1241026243_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden Muotoiluinstituutti on maailmanlaajuisesti tunnetuin lahtelainen opinahjo, sen tuottamista muotoilijoista ja taiteilijoista Lahen uutiset on kirjoittanut useasti. (Tosin oppilaitoksesta pitäisi käyttää nimeä Lahden ammattikorkeakoulun muotoilu- ja taideinstituutti.)


http://tarmon.vuodatus.net/blog/archive?&y=2009&m=11

http://tarmon.vuodatus.net/blog/1937011/muotoilu-lahden-vetovoima

http://tarmon.vuodatus.net/blog/2049183/taiteen-kesaisessa-lapivalaisussa/

 

l1263627975_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden Muotoiluinstituutin viimesyksyisessä avoimien ovien päivässä 10.10.2009 saimme mm. ihailla maailmanlaajuisen lahtelaisperinteen, huonekalumuotoilun uuden sukupolven suunnitteluluomuksia.

1263627926_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Saimme hämmästellä ja tietää, että maailman johtavat japanilaiset autonvalmistajat käyttävät Lahden Muotoiluinstituutista valmistuneita alan huippuosaajia mieluusti suunnittelutyössään.


Lahden Muotoiluinstituutin hallinnon sateenvarjot vuotavat nyt pahan kerran: Lahden Muotoiluinstituutin toimintaa hallinnoiva ja kahlitseva Päijät-Hämeen koulutuskonserni, sen byrokratian alla toimiva Lahden ammattikorkeakoulu ovat sanelupoliittisen tiensä päässä.

1263624971_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Päijät-Hämeen koulutuskonsernin alaisen Lahden ammattikorkeakoulun rehtori Risto Ilomäki televisiossa 14.1.2010

Lahden ammattikorkeakoulun rehtori esiintyi Suomen television Hämeen uutisissa - onneksemme ei vielä valtakunnan uutisissa.

Häpesimme hänen ymmärtämättömyyttään, ylimielisyyttään, asiantuntemattomuuttaan ja huonoa puhetaitoaan. Lukijani voi tehdä omat johtopäätöksensä kuuntelemalla ja katselemalla tämän jutun lopussa olevista linkeistä asiasta tehtyjä televisio- ja radio-ohjelmia.

 


Valtakunnallinen lahtelaisylpeys vaarassa

1263624928_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden Muotoiluinstituutin oppilaiden edustaja Sebastian Oroxa televisioruudussa 14.1.2010

Kun monen valintakriteerin läpi seuloutuneet Muotoiluinstituuttiin valikoituneet huippuopiskelijat ottavat kantaa heille annettavan opetuksen laadusta ja määrästä, ymmärtävät opettajien työtehtävien määrän ja näkevät sen uuvuttavan opettajan toisensa jälkeen tai kun he ovat ihmeissään merkittävien vierailevien oman erikoisalansa opettajagurujen vähäisyydestä, byrokratia on pahasti hukkateillä.

Jos 350 opiskelijaa esittää opinahjonsa pelastamiseksi perustellun vetoomuksen, luulisi insinöörikoulutuksen saaneen Ammattikorkeakoulun rehtoriksi valitun Risto Ilomäen edes asemansa vuoksi jo jotakin äkkäävän olevan pielessä.

Vaan ei: hän kuvittelee omassa mustatukkaisessa ja mustasukkaisessa norsunluutornissaan tällaisen kannanoton olevan vain ns. taiteilijajoukon vallanhalua. Vuosi vuodelta pienemmällä tuntimäärällä opettajien pitää suoriutua koko ajan laajenevista ja monipuolistuvista erikoistehtävistään, lisää tunteja ei ole luvassa, entisistä on supistettu jo kolmannes.

 

Kuntalaisilla oikeus huolestua

Veronmaksajina meillä on oikeus kiinnostua tilanteesta.

Mihin menevät meidän verorahamme, jotka alkuaan Opetusministeriön, opetushallituksen kautta kiertävät takaisin tänne Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Lahden ammattikorkeakouluunkin?

Rakentamiseen, turhaan rakentamiseen on selkeä vastaus. Kas näin: seiniä, seiniä syntyy tuhansia neliöitä vuosittain.

Ammattikorkeakoulun ja ammattiopetuksen linjoja ja osastoja siirrellään summittaisin neronleimahduksin kaupungin ja maakunnan laidoilta toisille.

Otetaan pieni tilannekuva kuluvalta vuodelta: Hollolan Kukonkoivun entiseen Kotiteollisuuskoulun tiloihin siirretään Lahden kaupungista ja Heinolan kaupungista niissä toimivat vaatetusalan opiskelijat. Ammattikoulun sisustustekstiililinjalaiset Vipusenkadulta siirretään myös Hollolaan. Vanhassa kolmen rakennuksen kouluyksikössä onkin korjattavaa, rakennuskanta on 1940-luvulta. Keskustasta Ståhlberginkadulta siirretään Vipusenkadulle LVI-alan opetus. LVI-tiloihin taas rakennetaan toimitilat hius- ja kauneusalan opetukselle, Asikkalaan rakennetaan lämpökeskus jne.. . Kaikkein käsittämättömintä on, että vain muutama vuosi sitten peruskorjattu Fellmanin opiskelukiinteistö aivan Lahden ydinkeskustassa saa nyt yli kuuden miljoonan summan seiniensä muuttamiselle. Mitä ja ketä varten ei meille veronmaksajille selviä .

 

Tasokas opetus ja opiskelu

Opetuksen kehitysrahat, spesiaaliopetuksen syventämisvarat uppoavat seinien rakenteluun!

Eikö opiskelussa, varsinkin luovassa, tärkeintä ole oppiminen. Oppiminen hyvän ja taitavan opettajan johdolla. Tästä yksinkertaisesta, Sokrateen ajoilta periytyneestä, kahdenkeskisestä opettaja-oppilas -ydinasetelmasta on kysymys myös korkeantason ammattiopetuksessa.

Vähäinen merkitys tilanteen ryöstäytymiseen pois hallinnasta ei tietenkään ole sillä, että Lahtea runnovat toispaikkakuntalaiset napoleonkompleksiset pyrkyrit. 

Päijät-Hämeen koulutuskonsernin alaisen Lahden ammattikorkeakoulun henkilökunnasta rehtori Ilomäki matkaa päivittäin tänne omaksi ilokseen Tampereelta, hänen apurinsa samasta kaupungista on myös pyörien päällä. Seuraava pamppu on päivittäin liikkeellä Porvoosta…jne.  Ei näitä ammattibyrokraatteja kiinnosta joku Lahti tai Lahden alue, vähiten heidän palkkansa verotulot kaupungillemme. Heitä kiinnostaa valta ja riemumarssi seuraavalle mahdolliselle byrokratian portaalle.

 

 

Opiskelijamielenilmaus on valtakunnallisestikin esimerkillinen ja mittava toimi. Me lahtelaiset neuvoisimme tamperelaisrehtoriakin sen oivaltamaan.

Rehtori Risto Ilomäki teki onnettoman mahalaskun esiintyessään televisioruudussa. Hän perusteli erilaisilla Lahden Muotoiluinstituutistakin tehtyjen työpaikkatyytyväisyystunnuslukujen tilastoilla tilanteen olevan hallinnassa. Ylimielinen opiskelijoiden  leimaaminen "ns. taiteilijajoukoksi" on mielivallan tyhmintä muotoa.

Fiksu rehtori käyttäisi toisin 350 opiskelijan innostuneen panoksen yhteiskuntamme rakentamiseen. Hän alkaisi yhteistyön opiskelijoiden ja opettajien opiskeluilmapiirin, opetuksen laadun, opetukselle annettavien taloudellisten resurssien korottamisen  ja Lahden Muotoiluinstituutin kunnianpalauttamisen puolesta.

Niin - Lahtihan on maailman muotoilukaupunki vasta vuonna 2012.

 

Katso ja kuuntele, nappaa linkistä:

TV-ohjelma Lahden Muotoiluinstituutin nykyhetken tilanteesta:

http://yle.fi/alueet/lahti/2010/01/lahden_muotoiluinstituutilla_ei_edes_nettisivuja_1366953.html

Ylläolevassa linkissä myös radiohaastattelu Lahden Muotoiluinstituutista.