Vaalitentti%202023.jpg

Yleisradion tv-tuotannon tasapuolisuus antaa jokaiselle yhdeksälle Suomen presidentiksi pyrkivälle tasaveroisen mahdollisuuden tuoda ajatuksensa ja itsensä nähtäväksi, tunnettavaksi ja valittavaksi ehdokkaan oman, tunnin pituisen ohjelman, jossa 3 minuutin puheen ja monipuolisen tentin muodossa presidentiksi aikova saa esittäytyä. Televisiossa syntyvä uusi presidentti on tervetullutta suomalaista valtiopolitiikkaa. Tottakai itse vaalissa - ennakkovaalissa** tai varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 28. tammikuuta 2024 - jokainen äänioikeutettu kansalainen saa oman ajatuksensa mukaan tehdä demokraattisesti valintansa presidenttiehdokkaista.

Näissä yhdeksässä eri presidenttiehdokkaan tv-ohjelmassa heidän poliittiseen sidonnaisuuteensa en puutu, jollei ehdokas juuri sillä halua ratsastaa presidentiksi. Äänestäjähän voi antaa sille arvoa, jos hän poliittisen taustan katsoo presidentilleen kuuluvan vielä työtä tehdessäänkin.

Mielipidevaikuttajana TV ei jää suinkaan sivuun valintaan vaikuttavista keinoista, vaan muuntuu varmaankin hyvin keskeiseksi välineeksi ihmisten ymmärtää olennainen presidenttiehdokkaan sanomasta, olemuksesta ja luotettavuudesta.

Yhdeksänä päivänä aina yksi presidenttiehdokas saa tunnin pituisen ohjelman. Keskiviikkona alkaneessa yhdeksän illan sarjassa joka ilta esiintyy yksi presidenttiehdokkaista klo 21-22. 

 

Eilen oli vuorossa perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

Jussi%20Halla-aho.jpg

Jussi Halla-ahon tunnin mittainen ohjelma varmisti hänen sijoittumisensa ehdottomasti yhdeksän presidenttiehdokkaan häntäpäähän. Tosin Jussi Halla-aho yllätykseksemme leiskautti nerouttaankin, sillä hän haluaisi Kiinan kauppakumppaniksemme Venäjän tilalle – kahdenkeskeiseen kaupankäyntiinkin. Voi vain ihmetellä, olisiko suurella maailman mahtavimmalla valtiolla asiaan jotain mielenkiintoa.

Jussi Halla-ahon valmiudet puhumiseen ovat varsin kehnot. Puheentuottamisessa nielun ja äänihuulten lihakset eivät löydä vuorotteluaan, vaan hän joutuu jatkuvasti nieleskelemään puheensa aikana ja katkaisemaan äänensä tuon nielevän suunliikkeen vuoksi. Julkisuuden johtavaksi suomalaiseksi henkilöksi, kuten presidentiksi, Halla-aho ei siten ole kelvollinen. Hänen paikkansa ideoineen, persoonallisine periaatteineen, luotettavuuksineen olisi tutkijoiden vaativissa tieteen kammioissa, ei kansamme johdossa.

Tällä kertaa tentaattorina oli verrattain nuori, selkeä ja miellyttävä uusi tv-kasvo, toimittaja Matti Koivisto. Koiviston puhumisen elävyys ja tenttaustapa olivat tervetullutta uutta tv:n raikasta journalistiikkaa, lisäkysymykset älykkäitä ja vaativat vastaajalta selkeyttä. Keskustelu tällaisenkin tentattavan kanssa sujui silti maltilla ja ymmärryksellä haastateltavaa kohtaan.

Ihmisarvokysymyksessä Halla-aho uhraisi suomalaiset vaikkapa ydinaseiden säilyttäjäksi, sillä hän puheessaan totesi Yhdysvallat ja Iso-Britannian tärkeimmiksi ystäviksemme. Samoin hänen käsityksensä maahanmuutosta on täysin epäinhimillinen muita kuin syntyperäisiä suomalaisia kohtaan. Euroopan Unioni -asiassa Halla-aho väisti oman ja puolueensa perussuomalaisten jo pitkäaikaisen tavoitteen Suomen eroamisesta Euroopan Unionista.

Presidenttiehdokas Halla-ahoa varten oli tällä kertaa kriitikon paikoille istutettu kokeneet viestijät, johtava tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista ja erikoistutkija Jenni Karimäki Turun yliopistosta. Kuin yhteen ääneen he lopputulokseksi totesivat, ettei tunti millään tavalla syventänyt tai poikennut Jussi Halla-ahosta saatua tuttua vaikutelmaa hänen kyvyistään. Pesu yritti turhaan runsain käsielein loihtia sanottavaansa selkeyttä ja hieman rauhattomassa, jatkuvassa käsielehdinnässä hänen sinänsä terävät kommenttinsa eivät läheskään aina löytäneet sanomisen ydintä. Vaaleissa usein esiintynyt viestinnän taituri Karimäki taas löysi katsojallekin ymmärrettävää analyysia mm. Halla-ahon kampanjoinnista, jossa hän selvästi käskee perussuomalaisia äänestämään juuri itseään. Puhe oli kaikella tavalla totutun puhujansa näköinen, tiivisti Karimäki.

Tunninmittaista tilaisuutta jälleen johdatellut toimittajamme Marja Sannikka tuntui tällä kertaa löytäneen normaalin vireytensä ja veti tilaisuuden näppärän vauhdikkaasti, hauskan valoisalla huumorilla illan pääkohdetta Halla-ahoakin haastatellen. Kun ylimääräisenä kysymyksenä tilaisuutta vetänyt toimittaja Sannikka esitti katsojilta tulleen kysymyksen: Mitä Halla-aho haluaisi suomalaisten lasten oppivan häneltä? Halla-aho joutui lopulta sanomaan, että se on liian vaikea kysymys häneltä vastattavaksi. Itsekin pohdin tuon lapsikysymyksen jälkeen heti, miten paljon tiloja Mäntyniemessä löytyy Halla-ahon viisilapsiselle presidenttiperheelle, kun kaikki edelliset perheet ovat olleet kaksi ja kolmijäsenisiä.

 

TODISTUS

Annan skaalassa neljästä kymmeneen (4-10) koulunumerot kymmenkohtaisin perustelu-otsikoin, jotka ovat siis kaikkien yhdeksän ehdokkaan presidenttiohjelmien arviointiperusteet.

 

Alla toisen yhdeksästä presidenttiehdokkasta eli Jussi Halla-ahon todistus suoriutumisesta presidenttiohjelmastaan eilen 4.1.2024 klo 21-22:

1.Arvojohtaminen, joka kertoo arvon määräytymisestä henkilön työskentelynäytöistä suurissa yhteiskunnallisissa tehtävissä, luotettavuudesta, persoonallisista ajatuksista, sympaattisuudesta, aloitteellisuudesta ja keskusteluominaisuuksista, joita me tavalliset Suomen kansalaiset sekä valtionjohtajat muissa maissa hänestä uskovat Suomen presidenttinä löytyvän    

 2.Kansanomaisuus, joka kertoo ehdokkaan ajatuksista ja tavoista kokea ja kohdata meitä hallitsemiaan viittä ja puolta miljoonaa suomalaiskansalaista riittävän usein ja aidosti monitasoisista yhteiskuntaluokistamme 6

3.Puhetaito, äidinkieli, esiintymisvarmuus kotimaassa 6-

4.Edustavuus ja esiintymisvarmuus henkilönä ja presidenttinä ulkopolitiikan johtajana 6 -                   

5.Kulttuurimyönteisyys 6

6.Kansainvälisyys ja eurooppalaisuus 7-

7.Inhimillisyys ja perhearvot 6-

8.Suomi/ Yhdysvallat+Nato/Venäjä -ajattelu 7-

9.Suomi/ Gaza/Israel -ajattelu 7½-

10.Suomi/Ukraina -ajattelu 9

 Jussi Halla-ahon presidenttitentin keskiarvo  6,6

.................................................................................................................

xx

Ennakkoäänestykset vuoden 2024 presidentinvaaleissa:

Ennakkoäänestys kotimaassa keskiviikosta tiitaihin 17.-23.1. 2024

Ennakkoäänestys ulkomailla keskiviikosta lauantaihin 17.-20.1.2024

 

Tänään perjantaina tv:n presidenttitentissä on vuorossa kolmas ehdokas, oman valitsijayhdistyksensä mandaatilla Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.