Kataja, Ilkka Viljanen, Hannu Himanen, ei voida puhua mistään uudesta lähdöstä tulevalle valtuustokaudelle. Päinvastoin - vanhat, vähintään nilkkojensa syvyyteen omiin lähtökuoppiinsa jumiutuneet poliitikot ovat jälleen asialla. Vanhalle poliittiselle miesmenolle taas on hyväksi saada pakollisen naiskiintiön paikoille nyssyköitä, myötäilijöitä ja kaikessa mahdollisessa peesaajia. Fiksuimmat entisen valtuuston naisajattelijoista, kuten Eila Jokinen, Ulla Vaara ja Tuija Nurmi hyppäsivät pois jo koko valtuustoonpyrkimisshowsta. Naisvaltuutettujen toimeliaisuus, uusimuotoinen yhteistyö saattaisi olla yksi kaupunkimme kansanvallan pelastusmahdollisuuksista.

Kaupunkilaisten ilmaiseman Perussuomalaisten kannatuksen on myös näyttävä selkeästi keskeisten luottamuspaikkojen jaossa, sillä demokratian käytäntö alkaa olla Lahdessa teho-osastokunnossa. Sen hätätilaan ovat Keskusta, Vihreät ja Kristillisdemokraatit myös syypäitä: nämä apupuolueet vallanhurmoksessaan eivät ole enää erottuneet lainkaan vielä istuvan valtuuston suurpuolueiden toimista ja päämääristä.
 
Ymmärtävätköhän puolueiden neuvottelijasatraapit, että juuri Kari Salmen, Eero Vainion, Ulla Koskinen-Laineen, Martti Heinon, Rami Lehdon, Lasse Koskisen, Martin Mustosen, Marja-Leena Taavilan, Arja Nikkasen ja Elisa Lientolan määrätietoisuutta, neuvottelusitkeyttä ja asioidenhoitamistaitoa tarvitaan uuden valtuuston merkittävillä johtopaikoilla kadonneen kansanvallan palauttamiseksi.  
 


http://lahenuutisia.net/blog/3449269/uusi-kaupunginvaltuusto/