Kiveri%C3%B6n%20koulu-normal.jpg

”Kiveriön vielä purkamaton, rakennushistoriallisesti arvokas ja lajissaan ainutlaatuinen koulukompleksi voidaan kohtuuhinnalla korjata. Ei tämän arkkitehtonisen ajanlapsen, kulttuurihistoriallisestikin merkittävän rakennuskokonaisuuden korjaaminen mitenkään mahdoton ole. Päinvastoin. Missä ammattitaitoinen korjausasioiden asiantuntemus viipyy?”

Näin kirjoitin tässä mediassa syyskuun 15. päivä 2014. Tänään, kun vajaa vuosi on kulunut, paikallinen valtalehtemme ESS (sivut 1 ja 5) julkaisee meitä kansalaisia ja mielipiteitämme halventavan jutun, jossa kolmen vuoden odotuksen täyttymyksen jälkeen Kiveriön koulua on alettu purkaa. Lehti ei joko tiedä tai ei halua kertoa, että vaikka rakennukselle on myönnetty purkulupa, on purkamisen aloittaminen vähintäänkin kyseenalaista, sillä juuri tästä Kiveriön Oksakatu 17 koskevasta asemakaavasta ja asemakaavanmuutoksesta on parhaillaan kunnallisvalitus vasta tutkittavana hallinto-oikeudessa.

Tämä uutinen on kymmeninä vuosina lukemistani Etelä-Suomen Sanomien jutuista todellinen pohjanoteeraus. Hyvän journalismin ominaisuudet selvittää asiat ennen julkaisua ovat tipotiessään: toimitus saa kirjoitella todella virheellisillä tiedoilla mitä vaan, lukijat sekä heidän tekemänsä lailliset menettelyt yhteiseksi hyväksemme lehteämme vähät kiinnostaa.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/09/tilakeskuksen-keisarikunta-ja-kaavoittajamme-tuhoavat-lahden

Itse tunnen kiinteistön ja sen nykytilan sekä sijainnin Lahden parhaimpana koulurakennuspaikkana. Olen ollut työssä useita vuosia tuossa poikkeuksellisen hienosti suunnitellussa, monen rakennuksen viisaasti sijoitellussa, lasta kunnioittavassa koulussa. Lapsistanikin vanhimmat on sitä käyneet ja sen rauhoittavaa, luonnonläheistä oppimisilmapiiriä saaneet nauttia, tunnemme siis tilat myös lasten vanhempina.

Kun kaupunkimme asuntokanta jo nyt osoittaa Suomen hälyttävimpänä ykkösesimerkkinä Lahden valtavasta uusien, valmiiden asuntojen kapasiteetista olevan 70% yhä myymättä, teknisen ja ympäristötoimialan virkamiestenkin pitäisi ottaa älynsä käyttöön ja kaupungin etu huomioon. Mihin tällä kiireellä hoitaa asiat laittomasti sekä asuntoneliöiden älyttömän suurella ylitarjonnalla oikein tähdätään?

Kaupungin viranomaiset ovat nyt astuneet röyhkeästi laillisuusrajan yli palauttaakseen oman euroopankeisariutensa. Tilille on laitettava asiasta vastuulliset (kaikki muuten häpeäkseni miehiä): toimialajohtaja Matti Kuronen, tilakeskuksen toimitilajohtaja Mauri Koistinen, teknisen ja ympäristötoimen viranomaisjuoninnan pääorganisaattori maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen sekä ikävä kyllä meidän kaupunkilaisten valitsema kaupunginvaltuutettu, asianomaisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Komu.