Portugali2%20Hotelli%20Inglaterra.jpg

Majapaikkamme on perinteisen mutta modernin hotellin ihan ylimmässä kerroksessa.

Saavumme Lissabonin lentoasemalta lyhyen bussikyydin jälkeen matkamme keskuspaikkaan, läheiseen Estorilin viehättävään 25000 asukkaan merenrantakaupunkiin. Jyrkät maastoerot ja valtavat rantapromenadit ovat kävelyretkien sekä hienohiekkaiset merenrannat auringonpalvojien ja surffailijoiden jokapäiväistä autuutta.

Jo toisen maailmansodan aikoihin puolueettoman Portugalin Estoril veti puoleensa kuninkaallisia, mutta myös niin saksalaisia kuin englantilaisia vakoojia. Kaupungin hotelleissa vieraina viihtyivät maailman kuninkaalliset, kreivit ja paronit - ja nyt me. Estoril on edelleen maan taiteilijoiden ja suihkuseurapiirien suosittu kohtauspaikka. Kaupunki oli aikoinaan F1-osakilpailuineen maailmankuulu. Estorilin kuuluisasta kasinosta jo kerroinkin ja oppaamme kertoo sen ilmapiirin vaikutteina kuulujen James Bond -tarinoiden ja -elokuvien aikanaan syntyneen.

Portugalinretkikartta.jpg

Jatkamme välittömästi bussillamme naapurikaupunki Cascaisiin. Se on jo yli 200000 asukkaan taajama.

Cascais.jpg

Cascais         Kuva Postais do mundo

Matkalla meren rantaa reunustavat suuret kävelypromenadit Estoriliin asti ja silmänkantamattomiin ulottuvat luonnonhiekkarannat surffaajien lainelautojen syöksyessä rantautuvan merenkäynnin aallokkojen harjoilla niitä ihaillaksemme.

Tutustumme Cascaisin maamerkkeihin, majakkaan, joka näkyy aina naapurikaupunki Estoriliin saakka sekä tunnelmalliseen, monipuoliseen museoon.

Portugalin%20arkkitehtuurilaatta1.jpg

Yksi Cascaisin museon laattakoristelluista rakennuksista

Opimme tuntemaan Portugalia seinälaatoista, jotka matkan eri kohteissa värittävät rakennukset, todistavat monien tuhansien vuosien iällään ja kertomuksellisilla aiheillaan menneestä historiasta ja näkyvät edelleen uudisrakennusten keskeisenä koristetapana.

Portugal on kalkkikiven täyttämä maa, sen kadut ja suuret  aukiot on päällystetty pienikokoisin kalkkikivin: se on miellyttävä jalalle, luonnonläheisen kaunis silmälle, mutta sateella liukkaudessaan äärimmäisen vaarallinen.

Potical%20cascais.jpg

Löydämme yhden kymmenistä pienistä, sympaattisen palvelun ulkoilmaravintoloista ja syömme ensimmäisen matkan kansallisruoka-aterioista - grillatut sardiinit perunoilla - karkean suolan narskuessa merellisen väkevästi hampaissamme ja suumme leveään mielihyvän hymyyn kääntäen. Nautimme myös ensimmäisen kahvihetken leivoksineen toisessa, pienessä ja vilkkaasssa, sydämellisesti palvelevassa kahvilassa: maan kahvi osoittautuu erinomaiseksi ja leivokset mielikuvituksellisiksi lajivalikoimassaan ja maussaan.

Sardiinit.jpg

Kävelyretki kaupungin illassa, merta, maamerkkejä, muistopatsaita, kaupungin sykkivää ihmisvilinää, turistien ja kanta-asukkaiden mutkatonta yhteiseloa seuraten, sujuu rattoisasti uusia kokemuksia ahmien.

Juna on sujuva ja halpa tapa matkustaa kaupungista toiseen. Opettelimme ensin matkustamaan viereisten Estorilin ja Cascaisin väliä, jossa junat kulkevat neljästi tunnissa, ja rohkenimme luvata asioida junalla tulevana vapaapäivänä suuressa monimiljoonaisessa Lissabonissa.

Portugal%20junaliikenne.jpg

Junalla hotelliin palattuamme söimme monipuolisen täydellisen tuloillallisen.

Portugalhotellin%20y%C3%B6.jpg

Yön syli  avautuu hotellin ikkunasta ja naapurikaupungin Cascaisin majakan punainen valo vilkuttaa horisontissa katsojalleen matkan ensimmäisen päivän hyvää yötä.