Kansallisarkisto%202.jpg

Kansallisarkisto, Rauhankatu 17, Helsinki

Suomen valtio ja sen kansa tarkasti säilytettynä

 

Oletko koskaan käynyt Kansallisarkistossa? Sen Helsingin toimipiste sijaitsee aivan Helsingin Tuomiokirkon, Säätytalon ja Suomen Pankin naapurissa.

Lahdesta Helsinkiin matka junalla on vaivaton, reilun tunnin mittainen. Kävely Helsingin asemalta Kansallisarkistoon on pituudeltaan vajaan kilometrin ja ajassa 11-12 minuuttia.

 Kartta%20kansallisarkistoon.jpg

 Kansallisarkiston sijainti Helsingin keskustassa

Kansallisarkisto on avoinna arkisin ti,to, pe klo 10-16 ja ke klo 10-18. Arkistoon on vapaa pääsy. Arkistosta voit lukea tarkemmin tämän artikkelin alinna olevasta linkistä, josta  pääset nopeasti perille arkiston tehtävistä kansakuntamme muistina, kokoelmista, aineistosta, lainattavasta ja kopioitavasta asiakirjamateriaalista, yhteystiedoista ja Kansallisarkiston eri paikkakuntien toimipisteistä.

Kokeilimme ensikertalaisina tutustua tämän 240 huippuasiantuntijan muodostaman viraston ja sen 210 hyllykilometrin pituisen arkistohyllystön salaisuuksiin menemällä mukaan Kansallisarkiston järjestämälle ilmaiselle yleisöopastuskierrokselle 7.3.2018, aiheena

Pro Finlandia. Suomen tie itsenäisyyteen.


Kordelinin%20vaunut.jpg

Kokemus suuruusluokassaan oli jättimäinen yllätys. Jo aulassa, jossa ilmoittauduimme, on upeat vanhat vaunut, suomalaisen liikemies, kulttuurin ystävä ja mesenaatti Alfred Kordelinin omistama hieno kapistus. Videoruudussa pyörii kolmeminuuttinen historioitsijan selostama Kordelinin murha itsenäisyytemme melskeissä Mommilan kartanon mailla - aiheen tosidokumentteihin meitä johdattelemassa.


Kansallisarkisto%201.jpg

Varsinaisesta reilun tunnin kestäneestä näyttelykierroksesta taas muotoutui täydellinen,  tutkija Pertti Hakalan opastaessa laajan näyttelyn yksityiskohtia vitaalisen innostavasti. Saimme nähdä alkuperäiset Suomen valtion perustamisasiakirjat, eri maiden valtiojohtajien allekirjoittamat Suomen itsenäisyyden tunnustamisasiakirjat alkuperäisinä. Monet värikkäät tosikertomukset ja dokumentit itsenäistymisvuotemme ajan diplomatiasta tuntuivat hämmästyttävän eläviltä ja mielenkiintoisilta vähemmänkin historiasta kiinnostuneiden seurata: esineistöä, aitoa materiaalia oli lainassa Venäjältä, Uspenskin katedraalista, Tampereen Lenin-museosta ja tietenkin Kansallisarkiston omista säilytysholveista nyt varta vasten tähän monta näyttelysalia käsittävään erikoisnäyttelyyn aseteltuina - useimmat korvaamattoman arvokkaina tiukkoihin, lukittuihin lasivitriineihin sijoitettuina.

 

Tämä Suomen itsenäistymiskehitystä kuvaavan näyttelysarjan neljäs osa keskittyy Suomen suhteisiin Venäjään, Puolaan, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Näyttely on osa neljän näyttelyn sarjaa, joka esittelee, millaisena Suomi, suomalaiset ja Suomen pyrkimykset näyttäytyivät muiden eurooppalaisten maiden silmin maamme itsenäistymistä edeltävinä vuosikymmeninä ja itsenäisyyden alkuvuosina.

Kansallisarkistossa (Rauhankatu 17, Helsinki) esillä oleva näyttely koostuu alkuperäisasiakirjoista, julkaisuista, valokuvista, maalaustaiteesta ja aikakauden esineistöstä. Sen keskeisiä teemoja ovat Suomen liittäminen Venäjään 1809, Suomen asema osana keisarikuntaa,  suuriruhtinaskunta-aseman tarjoamat mahdollisuudet suomalaisille, taiteilijayhteydet sekä tapahtumat, jotka johtivat Venäjän imperiumin luhistumiseen.

Näyttely on avoinna 31.8.2018 asti, ti, to, pe klo 10-16, ke klo 10-18. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Huomaathan, että rakennus ei ole esteetön. Opastuksia ryhmille järjestetään sopimuksen mukaan.

 

Seuraavat yleisöopastuskierrokset kevään aikana ovat 4.4.18 ja 2.5.18 klo 17-18.

Suosittelemme tähän kansakuntamme muistia säilyttävään kulttuurilaitokseen tutustumista, ohjatusti tai omatoimisesti!

 

https://www.arkisto.fi/