Pomivarmaa-revyy2.jpg

Päivi Räsäs -kampanjan puuhanaiset rumien laulunsanojen hävittämiseksi Ylestä  (Anni Kajos, Panu Kangas, Anna Pukkila)

Olen niinsanottuun viihteelliseen teatteriin suhtautunut kovin jääräpäisen hämäläis-asenteellisesti sen torjuen. Viihdeteatterilla ymmärrän sitä hömppähuumoria, standup-sanailuvitsikkyyttä, joka aiheeltaan pyörii usein navan alla tai vaihtoehtoisesti on rakennettu pelkillä kuluneilla puujalkavitseillä ja kliseillä naurattamistarkoituksin. Semmoisesta kulttuurikokemuksesta katsoja tulee vaivautuneeksi ja häntä yleensä nolottaa esittäjien puolesta.

Viime keskiviikkona meitä lahtelaisia ja hollolalaisia teatterielämän pauloihin koko elämäksemme jumittuneita kansalaisia ja ihan meitä taviksiakin nuoria ja vanhoja oli kutsuttu koeyleisöksi Hollolan Mäkelän tilan navetanvintille katsomaan neljän Muten* kypsyttämän taiteilija-ammattilaisen tekemää Pomminvarmaa-revyytä, esityksen toista läpimenoa. *(Mute= Lahden ammattikorkeakoulun musiikki- ja draamainstituutti)

Revyy paljastui tämän kesän fiksusti hauskimmaksi nauruhermomme kaikista kuristuksista vapauttavaksi teatteritapaukseksi. Uudenlaista, tästä tämänpäivän sote- ja some-ajasta kirjoitettua, menneestä suomalaisuudesta ja päiviemme lööppipuheenaiheista ajateltua huumoria, musiikillisesti osaavaa lauluviihdettä ja inspiroivan lennokasta, ilakoivan irvailevaa sekä räiskyvää näyttelijäsykettä revyy oli niin täynnä, ettei enää enempää voisi toivoa nauravansa.

Teatteritaiteellisesti tuntui kokeneensa suorastaan tyylikästä, burleskia kritiikkiä ajastamme ja ah niin ratkihauskasti esitettynä. Tämän teatterilajin juju on prikulleen tarkka, huolella mietitty jokaiselle eri näyttelijälle löydetty hienon pikkuvivahteinen runsas tyyppiarsenaali, josta heti ensisilmäyksellä hahmon luonne avautuu katsojalle herkuteltavaksi.

Pomivarmma-revyy3.jpg

Juha Suihko, revyyn käsikirjoittaja, ohjaaja ja yksi esittäjistä loihtii kokonaisuuteen suurenmoisen lämmintä, hurlumhein vallatonta, vastustamattoman villiä ja maukasta, hersyvän monisävyistä, pirullista teatterileikkiä kera näyttelijöidensä Anna Pukkila, Anni Kajos ja Panu Kangas. Yleisö suorastaan ahmii esityksen kymmenet sketsit  ja niiden suuret sekä pienet täsmäpanokset, räjähdellen tuon tuostakin naurunremakoihinsa. Juha Suihko on tämän teatterilajin guru, ajallemme uudenlaisen, tarkkasävytetyn huumorin luomuviljelijä maassamme - jo pelkälle Suihkon omalle velmulle näyttelijähabitukselle ei voi olla nauramatta. Eivätkä muut teatteriseurueen jäsenet huonommaksi jää, sillä juuri yhteisnäyttelemisessä on löytynyt ideaa ja menoa Suomen koomisen kesän naurattavimmaksi teatteriesitykseksi.

POmmivarmaa-revyy1.jpg 

Valokuvat Matti Pukkila

Pomminvarmaa-revyy kesäteatterissa:  https://www.facebook.com/pomminvarmarevyy