Satu%20Loukkolan%20keramiikkaa%20syksy%2

Satu Loukkolan keramiikkaa

 

Galleria Uusi Kipinän ensimmäisessä, suurimmassa tilassa Satu Loukkola, Tiina Salmi, Annukka Visapää, kolme Lahdessa ja Järvelässä asuvaa taiteilijaa esittäytyy pitkästä aikaa lahtelaisille (16.11.- 4.12.2022).

”Luonto ja mieli nivoutuvat ikiaikaisesti meidän ihmisten olemukseen. Vaikka ihminen on vain yksi eläinlaji maailman lajien joukossa, on ihminen ottanut yliotteen planeetastamme,” kuvaa kolmikko hieman nykyfraasisesti maailmantilannettamme, ja jatkaa lopuksi kuin punaista yhteistä lankaa, teostensa tarkoitusta, yhteisrintamaansa meille esitellen:

”Etenkin nyt tässä epävakauden maailmantilanteessa, luonnon energia ja sen tasaava voima ihmismielen auttajana korostuu. Tämä yhteys luontoon ja ihmismieleen on meitä kolmea yhdistävä tekijä ja aina läsnä työskentelyssämme.”

 

Näyttelyn ripustukset kertovat kuitenkin jokaisen taiteilijansa omaa, persoonallista kieltä.

 

Satu%20Loukkola%20syksy%202022.jpg

Satu Loukkola Molla-Iita 2022, öljyväri kankaalle

Satu Loukkola hurmaa aina, nyt monipuolisuudellaan, hienoilla ja ainutkertaisilla keramiikkaveistoksillaan, joista kiehtovimmat ovat kauniita maljoja ja maljakoita, koreimmat ja suurimmat usein eläinaiheista työstettyjä mielikuvituksellisuuksia. Ylinnä ehkä itselleni kuitenkin taidemaalari Loukkolan öljyvärityöt yllättävät tekniikkahuipussaan, sanomansa inhimillisessä puhuttelevuudessa.

 

Tiina%20Salmen%20ty%C3%B6%2Bsyksy%2022.j

Tiina Salmi Vaalea 2022, viivasyövytys, imageon, akvatinta
 

Tiina Salmi jatkaa pitkän taiteilijapolkunsa syvissä, taitavissa juonteissa, nyt yhä monikerroksisemmin viivasyövytyksin ikivanhan akvatinta-tekniikan harvinaisena lahtelaisguruna. Töiden ajatukselliset sisällöt saavat katsojan pitkäänpohdintaan sekä niiden äärellä levähtämään kaikesta turhasta kiireestä.

 

 

Annukka%20Visap%C3%A4%C3%A4n%20teoksia%2

Annukka Visapää Mystery of Fairy Forest 2018, kromogeeninen värivedos
 

Annukka Visapään teokset, kromogeeniset vedokset, eivät tummuudessaan ole kovin edukseen gallerian kiiltoisessa valaistuksessa, mutta tämä taiteilijapolku kolmikon tuoreimpana saa esimerkillisen ylläolevan ilmiasunsa vaikkapa oheisen Galleria Uusi Kipinän yhteydessä sijaisevan Taidelainaamon varastosta.

 

Koskahan tämän intiimin gallerian nytkin parhaillaan näyttelyssä esiintyvät lahtelaistaiteen edustajat hyväksytään ja kutsutaan tuohon ylikorskean ammattiasiantuntevaksi itseään nimittävään Malvaan? Lahdessa ja sen alueella on vaikka kuinka monta aitoa paikallista, valtakunnallista, osaavaa ammattihuippu-kuvataiteilijaa - nyt piiloissa meiltä.

 

Galleria Uusi Kipinä

Avoinna ti-pe 12-18 la-su 12-16 Kymintie 1, Lahti   [email protected]

Vapaa pääsy!