torstai, 18. tammikuu 2024

Presidentit syntyvät televisiossa (osa 9)

Vaalitentti%202023.jpg

Yleisradion tv-tuotannon tasapuolisuus antaa jokaiselle yhdeksälle Suomen presidentiksi pyrkivälle tasaveroisen mahdollisuuden tuoda ajatuksensa ja itsensä nähtäväksi, tunnettavaksi ja valittavaksi ehdokkaan oman, tunnin pituisen ohjelman, jossa 3 minuutin puheen ja monipuolisen tentin muodossa presidentiksi aikova saa esittäytyä. Televisiossa syntyvä uusi presidentti on tervetullutta suomalaista valtiopolitiikkaa. Tottakai itse vaalissa - ennakkovaalissa** tai varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 28. tammikuuta 2024 - jokainen äänioikeutettu kansalainen saa oman ajatuksensa mukaan tehdä demokraattisesti valintansa presidenttiehdokkaista.

Näissä yhdeksässä eri presidenttiehdokkaan tv-ohjelmassa heidän poliittiseen sidonnaisuuteensa en puutu, jollei ehdokas juuri sillä halua ratsastaa presidentiksi. Äänestäjähän voi antaa sille arvoa, jos hän poliittisen taustan katsoo presidentilleen kuuluvan vielä työtä tehdessäänkin.

Mielipidevaikuttajana TV ei jää suinkaan sivuun valintaan vaikuttavista keinoista, vaan muuntuu varmaankin hyvin keskeiseksi välineeksi ihmisten ymmärtää olennainen presidenttiehdokkaan sanomasta, olemuksesta ja luotettavuudesta.

Yhdeksänä päivänä aina yksi presidenttiehdokas saa tunnin pituisen ohjelman. Keskiviikkona 3.1.2024 alkaneessa yhdeksän illan sarjassa joka ilta esiintyy yksi presidenttiehdokkaista klo 21-22.

Keskiviikkona 17.1.2024 oli yhdeksäs presidenttiehdokkaista vuorossa - Kokoomuspuolueen Alexander Stubb.

Alexander%20Stubb.jpg

Kokoomuksen Alexander Stubb on ehdokas, jonka terävä järki ja tähdenlennonnopeat ajatukset ovat tälle pohjoisen kansan jäyhälle, suoran rehelliselle ajattelulle liian kyvykkäät ja monimutkaiset, maatamme ja kansaamme hyvällä, nopeahkolla puhetuottamisellaan hallitsemaan. Siis ylipätevä ehdokas kaikilta ominaisuuksiltaan – totesin jo joulun alla Stubbin osuudesta tv:n lähetyksestä presidenttiehdokkaiden keskustelusta kaikkia yhdeksää ehdokasta luonnehtiessani.

 

Alexander Stubbin puheesta erottui:

Presidentin tehtävät ulkopolitiikka, ylipäällikkyys, arvojohtaja. Ulkopolitiikan hän muutti heti kansainväliseksi politiikaksi. Presidentin päätehtäväksi hän määritteli sen, ettei Suomessa ole sotaa. Presidentin on kuljettava Martti Ahtisaaren jalanjäljissä. Vapaus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus pysyvät yhteiskuntamme johtotähtinä. Empatia tuo nuo johtotähtemme meille yhteiseksi pyrkimykseksi.

Stubbin ansioksi luen rohkeuden puhua ilman papereita. Siihen eivät muut presidenttiehdokkaamme uskaltautuneet. Samoin puheen kesto oli tasan kolme minuuttia - esimerkiksi jokaiselle puhujalle. Kiitos-sanan käyttäjänä hän edusti sitä modernia, moniin puhujiin tarttunutta harkitsemattomuutta puheensa lopuksi sanoilla kiitos, tack.  Jäin taas kysymään, ketä hän kiitti ja mistä asiasta loppusanoillaan.

 

 

Kokonaisuutta ajatellen Suomi saisi Alexander Stubbista pelkästään maamme ulkopolitiikan hoitajan. Hänen sisäpolitiikan yhdeksän vuotta kestäneet suorituksensa ministereinä, pääministerinä ja puolueenjohtajana eivät häntä ja puoluetta tyydyttäneet, ja hän katosi päivänpoilitiikasta useiksi vuosiksi yliopistomaailmaan Firenzeen tiedeopetuksen tehtäviin. Nyt hänelle tuli uusi tilaus kokoomukselta jatkaa edellisen presidentin poliiitiselta perustalta.

Eilen illalla Stubbin presidenttiehdokas-luonnehdintaan lisäisin hänen vastattuaan yleensä asiallisesti maan mainion tentaattorin Jyrki Haran syväluotaaviin kysymyksiin, että toisinaan kuitenkin kuin veräjästä luikahtaen. Kuin hyvän kotikasvatuksen saanena katuvana poikana hän nöyrästi anteeksipyytäen, välillä ympäripyöreästi kysymyksen väitteen kiertäen ja pari kertaa virheestään oppineena, hän vastasi, että suuria ratkaisuja tehdessä kannattaa jatkossa ensin miettiä tarkoin ennen kuin lausuu koko asiasta mitään.

Suomen kansan arvojohtajana luulin  Stubbin puuttuvan akuuttiin kahtiajakautuneen työelämämme rakentamiseen kansamme johtajana. Se ei kuulu presidentin tehtäviin, hän vastasi, ja siirtyi meidän kansalaisten mielestä suoraan työnantajien kokoomukselaiseen leiriin presidenttinä. Tietävä, sanavalmis, nopeareaktioinen ja kielitaitoinen, mutta tv-esiintymisestä tässä ohjelmasta päätellen kovin totinen presidentti meillä Alexander Stubbista on tarjolla.

 

 

Asiantuntijuutta presidenttiehdokkaan ajatuksista edustivat jälleen Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista ja Elina Kestilä- Kekkonen Tampereen yliopistosta.

Pesun puhe oli tälläkin kertaa kovin häilyvää, toisinaan lähes mumisevaa viestintää. Harmi, sillä hänen tietämyksensä ja mielipiteensä asioista olivat kuitenkin asiantuntevia, jos ne tuon ulkonaisen puheentuottamisen rauhattomuudesta pystyi erottamaan. Perinteiset asiat nousivat esiin. Suomi rauhanvälittäjänä ja Etyj:in puheenjohtajuus 2025 ja optimismia rauhanmahdollisuuksiin. Stubb on kylmänsodan ajoilta kasvanut liberaaliksi institutionaaliseksi ajattelijaksi, joka edustaa perimältään nuorsuomalaista nykyisin läntisiä ajatuksia - EU ja Nato ovat vahvasti Stubbin johtavia läntisiä ajatuskohteita.

Kestilä-Kekkosen esiintyminen tällaisessa tv-vaalitenttitilaisuudessa oli kenties parhainta viestintätaitojen luontevuudessa, selkeydessä ja toisinaan välähtävässä viisaassa huumorissakin. Stubbin johtava asema presidenttiehdokasgallupeissa selittyy yksinkertaisesti siitä, että hän edustaa Kokoomusta, joka myös on johdossa Suomen politiikassa, hallituksessa ja mielipidemittauksissa. Stubb lausui julki nyt ensi kertaa Suomessa käsitteen Nato-Suomi, jossa hän on ollut myös kannanotoissaan selkeä, ja lisäksi puhui, että tehdään sitä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa.

 

Presidenttiehdokkaitten yhdeksänosaisen sarjan päätti toimittaja Marja Sannikka luontevan onnistuneesti, todellisella empatialla kaikkia haastatteluihin osallistuneita vuorollaan ohjelman lopuksi yleisön kysymyksillä sydämellisesti hehkuttaen - myös Stubbin kireyttä eilen selvästi vapautuneeksi helpottaen.

 

 

 

TODISTUS

Annan skaalassa neljästä kymmeneen (4-10) koulunumerot kymmenkohtaisin perustelu-otsikoin, jotka ovat siis kaikkien yhdeksän ehdokkaan presidenttiohjelmien arviointiperusteet.

Alla viimeisen yhdeksästä presidenttiehdokkaasta eli Alexander Stubbin todistus suoriutumisesta presidenttiohjelmastaan eilen 17.1.2024 klo 21-22:

1.Arvojohtaminen, joka kertoo arvon määräytymisestä henkilön työskentelynäytöistä suurissa yhteiskunnallisissa tehtävissä, luotettavuudesta, persoonallisista ajatuksista, sympaattisuudesta, aloitteellisuudesta ja keskusteluominaisuuksista, joita me tavalliset Suomen kansalaiset sekä valtionjohtajat muissa maissa hänestä uskovat Suomen presidenttinä löytyvän 

 2.Kansanomaisuus, joka kertoo ehdokkaan ajatuksista ja tavoista kokea ja kohdata meitä hallitsemiaan viittä ja puolta miljoonaa suomalaiskansalaista riittävän usein ja aidosti monitasoisista yhteiskuntaluokistamme 8-

3.Puhetaito, äidinkieli, esiintymisvarmuus kotimaassa

4.Edustavuus ja esiintymisvarmuus henkilönä ja presidenttinä ulkopolitiikan johtajana 10                 

5.Kulttuurimyönteisyys 7

6.Kansainvälisyys ja eurooppalaisuus 10

7.Inhimillisyys ja perhearvot 8

8.Suomi/ Yhdysvallat+Nato/Venäjä -ajattelu 8

9.Suomi/ Gaza/Israel -ajattelu 7

10.Suomi/Ukraina -ajattelu 10-

 Alexander Stubbin presidenttitentin keskiarvo 8,7

.................................................................................................................

xx

Ennakkoäänestykset vuoden 2024 presidentinvaaleissa ovat alkaneet:

Ennakkoäänestys kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 17.-23.1. 2024

Ennakkoäänestys ulkomailla keskiviikosta lauantaihin 17.-20.1.2024

Nämä yhdeksän tunninpituista jokaisen presidenttiehdokkaan omaa tv-tenttiohjelmaa ovat nyt päättyneet.

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...