perjantai, 15. lokakuu 2021

Jännitystä, rakastumista, onnellisuutta Lahden teatterikeväässä

Koston kierre a.jpg

Tommi Kainulainen, Tommi Rantamäki, Timo Sandberg

Koston kierre

Lahden kaupunginteatterin kevään uutuudessa pääsemme mukaan lahtelaishistorian rikoskierteeseen 1920-luvulta aina viime sotiemme tuntumaan saakka. Tositapahtumat keskellä Lahtea saavat henkilöitymänsä legendaarisen lahtelaispoliisi Kekin elämäntehtävän tapahtumaketjun sisältönä. Timo Sandbergin dekkarisarjasta näytelmä on Aila Lavasten dramatisoimaa tekstiä pääasiassa Sandbergin teoksesta Koston kierre.

Lehdistötiedotustilaisuudessa tekijöiden keskusteluista tajusin, että taas kerran käymme lävitse aina kytevää suomalaisaihetta punaisten ja valkoisten ideologisesta taistelusta, jossa nyt poliisivoimat joutuvat erotuomariksi ja syntyneitä väkivaltarikoksia selvittämään. Kirjailija on löytänyt kirjojensa taustoiksi tositarinaa vanhoille lahtelaisille tutun Kiirolan yleisen saunan vaiheilta läheistensä, erityisesti isoäitinsä ammattisaunottajana kuulemaa, sekä tutkinut poliisiarkistojen kätköjä.

Joka tapauksessa pääsemme pitkästä aikaa tähän kotikaupunkiimme ja sen viherpääkaupunkistatusta todellisempaan, synkempään menneisyyteen. Ensi-ilta on 22.1.22 Juhani-näyttämöllä. Pääosassa vierailee Tommi Rantamäki ja dramatisoinnin ohjaa Tommi Kainulainen.

 

Rouva C

Rouva C.jpg

Eero-näyttämöllä uppoudumme taas kerran suomalaisen kirjallisuuden kautta yhteiskuntamme oikeudenmukaisuuden tasa-arvotaistelijan Minna Canthin yksityiselämään, rakastumiseen Jyväskylän opettajaseminaarin opettajaansa ja heidän skandaaliseen seurusteluunsa, perheen perustamiseen sekä lopulta suurperheen seitsenlapsiseen arkeen. Minna Rytisalon samannimisestä kirjasta dramatisoinnin on tehnyt Canth-tuntija-ohjaaja Heini Tola ja esityksen ohjaa Aino Kivi.

Päätehtävässä on Mari Naumala. Ensi-ilta on 26.1.22.

Kivi-t%C3%A4tiohjaaja.jpg

Aino Kivi

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/02/minna-canth-tanaan-suomalaisilla-historiapaivilla

 

Onnellisinta on olla onnellinen

Aikanaan Lahden kaupunginteatterin dramaturgina toiminut Taija Helminen on kirjoittanut näyttelijä Taisto Reimaluodolle pitkän teatteriuran juhlanäytelmäksi henkilökuvan kirkkonummelaisesta  ITE-taiteilijaerakko Elis Sinistöstä (1912-2004). Teoksen ohjaa Hanna Kirjavainen ja se saa Teatteri Avoimet Ovet ja Lahden kaupunginteatteri -yhteistuotannossa lahtelaisesitysten ensi-iltansa Aino-näyttämöllä 18.2.22.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/11/maailma-jossa-kaikille-on-paikka-ja-hyva-elama

 

Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen tuntui silminnähtävän innostuneelta ja luottavaiselta teatterin tulevaisuuteen Lahdessa. Syytäkin on - liput käyvät nyt hyvin kaupaksi ja markkinointisihteeri Reetta Kaapron mukaan teatteriesitysten pikkujoulupaketitkin on kohta loppuunmyyty. Varmuuden vuoksi Lahden kaupunginteatteri pitää yhä voimassa rajoitettua yleisömäärää esityksiinsä. "Lahteen on siis turvallista tulla teatteriin," vakuuttaa Laasonen.

Kevätkauden uutuudet takaavat teatterillisen mielenkiinnon ja ohjelmistossa koko kevään jatkavat - Sota ja rauha, Kolme iloista rosvoa, Waitress-musikaali ja Kulta ollaan kotona - esitykset laajentavat teatteritarjonnan jo moneen makuun.

 

Lis%C3%A4liite.jpg

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com