Siili Sammalkorpi, Hilda sekä Aaro Arka Orava

Maailman teattereista ehkä pienimmän, Theatrum Olgan esittämä maailman kantaesitys Melanie Wattin Aaro Arka Orava -lastenkirjasarjan tarinoista on aiheeltaan yksi maailman nykyaikaisimpiin satuilmastoihin sijoittuva ja kaiken kukkuraksi melkein maailman värikkäimmin ja luontevimmin tulkittu teatteriesitys. Teoksen visuaalinen runsaus on hypertäydellistä värien, valojen ja hahmojen iloista sinfoniaa ja sen tuoretuoksuiset näyttelijät monissa luonneosissaan, maskeerausluomuksissaan, rekvisiittakäsittelyssään ja rooliasuissaan niin maailman herkullisimmin luontevia ja uskottavia että!

Sadun taika syttyy valojen ja näyttämökuvien keskitetystä fantasiailotulituksesta, jossa tarina kiivettää katsojat oikeita portaita pitkin korkealle Aaro-oravan pähkinäpuuhun. Sieltä avautuva Suurimaailma on niin jännittävä tappajahämähäkkeineen, kummituksineen, haineen, tappajamehiläisineen ja muine pöpövaaroineen, että istuminen turvallisesti kotona kotipuussa tai katsomonpenkissä on todistettavan riskitöntä. Vaan astupas sieltä alas: vaara vaaran perään ... Näin jatkuu seikkailu ihan käsittämättömyyteen saakka liiankin monien, mitä eriskummallisemman uuden olennon, kymmenien kohtaamisten ja kokemusten pyörryttäessä jo katsojankin. Aivan kuin ilmakin tässä ihmettelymme runsaudessa olisi alkanut teatteritilasta jo loppua.

Oli jos minkäkinmoista uutta magiaa: käytiin kaikin joukoin yhdessä saunan löylyissä, viriteltiin hätäapupakkauksia kuin lentoemäntien demonstraatioissa kaikkien vaarojen varalle ja tietenkin ystävystyttiin hurjan monen ja persoonallisen olennon tosiystäväksi. Esitykseen oli myös hiuksen hienoin siveltimin liimailtu meille aikuisillekin omaa makean naurettavaa, asioihin uusia asenteita tarjoilevaa tekstiä hoksattavaksi koko tarinankeston täydeltä.

Koko esitystä leimasi vapautuneisuus, ei vähiten musiikissa ja sen taitavan rennoissa karaoketulkinnoissa. Jälkimauksi jäi uusi, raikas, jännittävä satudramatisointi kaikenikäisille, teatteritulkintana parhaimmillaan kuin Aurinkosirkusta. Ja tietenkin, että Aaro Arka Oravan kaltaista hahmoa sympaattisempaa, hellyttävämpää ei toista ole maailmassa.Todistettu.

 

 

Theatrum Olga

Melanie Watt   Aaro Arka Orava

Suomennos Riitta Oittinen   Dramaturgia ja ohjaus  Lasse Kantola   Puvustus Heli Salomaa   Tarpeisto Saila Jantunen  Valot  Veikko Rellman   Maskit Kati Riihelä    Käsiohjelma Henna Kosonen  Näyttelijät Tiiamari Rantanen, Outi Räsänen, Oona Nyyssönen, Jarko Manninen, Kaisa Partila, Melissa Räsänen, Noora Nieminen, Kati Riihelä, Johanna Huhtanen, Camilla Vuori, Anu Ihanajärvi, Karoliina Kivistö, Jenni Asunen

http://www.dila.fi/koulutus/infoa/uutisia_tapahtumia/aaro_arka_orava_-satu_itsensa_voittamisesta.html

 Teatterin ja esittävän taiteen kannalta Lahden Diakoniainstituutin teatteristudion, Theatrum Olgan esitys on esimerkillisen poikkeuksellinen, se on maksuton: jokaisella varallisuudesta riippumatta on mahdollisuus aitoon, hyvätasoiseen teatterikokemukseen. Toisin on valtion- ja kunnanavustusta saavien teatterilaitosten kuten Lahden kaupunginteatterin, jonka pääsylipputulot ovat ratkaisevasti niiden olemassaolon ja taiteellisen henkilökunnan toimeentulon edellytys.

Aaro Arka Oravan kaikki 10 esitystä on  6.-11.11.2011 loppuunvarattuja.

Esitysarvio kirjoitettu näytelmän ennakkonäytännöstä 6.11.2011.