Kuvasa11.jpg

 

Helsingin kaupunginmuseo HAMin Tennispalatsiin valmistuneissa hulppean laajoissa ja vapauttavan avarissa uusissa tiloissa on nähtävänä vielä kuun loppupuolelle saakka maailmanluokan suurenmoista taidetta. Japanilainen Yayou Kusama on saanut esille yli kaksisataa teosta, jotka mykistävät, ihastuttavat, ihmetyttävät, naurattavat, hämmentävät ja ajatteluttavat ja nostavat katsojan kuin katsojan uutta kokevaksi, mielikuvituksellisesti uudistuvaksi ihmiseksi.

 

 

Kusava5.jpg

 

Kusama%C3%B6.jpg

 

Alkuaan pisteestä ja pilkusta alkanut grafiikka laajenee tämän puolihullunkirjoihin sijoitetun taiteilijan töissä aikaa mukaillen milloin 1960-luvun maailman pop-taiteen pariin, milloin katsojansa mukaansa tempaaviin visuaalisiin installaatioihin, peilihuoneisiin, muotikokeiluihin ja kaikkinensa valtavan kokoisiin seinät täyttäviin kuvallisiin viesteihin ja maailmoihin. Kusaman visuaalinen kieli on ymmärrettävää, jäljittelemätöntä, jo yli kuusikymmentä vuotta jatkuvasti uudistunutta harvinaisuutta.

 

Kusava6.jpg

 

Kusama on taiteellaan rajaton, hänen värinsä lumoavat, hänelle on tyypillistä saman kuvion loputon kertaus ja päättymättömyys, hän vastaa yhtä hyvin taiteen mahdollisuuksiin erilaisin materiaalein tai  estetiikan suuriin kauneusvaateisiin kuin vaatesuunnitteluun, saati mainoskielen tarpeisiin hätkähdyttämällä teoksillaan niissä ihmisen hereille.

 

Kusava2.jpg

 

Kuvasa9.jpg

 

Kuvasa10.jpg

 

Taiteilijan työ sai vasta vuonna 1993 mainetta teosten päästyä Venetsian biennaleen. Siellä se kansainvälisen katsojamassan silmissä kiistatta noteerattiin yhdeksi modernia maailmaa peilaavaksi, elämää ja kuolemaa ravistelevaksi harvinaisen vaikuttavaksi aikaan ja ajattomuuteen nerokkaasti liittyväksi sanottavaksi meille kaikille luomakunnan yksilöille.

Yksi Kusaman miltei koko elämänkestoisista, yhä jatkuvista teemoista on sisällyttää ja häivyttää ihminen teoksiinsa, usein niissä hän kuvaa itsensä sulautuneena teoksen sanomaan.

 

Kusava3.jpg

 

Kusava13.jpg

 

Taiteen tuntijat tai sitä tuntemattomat, lapset ja vanhinkin ikäpolvi saa tässä Kusaman taidekokonaisuudessa kerralla valtaisan annoksen oikeaa, syvällä liikkuvaa, huumorissa, ennenkokemattomien ideoiden korkeuksissa ja sielun syvyyksissä virkistävästi ja täydellisesti kylvettävää taidetta niin runsaan annoksen, että taatusti ymmärtää taiteen rajattomuuden ja vaikuttavuuden ihmiseen, hänen mielialaansa ja ympäristöönsä.

 

Kusava4.jpg

 

Kusav8.jpg

 

Pisteet ja pilkut täyttävät miltei jokaisen Kusaman teoksen, kuten tämän hänen luontoajatuksensa keskeisimmän, kurpitsakuvion. Itselleni jää näyttelystä, sen harkituista, unohtumattoman hienoista kuvamaailmoista harvinaisen rauhoittunut olo. Liitän loppuun mieliteokseni, suuren seinänkokoisen mielenmaisemateoksen, jossa taiteilija on vaikuttavasti ikuistanut yhtä ydinajatustaan - äärettömyyttä.

 

Kusava1.jpg

https://www.hamhelsinki.fi/exhibition/yayoi-kusama-in-infinity/