Lahden kaupunginteatterilla on harvinaiset selkeät kulttuuriset ohjelmistolinjansa, sillä tutut, perinteiset ajattomat klassikot aloittavat teatterimme näytäntökauden. Syyskauden kaksi ensi-iltaa, pienen näyttämön näytelmä Tuhkimo ja suuren näyttämön musikaali The Sound of Music,  saavat tällä viikolla ensi-ilta -kasteensa.

Hyvä satu on kasvatuksen koettua ja tuloksellista perustaa.Mielialamme kohottaminen musiikin voimalla tutuin sävelin, vaikkakin maailmantilanteen uhkakuvin 1930-luvun lopun varjoissa, mutta Sound of Music -sulosävelin hunnutettuna ovat molemmat sittenkin ihmisen iästä riippumattomia, rakkaustunteen täyttämiä näyttämöteoksia, puhuttelevaa kulttuurista, esittävän taiteen maailmanlaajuista perustaamme: elokuvin, koulunäytelmin sekä piirretyin tv-tuotannoin jo kaikille sukupolville tuttuja ja kestäviä sisällöltään.

Tuskinpa nuo teokset - torstaina ensi-iltansa saava topeliaaninen Tuhkimotarina tai lauantaina Rogers-Hammersteinin hurmaavan tutuin sävelin kerrottu Laulavan Trappin perheen elämänkuvat - voisivat enää samankaltaisempia olla. Orpoja, äidittömiä tyttöjä niissä molemmissa on keskushenkilönä ja läheiset viitekehykset heidän elämäänsä riepottelevat.

 

 

 

Tuhkimo

 

Tuhkimokuva%202018.jpg

 

Lehdistöesittelyn lyhyessä näytteessä Olka Horilan ohjaama ja osin käsikirjoittama Tuhkimo pyrkii myös selvästi tavoittamaan klassisuuden ohi tämän päivän ihmisen. Muuttuneet kasvatustieteelliset näkökulmat ovat kurin ja tottelevaisuuden siirtäneet taka-alalle Horilan näkemyksellisessä tulkinnassa. Uumoilen eräänlaisen showmaisen ilmaisun paitsi kosaisevan yleisön moneen tahattomaan hörönauruun myös samalla meidät ottamaan kantaa oikeudenmukaisuuden puolesta tarinan iljettäviä kasvattisisaria ja heidän hurrrjaan tapaansa kaltoinkohdella Tuhkimoa, iltasatujemme pyhimystä. Mihin tämä modernisoinnin suunta valtaisine vaatehääsäilyineen, komeine pukunaamioineen sitten tuhansien vuosien takaisen tuhkimotarinan johtaa – sitä jännitämme, sillä tarinan nykyeetos paljastaa todelliset karvansa ensi-illassaan 30.8.18 klo 18.30.

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/209/tuhkimo

 

 

 

 

The Sound of Music

 

 

Laulava%20Trapp.jpg

 

Ilkka Laasosen ohjaama The Sound of Music on vasta kolmas versio tästä yli viisilkymmenvuotiaasta musikaalien musikaalista lahtelaisessa teatteritarjonnassa. Lahdessa jo näkemäni tulkinnat ovat kaupunginteatterimme vanhalla Ammattikoulun Ståhlberginkadun näyttämöllä yli neljäkymmentä vuotta sitten esitetty ja viimeisin aika hiljattain Lahden broadwaynäyttämöksi kutsumani Tiirismaan koulun musiikkilukion tuotanto vuodelta 2014.

 

Kaksi kohtausta tiedotustilaisuudessa vakuuttivat jälleen teoksen mestarillisuudesta, jossa laulavien lasten keskeinen osuus on musikaalin luontevan onnistumisen edellytys ja tarinan viehättävyyden pohja – Lahden tulkinnassa se on jälleen suvereenin musikaalista.

 

Ohjaus tuntuu perustuvan onnistuneesti tarinan vetoavuuteen. Kotiopettajatar Maryn ja kapteeni Trappin perheen seitsemän lapsen ensi kohtaaminen tuntui kuin lumoavan musiikillaan ja luontevan sujuvalla tutulla do-re-mi-fa -laulullaan meidät ja siirtämään hetkessä ajatuksemme tarinan ytimeen.

Toinen katkelma taas näytti teoksen kahden nuoren rakkaustunteen vetovoiman, henkilöohjauksen tärkeän roolityön uskottavuuden, toimivan koreografiakielen sekä solistien kelpo laulutaidon.

 

Tunnekuohuja katsomoon saakka, ihastua, rakastua, empatioita katsomosta näyttämölle ja näyttämöltä hienon musiikin meitä hellivää ja terapoivaa autuutta tuntuu riittävän.

Komea lavastus nähdyissä näyttämökuvissa avautui sekin suorastaan vetoavana tyylikkyydessään.

Ensi-ilta lauantaina 1.9.18.klo 19.00

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/206/the_sound_of_music

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg