Lahtikaupunkiopas-normal.jpg

Vuoden alussa ilmestyi kaupunkiamme monipuolisesti esittelevä, upea Lahti-Kaupunkiopas. Sattumalta sain vasta nyt kirjan luettavaksi ja syntyperäisenä lahtelaisena ihastuin sen lähes täydelliseen, yli 250-sivuiseen sisältöön.

Teos esittelee kaupunkimme asiantuntevasti, innostavasti, mielenkiintoisesti ja monipuolisesti. Sadat nähtävyydet, arkkitehtuurimme, Salpausselkämme ja Vesijärvemme - koko ainutlaatuinen järvinen ja harjuinen luontomme - kulttuurimme, väestömme, elinkeinomme, oppilaitoksemme, urheilukeskuksemme, satamamme, historiamme, museomme, majoitusmahdollisuutemme, ruokailupaikkamme, ostospaikkamme, joukkoliikenteemme, pyöräilyreittimme, liikuntamahdollisuutemme ja vapaa-ajanvieton virkistyskohteemme saavat perinpohjaiset ja yksityiskohtaisen taitavasti laaditut luonnehdintansa. Maailman hiihtokaupunki hyppyreineen, hiihtourheilun lahtelaisikoneineen saa tietenkin kunniakkaat erityisesittelynsä. Eri kaupunginosamme kuvaillaan tuoreesti rinnastaen samanaikaisesti niiden menneisyys ja nykyisyys tajuttavasti vieraammankin ymmärtää.

Kirjan teksti on sujuvaa, hyvää suomea ja oikeinkirjoitus esimerkillisen moitteetonta. Harvinaista ylellisyyttä lukijan kannalta on, että hän saa rauhassa uppoutua Lahen asioihin - teoksessa ei ole ainuttakaan mainosta. Monet kymmenet hienot kuvat havainnollistavat kirjan lukuisat kohteet värikkään virkistävästi ja mannermaisen upea taitto antaa selkeän, helposti tajuttavan kokonaiskuvan kaupungistamme, sen elämänsykkeestä ennen ja nyt. Monet kartat ja huolellisesti laadittu asialuettelo helpottavat perusteellisuudellaan tutustumista kaupunkiimme.

Tietenkin paljasjalkaisena jäin kaipaamaan kaupunginosien esittelyssä kotimäkeäni Pyhätöntä, hauskaan Lahen sanastoon olisin liittänyt avaset-sanan, samoin eurooppalaiseksi kieleksi myös viron, oudolta ja kaukaa haetulta tuntui verrata Lahtea San Fransiscoon tai unohtaa arkkitehtiemme joukosta vuosisata sitten eläneen lahtelaisen taiteilija-arkkitehti Uuno Alangon panos kaupunkimme rakentumisessa ja nykyilmeessä. Opaskirjan yli 30 euron hinta rajaa sen hankintaa. Kirja tarvitsisi menestyäkseen vähintään englanninkielisen rinnakkaispainoksen.

Lahti-Kaupunkiopas on harvinaisen laadukas kulttuurituote, josta me lahtelaiset saamme olla tekijöiden kanssa myötäylpeitä. Se on Euroopan suurten metropolien loistokkaiden oppaiden luokkaa, kotikaupunkiamme tyylillä ja asiantuntemuksella esittelevä Lahden käyntikortti, joka soveltuu myös lahjaksi tai viemisiksi kenelle vain.

http://www.vertaa.fi/kirjat_muut/9789525886030/ardin_annika_pietilainen_terhi_lahti_-_kaupunkiopas/specs.rhtml