Ola%20Blick2-normal.jpgKuva Johannes Wilenius

Peter Shafferin Equus-näytelmä vie katsojan aikuisuuden saapumisen rajumuotoiseen murrosmyrskyyn. Näytelmä keskittyy pitkälti psykiatriseen sairausluokitteluun ja avuttomien vanhempien lajitteluun sekä viranomaisten tavanomaiseen neuvottomuuteen: murrosikäisen eliminoiminen ja sulkeminen yhteisön ulkopuolelle on draamassa kaiken normaaliudeksi luokittelemisen päämäärä. Tekstissä nuoren Alanin seksuaaliset patoutumat kerrotaan voimallisen sadistisina, julmina reaktioina. Teksti on lääketieteellisesti vanhakantainen, klassikkopsykologinen, rooliosuuksiltaan nuorille esittäjilleen haastava.

Ola Blick on yksi lahtelaisen näyttämötaiteen valovoimaisia, syvältä tuntevia ja vastustamattoman tehoavasti meille asiaansa viestivä, taitavasti tulkitseva kypsä taiteilija. Hänen ehkä liian raastavat reaktionsa elämän mielettömyydestä leikkaavat väkevyydellään sielumme säröille, puhuttelevat ja vaikuttavat, hälyyttävät meidät ajattelemaan. Hän ei teeskentele tai silottele piikikästä, terävästi leikkaavaa ihmishuutoaan, avunpyyntöään, vaan elää ja ajattelee väkevästi, tulkitsee uhmakkaasti, satuttavasti  ja ikimuistettavan herkästi nuoren Alaninsa sielun avaten.

Onneksi myös maulla ja tyylillä toteutetut hevoshahmot rakensivat Blickin lailla tunnelmaa ja varsinkin visuaalisuutta hienosti.

On näytelmien kannalta harmittavaa, että Lahden Nuorisoteatterin kunnallisessa järjestämis-ideassa ikärajoittunut teatterityön kokonaisuus, liian nuorille esittäjille sälytetyt roolityöt, ei anna tarvittavaa vastavoimaa ja uskottavuutta näytelmän sanoman onnistumiseksi. Olisi aivan eri asia kokea tästäkin näytelmästä aito vastakkainasettelu ja voimalataus kuin  nyt nähdyt katsojalle hieman vaivauttavat nuorten roolityöskentely-yritelmät aikuisten osissa.

Monissa nuorisoteattereissa Euroopassa ei näin enää ole, vaan nuorisoteatterit ovat ohjelmistoltaan teatteria nuorille, heidän elämänsä iloille ja suruille. Miksei myös meillä Lahdessa.

Ola4-normal.jpg

https://www.facebook.com/LahdenNuorisoteatteri

Arvio kirjoitettu esityksestä 4,5,2013.