Lahden kaupungintalon aulasta avautuu yksi Lahden upeimmista puistonäkymistä.

 

Suomen kuntavaalit 2021 käynnistyvät. Ennakkoäänestyksen ensimmäinen päivä on keskiviikko 26.5.2021 ja viimeinen tiistai 8.6.2021. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13. päivä kesäkuuta.

 

Mietimme jokainen ennen äänestyskoppiin astumistamme, mitä merkittävää myönteistä lahtelaiset poliittiset ryhmittymät ja niitä siipeilevät valtuutetut ovat saaneet aikaan viimeisen neljän vuoden aikana ikään kuin varmistuaksemme tulevissa vaaleissa antamaan äänemme juuri tälle hyvää tulevaisuutta Lahdelle ja sen asukkaille jo osoittaneelle poliittiselle ryhmittymälle tai nykyvaltuutetulle.

 

Kaupunkimme keskeisten päätöselimien - valtuusto, kaupunginhallitus, lautakunnat - ratkaisut suuntaan inhimillisyys, hyvä ja toimiva arki osoittavat neljän kuluneen vuoden osalta kaikki pelottavan suurta sivistymättömyyttä. Kaikki tärkeät päätökset ovat menneet kohti vastuuttomuutta, pelkkään suuria kaupunkeja matkivaan pintakoreuden ja sisällöttömän Suomen suurin kaupunki -ajatuksen suuntaan. Näin meillä Lahdessa kaikilla hallinnonalueilla pääasia - Suomen suurin työttömyys - on saatu ovelasti kuin sivuun lakaistuna, täysin hoitamattomana unohtumaan.

 

Tiedustelin nuoremmalta polveltani apua kuntavaalien ehdokkaani valitsemiseksi. Sieltä tuli heti kuin kaupanhyllyltä vastaus: kysy suoraan niiltä valtuutetuilta itseltään, niin jopa tulee maratonimitalla ansioita omalle harjoitetulle politiikalle, omille ainutlaatuisille aikaansaannoksille. No senhän olemme tienneet jo kolmatta vuotta virallisesta turhuudestamme, Euroopan vihreä pääkaupunki -hölmöydestä, jota kaupunkimme virallinen tiedotus ei lakkaa takomasta kalloomme meille kaupunkilaisille päivästä toiseen kalliilla, ylipaisutetulla organisaatiolla jotakin tehdäkseen.

 

Itse en keksinyt juurikaan mitään myönteistä nykyvaltuuston aikaansaannoksista - en lukioiden koulupäätöksissä, en kouluhallinnon jatkuvissa näennäis-säästöissä tiloissa ja koululopettamisissa, en liioin kaupunkiamme pilaavissa kaavapäätöksissä ja rakentamispäätösten ideoissa, (Luhdan tulevassa ja nyt Iskun jo hyväksytyssä pilvenpiirtäjässä), en kevyenliikenteen jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden vaarallisten yhteentörmäysten täysin myttyyn menneestä toteutuksesta.

 

Hieman lisää eritellen

P%C3%A4ij%C3%A4nteenkadun%20teos.jpg

Lahen uutisia lempiaiheet kasvatus ja taide niistä vaikka ensimmäisinä. Rahalla kalliisti ostettua, suuriksi kimpuiksi niputettua, muodollisesti juryllä ratkaistua, kilpailutettua taidetta ja typeriä koulujättiläisiä - kaikki turhuutta ja turmiollista asukkaiden kannalta. Visuaalisesta taiteesta on tullut suurta kokoa ihannoivaa, väärään paikkaan sijoitettua mörkökummajaisuutta. Ajatus taiteesta jonakin muinaisjäänteenä on ollut palkintolautakunnan pelkän naisjuryn aivoituksissa: taidemuseon korostamiseksi täysin epäonnistunut, vinksahtanut ajatus. Vielä pahempi on ollut sen sijoittaminen täysin väärään paikkaan, väärään ympäristöön kuin kummajaiseksi alueen perusarkkitehtuurille. Taiteen pitäisi olla tietenkin ajassamme moderni, mutta tässä on selvästi menneisyyden muinaisrauniollista epäestetiikkaa, joka ei liity kaupunkimme tulevaisuuteen saati nuoren kaupunkimme menneisyyteen.

 

Kuka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään ei päde yhteisten asioiden hoitamisessa. Valtuustohan jakaa veroeuromme yhteiseen tarkoitukseen kaupunkimme hyvinvointiin ja arjen sujumiseen. Monta varmaa nykyvaltuutettujen ehdokasvaihtoehtojen ulosheittoa löytyy jokaisen lahtelaisäänestäjän muistihampaankolosta.

 

1.Yksi on päättäjiemme suuri kroisosmahtailupäätös. Valtuusto myönsi 2½ miljoonaa Iitin moottorirataan meidän lahtelaisten varoja.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2020/05/kahdella-lahtelaismiljoonalla-kivaa-iitista

 2.Toinen on sivistyslautakunnan päätös kahden lukion pakkoyhdistämisestä. Sen epärehelliset päätösperustelut ja niistä seuranneet kaupunginhallituksen painostamat päätöslukemat olivat myös kovin surulliset.

Molemmat edelliset kaupunginhallitus kolmine jaostoineen valmisteli ja teki päätökset ja menetti siten luottamuksemme.

Sivistyslautakunta 15.05 2018 § 77

3. Lopuksi otin mukaan vielä kaupunkimme Ympäristö- ja rakennuslupalautakunnan, joka päätöksellään tuhoaa Kartanonpuiston (Historiallisen museon ympärillä) harvinaisen idyllin ja kaataa ikivanhat, terveet puut täysin unohtaen niiden pari vuotta aikaisemmin tehdyn kuntotutkimuksen.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2021/04/puut-sailyvat-mutta-ne-kaadetaan-2-1

 

Tein oman inventaarion jokaisen noihin päätöksiin osallistuneen kaupunginvaltuutetun kohdalta. Näin jäljelle jäi valtuuston 59 jäsenestä vain 9 nykyvaltuutettua kohta pidettävissä kuntavaaleissa ehdokkaiksi kelvollisiksi. Kun vielä lasketaan, että tästä inventaariosta puuttuvat kansanedustajamme Mika Kari ja Ville Skinnari, jotka eivät sattuneet olemaan paikalla äänestettäessä Iitti-moottoriratapäätöksestä, tulos on valtuutettujen kohdalta melkoisen surkea ja nolo todistus valitsemiemme luottamushenkilöiden asioihin paneutumisesta ja kelvollisuudesta.

Valtuuston%20kokous.jpg

Nykyisestä kaupunginvaltuustosta en siis tiedä ketään - vaikka tunnenkin monia - jonka tulevaan valtuustoon varmuudella äänestäisin. Entä sitten nuo Lahden kahden suuren rinnakkaispuolueen, joiden tittelikipeyden viimeksi esittelin**, eli kaupunkimme kesäkuun vaalien varsinaiset kahden suuren apupuolueet ja ryhmittymät: vihreät, vasemmistoliitto, persut, kristilliset, kepu, Asukkaiden lahti, liike Nyt, RKP, Kestävän tulevaisuuden lahti, Eläinoikeuspuolue, Suomen Kansa ensin, Valitsijayhdistys saati Pro Lahti -ryhmittymä. No niistä tietenkin löytyy jo rikkoutumatonta suoruutta, aitoa rehellisyyttä, vastuuntuntoa ja päätösideointia, jos sille vain äänestäjät ja muut valtuutetut antaisivat valintatukensa.

**https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2021/05/kilometritehtailijat-ja-yliesierikoisapulaisvaravaurioraivausvuorovarausratkaisupaallikot

 

Demokratia kuitenkin punnitaan äänestyksin - yhdelläkin äänellä toisen päätösehdotuksen voittanut on demokraattinen päätös. Valtuustossa ja lautakunnissa päätöksiin olisi voinut sanella eriävän mielipiteen, näin valitsemamme kaupunginvaltuutettu olisi saanut edes mielipiteensä julki. Onneksi äänestäjällä muisti riittää hyvin kuluneen neljän vuoden ajalle ennen äänestyskoppiin astumista.

 

Linkki Keskusvaalilautakunnan tiedotteesta:

https://www.lahti.fi/tiedostot/kuntavaaliehdokkaat-lahdessa-2/

 

Lis%C3%A4liite.jpg