Suomalainen esivallan totteleminen on näinä aikoina koetuksella. Suomen hallituksen nuoret naisministerit, kärjessä pääministeri Sanna Marin jaksavat päivästä toiseen kertoa meille aikamme vakavimman, koko maailmaa runtelevan koronaviruksen otteista meillä ja muualla maailmassa.

Eivät varmaan ketkään muut kuin tällaiset virkeät, ennakkoluulottomat naiset koe aidosti sitä vastuuta, joka heille on koko maastamme ja sen asukkaista nyt yhtäkkiä annettu.

 

Ministerikolmikko.jpg

Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin

Television ajankohtaisohjelmat ovat todella asiantuntevasti, monin jatkuvasti vierailevin eri yhteiskunnan alojen asiantuntijoin varmistettuja ja huolella toimitettuja. Hallituksemme tiedotustilaisuudet tuntuvat nekin välttämättömiltä ja sisällöltään perusteellisilta koronaviruksen kaikinpuoliseksi taltuttamiseksi.

 

Pääasia meille kansalaisille on kuitenkin nyt ja lähiaikoina terveysalan asiantuntijoiden kuuleminen ja heidän ohjeittensa ymmärtäminen sekä noudattaminen. Kaikki koronaviirukseen liittyvissä ohjelmissa esiintyvät ja mediassa kirjoittavat ammattilaiset ovat taatusti kanssamme uuden koko maailmaa ravistelevan ongelman edessä. Ei siis ole ihme, että saman alan eri asiantuntijat antavat meille kovastikin erilaisia käyttäytymisohjeita.

 

433271.jpg

Ehkä suurin kansallinen eripuraisuus on herännyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun käsitteestä, jossa hän kuvaa kansalaisten joutuvan epämukavuusalueelle näiden yrittäessä järjestää yli 70-vuotiaiden - tälle virukselle suurimman riskiryhmän - henkilöiden elämää ja suojautumista viruksen tuhoilta.

 

Sanavalinnat eivät aina osu kaikilta ministereiltäkään kohdalleen. Nyt nuorista ikäpolvista tuntuu, että heille annetaan vastuu jo elämän laitapuolelle ehtineistä, yhteiskunnan kannalta tehottomista ja tuottamattomista - melkein miljoonasta - kansalaisesta. Ja tietenkin näistä hyvää vanhuutta elävistä elämäntyönsä tehneistä ihmisistä tuntuu todella häpeälliseltä olla tuossa ministerin ilmoittaman elämän epämukavuusalueen tikunnenässä, pääkohteina ja epäluotettavina, marttyyreinä.


 

Ei varmaankaan ole siksi aiheetonta kerrata sitä, mikä tuo koronavirus kaikkineen on, mitä se on saanut maassamme tähän aamuun mennessä aikaan ja miten siihen meidän kaikkien on yhä paremmin, määrätietoisemmin ja tunnollisemmin asennoiduttava ja suojauduttava toistemme ja itsemme hyväksi.

Olen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta ja tiedotteista ottanut osan artikkelin kaavakuvista päivitetyn tilanteen mukaan. Joudun myös koronauutisissani käyttämään jatkuvasti kuvakaappauksia mm. yleisradion koronaohjelmsta - oman riskiryhmä-toimittajasemani tähden ilman eri ilmoitusta.

 

 

KORONAVIRUS COVID-19

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uusi, aiemmin tuntematon koronavirus, jolle annettiin nimeksi COVID-19 (corona, virus, disease). Reilussa kolmessa kuukaudessa tämä virus on levinnyt koko maapallon käsittäväksi hengenvaaralliseksi epidemiaksi, Sillä on hurja vauhti lisääntyä. Sille ei ole rokotteita.eikä sen käyttäytymismekanismeja vielä tunneta. Se on lähinnä sairastuneen lähikosketuksessa pisaratartunnasta hengityksen kautta ihmiseen nopeasti tarttunut virustauti. Sen itämisaika on 4-14 vrk ja sen vuoksi oireeton taudinkantajakin voi sen tietämättään toiseen ihmisen tartuttaa.

 

 

KORONAAN SAIRASTUNEET, SUOMALAISTEN MÄÄRÄ ja ikärakenne eilen illalla 18.3.20

Koronavirus%20t%C3%A4n%C3%A4%C3%A4%20Suo

Koronaviruksen aiheuttama tartunta todetaan osoittamalla virus hengitystie-eritenäytteestä geeninmonistusmenetelmällä sekä erikoistuneissa viruslaboratorioissa. Mitään pikatestejä koronan toteamiseksi ei vielä ole. On huomattava, että 18-64 ikäiset suomalaiset muodostavat ylivoimaisen valtaosan tämänhetkisistä koronaan sairastuneista suomalaisista. Virustestauslaitteita varustetaan koko ajan maahan lisää.

 

 

 

KORONAAN SIARASTUNEET SAIRAANHOITOPIIREITTÄIN

THL.jpg

 

 

 

KORONA JA IHMINEN
 

Koronan%20kuvaus.jpg

 


KÄYTTÄYTYMISOJEET KORONAN ESTÄMISEKSi JOKA PÄIVÄ

Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut

 • Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

 • Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.

 • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

 • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, pysy kotona.  

 • Älä kättele..

 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

 • Ulkona liikkuessasi pidä vähintään metrin etäisyys muihin ja vältä tarpeetonta oleilua julkisilla paikoilla

 • Älä osallistu ryhmäharrastuksiin, tapahtumiin tai yli 10 hengen tilaisuuksiin.

 • Tee etätöitä mahdollisuuksien mukaan.

 • Älä vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona.


 

MITEN ON MENETELTÄVÄ KORONAN OIREISSA

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume.

Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, ja yleistilasi heikkenee.

Välitöntä hoitoa vaativat oireet riskiryhmillä:

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin.

Jos kuulut riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos sinulle

 • nousee äkillinen kuume (38 astetta tai yli) ja

 • tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää

   

Koronavirustaudin riskiryhmät aikuisilla

 • Yli 70-vuotiaat henkilöt

 • Aikuiset, joilla on jokin seuraavista pitkäaikaissairauksista

  • Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)

  • Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas)

  • Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes

  • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta

  • Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio

  • Tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)

  • Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti

  • Sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)

 • Henkilöt, jotka tupakoivat päivittäin


 

Koronavirustaudin riskiryhmät lapsilla

 

Terveet ja perussairautensa, esimerkiksi astman ja diabeteksen, suhteen hoitotasapainossa olevat lapset ja nuoret eivät kuulu taudin riskiryhmään. 

Jos lapsella on vaikea perussairaus tai puolustuskykyä lamaava eli immunosuppressiivinen lääkitys ja hänelle tulee yllä mainittuja oireita,.

 

 

Markus%20Liimatainen.jpg

 

Lopuksi totean YLEn koronaepidemian erikoislähetyksen toimittajan Markus Liimataisen erinomaisen toimittajataidon - asiasta sekä asian yksityiskohdistakin katsoja saa selvän..

Samaan hengenvetoon kuuntelin hallituksen koko tämänaamuisen tiedotustilaisuuden, jossa ministereistä oli paikalla perhe- ja  peruspalveluministeri Krista Kiuru, pääministeri Sanna Marin sekä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.


Kolme%20ministeri%C3%A4.jpg
 

Kuten tämän artikkelini alussa totesin, kaikista ministereistä ei ole tiedottajaksi. Sanna Marin on henkilö, jolla on taito esittää keskitetyt, jaarittelemattomat tiedotukset varmasti ja luottamusta herättävästi. Aino-Kaisa Pekonen on myös taitava asioiden pelkistäjä.

Sitä vastoin Krista Kiuru on puhetulvassaan, puhefraaseissaan - tulee tehdä, tulisi olla - jo epäuskottava ja väsyttävä puhuja. Toivottavasti hänen ministerityönsä on aivan muuta laatua - nyt sen on vallannut pelkkä byrokraattinen kielenkäyttöslangi ja oman äänen viehätys.

Me kansalaiset tarvitsemme ministereiltämme selkeää, kirkastettua ajatusta ja tekstiä. Sitä me edellytämme toteuttaaksemme heidän hyvin perusteltuja ohjeitaan ja määräyksiään.

 

Koronaviruksen estäminen karanteenein, arjen käytännön toimin ja noudattamalla annettuja valtiojohdon neuvoja, käskyjä ja suosituksia on kaiken muun - elinkeinonharjoittamisen, opiskelun, harrastamisen, epämukavuuden ja omaneduntavoittelun - edellä.


 

Lis%C3%A4liite.jpg