Suomalaisessa yhteiskunnassa vapaaehtoistyö talkoineen, luontaisine, itsestään numeroa tekemättömine palveluineen ja auttamisineen oli menneitten sukupolvien normaalielämän arkitodellisuutta. Ympäristön, urheilun, maanpuolustuksen ja monen muun hyvän asian tulevaisuus on tänä päivänä vapaaehtoistyön varassa. Lahdessa järjestettiin tapahtuma, jossa keskityttiin sosiaalialan vapaaehtoistoimintaan.

1254453060_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden kansanopiston sali 1.10.2009

Lahden kansanopisto, lahtelaisen humanismin tyyssija oli loistelias paikka järjestää nämä ensimmäiset lahtelaiset Vapaaehtoistoiminnan messut.

1254453084_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden kansanopiston salissa keskustelijaa, vapaaehtoistyön esittelijää, toimijaa ja uteliasta kansaa suorastaan kuhisi koko päivän. MLL:n kokoamassa lahtelaistapahtumassa oli  parinkymmenen järjestön vapaaehtoistyön asiantuntijat ja vapaaehtoiset esittelyineen, esitteineen viestittämässä toiminnastaan ja olemassaolostaan.

Jos koettu valtaisa osanottajien ja kävijöiden määrä, se keskusteluinto ja se innostus, joka tässä ainutlaatuisessa messussa tuntui suorastaan valtaavan kävijät, olisi vapaaehtoistyön mittapuu, niin hyvin olisivat asiat Lahdessa.

Sosiaalialan vapaaehtoistyö on miltei pelkästään naisvoimin toimivaa kansalaistoimintaa. Salintäyteisessä ihmisvilinässä vain muutama rohkea mies löytyi näköpiiriin.

Vapaaehtoistyö, kolmas sektori, pyyteettömät, kanssaihmisistään välittävät, auttavat, palvelevat  lähimmäisemme – termejä ja käsitteitä, ohjelmia, tutkimuksia ja projekteja on käynnissä kymmenittäin kaupungissamme. Miten ne kohtaavat apua tarvitsevan lähimmäisen?

Esitteitä lukiessa pelästyy: useimmat niistä ovat projekteja, joiden kesto on määräaikainen. Projektit rahoittaa useimmiten RAY: siis mitä enemmän me suomalaiset rahapelejä pelaamme, sitä paremmin vapaaehtoistyöjärjestömme toimivat. Jesuiittamaista.

Verkostoituminen on myös nykyilmiö tässä vapaaehtoistyössä: saadakseen varoja vapaaehtoistyöjärjestön on kuuluttava suureen katto-organisaatioon, joka taas kokonsa puolesta vasta voi anoa EU-varoja. Ne saadaan - jos haku onnistuu - lyhytaikaisiin projekteihin muutaman vuoden ajaksi. Vapaaehtoistyönkin on siis byrokratia vallannut: työ ei ole enää pitkäjänteistä vaan projektikestoista, pätkätyötä. Lyhytnäköistä.

Lahden kaupunki - lähimmäistyön pohjalla
Juhlapuheissa kaupunkimme päättäjät suitsuttavat kyllä vapaaehtoistyön merkitystä, kolmannen sektorin ansioita ja mahdollisuuksia. Kaupungin päättäjillä kun on käsitys, että kolmas sektori voi hoitaa miltei kaiken ja vielä ilman käyttövaroja.

Todellisuutta vääristellen mediassa julistetaan kaupunki toimissaan maan ykköseksi.Todistusaineistoksi tuodaan raha: kaupunkimme selviää maan pienimmillä sosiaalitoimen menoilla/per asiakas. Apua todella tarvitsevalle kaupungin esitteessä luetellaan kolmisenkymmentä firmaa, joilta saa ostaa tarvitsemansa palvelun maksamalla korkealle hinnoitetun palvelutuntimaksun.


Ylläkerrottu tilanne on vakava ja hälyyttävä. Vain ensiapua siihen voi antaa vapaaehtoistyö, mutta sen varaan ei julkista valtaa käyttävä, verovaroin toimiva kaupunkimme voi edes häikäilemättömyydessäänkään paeta vastuutaan.


1247113439_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Lahden sosiaalialan Vapaaehtoistoiminnan messut oli komea esiinmarssi niistä monistakymmenistä mahdollisuuksista, joihin me kansalaiset voimme mennä mukaan toisiamme auttamaan. Otammeko jo kutsun vastaan?


http://www.mll-lahti.fi/

http://www.mll-lahti.fi/files/62951252574303Messut.pdf