405282.jpg

 

Lahden kansanopiston teatterikoulutus on yli kolmenkymmenen vuoden ajan ollut meidän teatteri-ihmisten ja lahtelaisen uudistuvan teatteritaiteen lempilapsi. Olen saanut seurata hyvin läheltä koulutuksen perustamista ja koulutuksen kuluneet vuosikymmenet sen tuloksellisuutta ja taidetta.

Lahden kansanopiston teatteriopiskelijoiksi on aina ja edelleen hakeutunut suuri joukko maan lahjakkaita teatterin tulevaisuuteen luottavia nuoria. Hakijoiden määrä on ollut niin suuri, että oppilasvalinta on useina vuosina ollut vaikea tehtävä. Kaksivuotiseksi opiskeluksi tarkoitettu kokonaisuus on osoittautunut lahjakkaille teatterityöhön orientoituneille nuorille monipuoliseksi omien lahjojen, oman ilmaisun jalostamisen ja teatteritaiteessa välttämättömän yhteistyön ja yhteisöllisyyden käytännön opiskeluksi. Se ei ole tarkoitettu preppauskurssiksi varsinaisen ammatillisen teatteritaiteilijan koulutukseen Teatterikorkeakouluun (Teak) tai Tampereen yliopiston näyttelijätyön laitokselle (Näty), joihin vuosittain pyrkii pitkälle toistatuhatta opiskelijaa ja valitaan vain 1% pyrkineistä - taiteen maisterin tutkintoa varten.

 

Lahtelaisopetuksen ja oppilaiden taso on vuodesta toiseen ollut niin korkealla, että Lahden kansanopiston teatterikoulutuksen käyneistä tuohon 1%:n joukkoon on yltänyt jopa yli puolet hyväksytyistä. Monet ovat myös pelkästään Lahden kansanopiston teatterikoulutuksella pystyneet suoraan ammattimaiseen ammattiteatterityöhön jopa teatterin johtajiksi.

 

Tänä vuonna toistuu kahdenvuodentakainen opiskelijoiden kannalta täysin vastuuton ilmiö. Opiston teatterikoulutuksen toinen vastuuopettaja Misa Palander halusi kaksi vuotta sitten pitää vuorotteluvapaata vuoden. Sen seurauksena silloiset ensimmäisen vuoden teatteriopetusta opiskelleet oppilaat eivät saaneet mahdollisuutta opiskella ensimmäisen vuoden jälkeen toista opiskeluvuotta, vaan se peruttiin juuri kesän kynnyksellä, opiskelijat jätettiin tyhjän päälle.

 

Tänä vuonna sama siis toistuu vielä uudestaan. Misa Palander jättää nyt kokonaan tehtävänsä. Opiston johtokunta päätti jälleen peruuttaa ensi syksyllä jo alkavaksi ilmoitetun 2. vuosikurssin opiskelumahdollisuuden, vaikka haku oli jo käynnissä.

 

Kummassakin tapauksessa nuoret opiskelijat saavat tietää asian yllätyksenä vasta toukokuun lopussa, näin kesän kynnyksellä, kun Suomen muut opiskeluhakuajankohdat ovat jo umpeutuneet. Opiskelijoiden asema on kestämätön, he eivät ole muualle aikoneetkaan hakeutua kuin toiseksi vuodeksi Lahden kansanopistoon. Lahden kansanopisto heittää jälleen lahjakkaat oppilaansa tyhjän päälle täysin vastuuttomasti.

 

Tilanne on vastuutonta ennen muuta opiskelijoiden opiskelun, mutta myös Lahden kansanopiston maineen kannalta. Tiedän Suomen teatterikenttää tuntien jo nyt tiedon kiirineen maan kattavaksi, luottamuksen ja uskottavuuden Lahden kansanopiston teatterikoulutukseen vakavasti heikentyneen.

 

Misa Palander on taitava, koko persoonansa ja aikansa teatterikoulutukselle antanut taiteilijapersoonallisuus, ihana ihminen. Hänen henkilökohtaiset ratkaisunsa eivät voi olla kuitenkaan niin merkittäviä, että yli kahdenkymmenen nuoren teatteriopiskelu Lahdessa joudutaan keskeyttämään. Teatterialan ammattilaisia on free lancer -tehtävissä kymmenittäin. Kansanopiston oma toinen teatterikoulutuksen vastuuopettaja Timo Raita omaa myös luottamusta, kokemusta ja taitoa ottaa uudenlaisen vastuun.

 

Älkää hylätkö nuoria, lahjakkaita, tulevia teatterimme ja televisioittemme taiteilijoita. Pelastakaa Lahden kansanopiston teatterioppilaiden luottamus ja opiston korkeatasoinen koulutusmaine nopeasti.

 

Tarmo Virtanen

 

 

..............................................................................................................................................................

 

PS

Lähetin oheisen vetoomuksen eilen 30.5.2017 osoitettuna jokaiselle Lahden kansanopiston johtokunnan jäsenelle sekä lahtelaismedialle - ESS, UL ja YLE - huolestuneena nuorten lahjakkaiden teatteriopiskelijoiden kohtelusta.

 

Lis%C3%A4liite.jpg