Taidemuseon%20n%C3%A4y%203.6.16ttely.jpg

Lahden taideinstituutti -oppilaitoksen viimeisen näyttelyn avajaistilaisuus tänään Lahden taidehallissa kohosi atmosfääriltään miltei tukahduttavan helteiseksi.

Kolmentoista viimeisen uuden ammattitaiteilijan työt kertoivat kuitenkin niin selkeää sanomaansa: meillä on jälleen lähitulevaisuudessa katseltavanamme ja koettavanamme omaperäisten, taitavien taiteilijoiden teoksia. Koko näyttely maalauksineen, veistoksineen ja installaatioineen edusti tätä päivää niin tuoreesti ja osaavasti, että laajoille seinille ja permannoille tehty teosten ripustus antoi kokijalle hyvän ja raikkaan mielen sekä uskon taiteen voimaan tulevaisuudessakin.

 

Museotila sitävastoin nosti ulkolämpötilan 28 celsiusta varmaankin saunanlämpöiseksi sisätaidehalliin ahtautuneiden lähes 150 kutsuvieraan haukkoessa happipilviä valtaisasta puheensorinasta kyynärpääahtaassa tilaisuudessa. Ja tuntui pari näytteilleasettanutta taiteilijaakin tarvitsevan jatkuvan ilmaviuhkakäsittelyn.

 

Kun 40 minuuttia avajaisista oli kulunut, eivät heikompikuntoiset enää pystyneet näyttelyä seuraamaan, vaan poistuivat terveytensä voitoksi ulos. Eikä ketään korppikotkaa eli itse Lahden Taideinstituutin lakkautukseen osallistunutta virkamiestäkään onnekseen näkynyt tuossa ajassa tulleen paikalle, sillä heidät olisi tämä kuumentunut, taidekriittinen, opinahjoon ja teoksiin ihastunut yleisö taatusti lynkannut, Vain museonjohtaja nopealla läpikävelyllään hallin poikki vilahti silmissämme.

Palaamme näyttelyn arviointiin heti, kun sen pystymme kokemaan ilman näkö- ja kuulokyvyn sekä hengittämisen estänyttä suurta kutsuvierasihmismassaa.