lauantai, 8. heinäkuu 2023

Nastolan Pisarateatterin KUIN TUHKA TUULEEN

Pisarateratteri.jpg

 

Nastolan taidekeskus Taarastin hienoissa puitteissa, katetun katsomon sadeturvassa ja upeiden järvimaisemien lumoissa käynnistyy tiistaina 11.7.2023 kesäteatteri. Nastolan Pisateatteri tuo ensi-illassaan koettavaksemme jännityskomedian, Rauli Jokelinin - Panu Raipian KUIN TUHKA TUULEEN.

 

Harvoin meillä katsojilla on tilaisuus seurata teatterin harjoituksia ja ihmetellä harjoitusten kellosepäntarkkaa ohjaustyötä. Petri Liskin ohjauksessa sain seurata puolitoistatuntisen, silloisen kirkkaan kesäisen illan harjoitusta, jossa tämä makaaberi parikymmentä vuotta sitten ensi-illan saanut Tampereen Komediateatterin kantaesitysnäytelmä sai nastolalaista uutta esityskuosia ylleen. Tarinasta raotan vain sen verran, että meille monelle tuttu hautaustoimisto on teoksen keskipisteenä, Hallamaan perheen perinteinen sellainen. Sen maineikkaan toiminnan perusta on tietenkin bisnes ja Hallamaan kolmen iäkkään sisaruksen käsissä tuo syrjäisen paikkakunnan hautaustoimisto potee jo asiakaspulaa.

Vaikka varmasti aihe on kovin makaaberi ja mustan huumorin hurjuutta täynnä, teos on ennättänyt jo kymmenien suomalaisnäyttämöiden esityslavoille. Nyt on vuorossa Nastola ja sen kouliintunut perusnäyttelijäkunta - myös uusin ja menneiden aikojen näyttelijävoimin täydennettynä.

Hämmästyksekseni totesin kahden - monissa Pisarateatterin teoksissa loistaneen - pääroolin esittäjän aivan verratonta näyttelemiskykyä sentään vasta kolme viikkoa ennen ensi-iltaa. Ei siis ihme, että ohjaaja Liski pystyi jo pienet sanojen painotukset ja sävyvivahteetkin heidän roolitöissään treenaamaan. Työ oli kuin ammattiteatterin viimeisimmissä harjoituksissa, tarkkaa, valmista ja vallattoman notkeaa komediatulkintaa katsella ja ihailla. Valmis, komea lavastus ja ohjaajan ideoihin vakuuttavan alttiisti harjoituksessa taipunut näyttelijäkunta lisäsivät valmiin esityksen kokemisen uteliaisuuttamme.

PIsarateatterin%20Hallamaa%202.jpg

Ennustan esityksestä harvinaista, taitavasti näyteltyä vanhanajan kunnon tilannekomediallista teatteria - ja kahden kärkinäyttelijän suoranaista komediennefarssitapausta. Ammattiohjaajan käsistä tuntuu muotoutuvan vanhan ajan komediaa muistuttavan näppärärepliikkisen teoksen kelpoinen kesäviihde, jonka kokeminen sinänsä tuo mieleen entisen harmittoman kesäteatterikokemuksen nauramismahdollisuudet ja nyt sen onnistumiseksi taitavat, persoonalliset näyttelijäkyvyt kesäviihteen takeiksi.

 

Raipia-Jokelin KUIN TUHKA TUULEEN

ROOLEISSA

Camilla Hallamaa  Mervi Valtanen

Aurora Hallamaa  Virpi Hiltunen

Helmer Hallamaa  Janne Hatakka

Aimo Tiainen, kosija  Simo-Pekka Patrikainen

Tom Dudley, gangsteri  Juha Rouhiainen

Honey, Tomin tyttöystävä  Hanna Kanerva

Frank, henkivartija  Jani Juhonen

Eddy (esitykset 11.-23.7.) Marko Varjonen

Eddy (esitykset 25.7.-6.8.) Timo Väisänen

Poliisi  Sanna Linna

Ohjaus  Petri Liski

Tuottaja  Mervi Valtanen

Lavastus  Amadeu Vives

Puvustus  Hannele Väisänen

Äänimestari  Rainer Pekkinen

Tarpeisto  Outi Sirvo

Lavasterakennelmat  Amadeu Vives ja työryhmä

Rahastonhoitaja  Riitta Kärkinen

Assistentti ja kuiskaaja  Teemu Forss

Julistekuvaus  Pihla Riekkinen

16 esitystä ajalla ti 11.7. – su 6.8.23

 

Ensi-ilta 11.7.2023 klo 19.00

Katso oheisista linkeistä myös 12.7.23 erityinen S-näytös ja muut tiedot esityksestä:

Facebookissa https://www.facebook.com/pisarateatteri
Instagramissa @nastolan_pisarateatteri

 

Palaamme esityksen arviointiin

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...