Sirkuksen%20kertojat.jpg               

         Pikkukuusi ja Vanhakuusi

 Rudolf Koivun satukuvaan hahmoteltu metsänväen oma Joulusirkus avautuu Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä lempeän kauniina satuna, jolle uudenlaiset salaisuusnäköalat tarjoaa maagisten sirkustemppujen silmiä ja ajatuksia shokaiseva avaruus ja eläinten kymmenien käsittämättömien tempputaikuuksien notkean vaarallinen sirkuksellinen ihmeellisyys. Taija Helmisen luomaa tarinaa kehystää metsän huminana taustalla soivat sinfoniat, oopperasävelet, jatsit, Retuperän WBK ja muut maailman eetterin sävelten klassiset ihanuudet. Näin toteutuu Ilkka Laasosen ohjauksessa koulutuskeskus Salpauksen sirkustaiteilijoiden lumoava lähes sanaton Joulusirkus-kokonaisuus kaikenikäisten nauttia

Tätä metsän jokavuotista jouluista ihmetapahtumaa jo monta vuosisataa on saanut ihastella Vanhakuusi (Ritva Sorvali), joka osaa paljon vanhoja tarinoita ja uskoutuu kertomaan yhden muistamansa ikiaikaisen sirkustapahtuman meille katsojille salaisuutena, mukanaan Myyrä (Emma Yildirim) ja vasta Taiminen Pikkukuusi (Isaline Hugonnet) kertojan vieressä kulkien ja kommentoiden. Koko metsän eläimistö on nimittäin loihdittu ulkomuodoltaan lähes ihmisenkaltaisiksi sirkustaiteilijoiksi, jotka loistavat Korpisirkuksen ainutlaatuisina showtähtinä. Meille katsojille on tehty taika nähdä salaa koko tuo ainutlaatuinen korpisirkusnäytäntö. Sillä vain kerran eräs Poika (Tarek Benabad) on saanut katsella tätä ainoastaan eläimille tarkoitettua jouluihmettä ja nyt tämä poika seuraa mukanamme jo itsekin milloin voltteja ja kierteitä tehden ja muita huimapäisyystemppuja metsän tanterella, metsätrampalla koko sirkuseläimistön kanssa taiteillen.Tarinan taikapiiri on siirtynyt ihmisiltä tavoittamattomiin, korkealle tasolle, korpimetsän ikikuusien latvoihin, taivaan tähtivöihin, kuun sirppiin ja lumihiutaleiden tanssiin, avaruuksiin ja sieltä alas maahan vain tähdenlentojen ajaksi vieraillen.

Lämmin hymy ja ihailu katsojilla on herkässä metsän eläinten temppuilua katsellessa. Kun karhupari Pitkän (Kestas Matusevicius) ja Pätkän (Annika Koljonen) temppuilua sai seurata, karhut tuntuvat ihan chaplinmaisilta taitureilta rennoilla tempuilla, vaikeilla tarkoin ajoitetuilla otteilla ja valtavan suurella lämpimän muhevalla huumorilla. Talitintin (Lotta Merinen) vaarallinen washingtontrapetsikeinuilu, punatulkun (Sini Saari) vertikaaliköysitemppuilu puiden latvuksissa ja raikkaan monitaitoisen lumimyrskyn (Ophelia Atkinson) hurjaotteiset taidonnäytteet tanssitrapetsilla ovat persoonallista sirkuksen akrobatiaa. Syttyipä Myyräkin yhtäkkiä hauskasti valopallojen harvinaisilla taikuuksilla ja Pikkukuusi herkuttelemaan ennen näkemättömillä pikkupalloilla - kumpainenkin jonglööraten ja kevyesti kujeillen. Entäs närhen (Maiski Tiainen) hurjatempoinen iloinen ääniräksähtely vaativalla teräsnuoralla tanssahdellen, spagaatteja tehden ja tasapainoviuhkalla huideskellen - aivan uskomatonta akrobatiaa. Ylhäällä ja alhaalla trapetsilla tai miltei puidenlatvuksien korkeuksissa ottavat mittaa toisistaan kettu ja ilves (Tilda Lappalainen ja Aino Mäkipää) vaarallisissa akrobatiatempuissa, ilveksen pudottautuessa kiinalaista tolppaa pitkin korkeuksista suoraan maahan mäjähtäen. Milloin taas taivaalta korkeuksista putoaa lumikeiju (Lyla Goldman) valkoista liinaa pitkin - nyt alkaa meitä päästä jo pyörryttää tuo uhkarohkeus ja vielä uudestaan lumikeiju kiipeää ja pyörähtelee, tuosta vain - huu-hui!  Yhdessä sirkusnumerossa Jänis (sama, monipuolinen Lyla Goldman) huristelee yksipyöräisellä pitkin estradia Poika kyydissään. Susien (Emmi Peltola, Sirje Tolonen) huimat rengastrapetsitemput tai mikä leijailu maanpinnan ja pensaiden yli sulavasti, mikä voimakas ja herkkä kahden taiteilijan luja ote toisiinsa on kauriiden kaunis tanssi (Khasana Khamitova, Eino Kaisanlahti) metsän ihanan kultavälkkeinä liitelevinä, voimaa ja plastisuutta uhkuvina trapetsitanssijoina. Niin, etten unohda, aina saduissa ilmestyvää pahaa noitaa (Senni Nuutinen), joka tosi velhomaisilla, ylimaagisilla vannetempuillaan ja karmivalla (loistava teatterihahmo) naurullaan taikoo tuulet ja myrskyt, niin että koko eläimistö häipyi muutamassa sekunnissa jäljettömiin. Vaan onneksi noidan taikuus pystyttiin viimein metsäneläinten yhteistuumin vasta-taioilla voittamaan.

 

        Sirkuksen%20kuvia%202018.jpg

 

Sirkusnäytöksen upeana finaalina kuu (Roosa Laakkonen) kieppuu cyr-renkaalla kevyesti ilakoiden ja taivaalla tavoittamattomassa avaruudessa kuun välke (Anna Stickler) välkehtii trapetsilla mitään pelkäämättömänä avaruuskeinultaan uskomattoman hienoja hyppyjä ja kierteitä koko maailmalle tarjoillen - aivan hurjaa taituruutta tämä huimapäisyyden taikapiiri!

 

Poutapilvinen taivas ja kirkastähtinen yö ovat lavastuksen taikaa tässä jouluisessa metsäneläinten tarinassa. Harvinaisessa yhteistuotannossa teatteri ja sirkustaiteilijat ovat saaneet lujan otteen toisistaan ja meistä, ihailevista katsojista - uusia taideteoksia yhä malttamattomampina odottamaan.


 

JOULUSIRKUS

DRAMATURGIA Taija Helminen

OHJAUS Ilkka Laasonen

SIRKUS- JA TANSSIKOREOGRAFIAT SaSakin opettajatiimi
ja esiintyjät

 

Sirkuksenm%20kuvia%202018b.jpg
 

Ophelia Atkinson, Tarek Benabad, Lyla Goldman, Isaline Hugonnet, Eino Kaisanlahti, Khasana Khamitova, Annika Koljonen, Roosa Laakkonen, Tilda Lappalainen, Kestas Matusevicius, Lotta Merinen, Aino Mäkipää, Senni Nuutinen, Emmi Peltola, Sini Saari, Anna Stickler, Maiski Tiainen, Sirje Tolonen , Emma Yildirim.

KERTOJA Ritva Sorvali, Isaline Hugonnet, Emma Yildirim

Valokuvat Lahden kaupunginteatterin tiedotuskuvia

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/214/joulusirkus

 

Lis%C3%A4liite.jpg