Galleriuusikipin%C3%A4%20logo.jpg

uusikipin%C3%A4%20juliste%2019.jpg

20.3.-7.4. 2019 Painthouse -työhuonekollektiivi, Antti Minkkinen,      Laila Rantanen, Elias Sormanen

Galleria Uusi Kipinän vielä tämän viikon nähtävillä oleva näyttely antaa katsojalle luvan kokea taiteen moninaisuutta. Neljän eri näyttelyhuoneen kokonaisuus laajentaa kuvallisen viestinnän moneen suuntaan: ensin kymmenhenkisen työhuonekollektiivin kehittelemä installaatio kokeilee kuvan ja liikkeen vaikuttavuutta, sitten sarjakuvamainen, piirtämisestä jalostunut taide yrittää vangita ihmisen kasvoja ja ilmeitä nopein havainnoin, nopein tekniikoin ja nopein tuotoksin sekä pohjimmaisina kypsä ja vakavasti otettava huipputaidemaalari ja harvinainen metallitaiteilija antavat meille vaikuttavaa persoonallista taidetta ihailtavaksemme. Tässä lyhyessä katsauksessa tilitän vain kahden jälkimmäisen taiteilijan antamia vaikutelmia.

Laila%20Ranbtasen%20ty%C3%B6.jpg

Laila Rantasen hienon maalaustekniikan ja pysähdyttävän probleemallisen ajattelun synnyttämät maalaukset tuntuvat yhtä aikaa menneisyydeltä, mystiikalta, pysähdyttäviltä tarinallisessa arvoituksellisuudessaan. Hänen maalauksissaan on nähtävillä aiheen tai osan koko teosta jäsentävää toistoa jokaisen maalauksen kohdalla - se vangitsee katsojansa. Ihmisfiguurit lainaavat unenomaisesti menneen maailman naiseuden kuninkaallisia arvoasetelmia ja vievät meidät pohtimaan symboliikkaansa tässä tasa-arvoisen sukupuolisuuden ajassa voimakkaasti erottuessaan.

Myös Rantasen kookkaat veistokset tuovat viestiä läheisemmästä menneisyydestä ja tuntuvat antiikkisesta ja harmonisesta struktuuristaan huolimatta jokaisen katsojan ratkaistavilta -moniselitteisiltä ja mielikuvituksellisilta.

 
Galleria%20KIpin%C3%A4n%20kupariteos.jpg

Elias Sormasen kupariveistokset ovat maassamme harvinaista, levollista, kauniin klassista, vanhojen metallintyöstötekniikoiden - kuumentamisen, pakottamisen ja vasaroimisen - uusihohtoisen lämminsävyistä, ajatteluttavaa muotoilutaidetta. Vanha kunnon maailmankaikkeuden alkumetalli, kupari on löytänyt taitavan kesyttäjänsä, taikurimaisen vasarankäyttäjänsä ja suurten veistosten jälki sekä muodot puhuttelevan täydelliset ilmiasunsa. Ihmiskehon kauniista anatomiasta lähtevät aiheet toteutuvat tavattoman sykähdyttävinä teoksina.GALLERIA UUSI KIPINÄ

Avoinna ti-pe 12-18 la-su 12-16. Kymintie 1, Lahti

 

Lis%C3%A4liite.jpg