Pesäkallion kesäteatteri on yksi niistä perin harvoista teattereista, jotka uskaltautuvat tämänvuotisessa ohjelmistovalinnassaan perinteisiä hauskuttavia kesätarinoita syvemmälle. Itserohkeudessaan kirjoittaa, säveltää ja esittää näytelmänsä Balladi Prinsessasta, Pesäkallio tuikkii loistavana, suuntaa-antavana sisältömajakkana kesäteattereille Suomenmaassa.

Prinsessac.jpg

Tosielämäkertomuksen Anna Lappalainen, laeilla ja asetuksilla normeeratun yhteiskunnan ulkopuolelle suljettu ihminen, sai elää mielikuvitusrikkaan ja pitkän elämän. Mielisairaalat, keskeisenä Kellokoski, olivat hänen 92-vuotisen elämänsä koteina kokeiluhoitoineen, hoidokkiläheisineen ja hoitohenkilöstöineen. Hänelle, miltei isättömälle, äidin hylkäämälle lapselle, elämänkoettelemusten selviytymislahjaksi oli annettu todellisuutta monin verroin suurempi ja vahvempi mielikuvitus. Hänen samaistumisensa Englannin hovissa, Buckinghamin palatsissa syntyneeksi, varastelevan kotkan Lappiin pudottamaksi prinsessaksi kesti koko pitkän elämän. Mielenterveyseksperttien yritykset monin hoitomenetelmin parantaa skitsofreenikoksi määritelty potilas hän voitti tahdonlujuudellaan, elämänmyönteisyydellään ja lahjakkuudellaan. Hän oli jo eläessään paikkakunnan suuri kuninkaallinen legenda.

Aiheeltaan mielenkiintoinen näytelmäteksti on kolmen tekijänsä koosteena juonteiltaan yltäkylläistä, liikaakin, ikäänkuin siihen olisi haluttu ympätä mahdollisimman monia dokumentteja ja sivuaihelmia, kaadettu sitten väliin huumoria - peräpäänkin sellaista - vaikka tarina sinällään olisi ihmisineen riittänyt. Ohjauskin potee  samaa keskittämättömyyttään, uskonpuutettaan - paitsi samojen esittäjien (joskus heikoistakin) kovin monista roolitöistä - myös koko suuren näyttelijäjoukon asemoinnista ympäri laajan näyttämön. Katsoja ei osaa hahmottaa tai itse keskittää, missä tapahtuu ja mitä pitäisi juuri nyt seurata.

Onneksi teoksen tärkeimmät elementit, keskeiset roolityöt, koko teatterihenkilöstön musikaalisuus ja orkesteri, hurmaavat vaikuttavuudellaan.

Pesäkallion esityksen voima säteilee Prinsessaa esittävän Laura Nuuttilan roolityöstä: pitkälle ajateltu sisäistynyt elämänhehkuinen valoisuus, eläytymisen luontevuus ja fantasiakyky ovat tämän Anna Lappalaisen hallussa niin todesti, että uskomme häneen ja hänen ajatteluunsa. Hän pursuu elämänvoimaa yhtäaikaa rakastettavana lähimmäisenä, nerokkaan omapäisenä kuvittelijana kuin impulsiivisena realistinakin. Hän on vauhdissaan, laaja-alaisuudessaan pitelemätön, suuri fantastinen persoonallisuus, poikkeuksellinen symppis kaikilla sen määritteillä. Ehyemmin näyttämöltä ei ihmisluonnetta voisi enää välittyä, kuin mitä Laura Nuutttilan komeasta, täydellisestä näyttelijätyöstä tarttuu ajatuksiimme myllertämään.

Prinsessaa.jpg

Musiikki on esityksen toinen jäljittelemättömän vetävä vahvuus. Tutuista lauluista tangokuninkaallisen hurja vetäisy Järjen veit -tangosta järisyttää taituruudellaan sekä Jukka Pojan Älä Tyri -kokonaisesitys kerrassaan hienon osaavalla ja täysipainoisella tulkinnallaan. Uusien laulujen sävellykset, sanoitukset ja tulkinnat tuntuvat jo selkäpiissä saakka, ylitse muiden hauska ja toimiva Auto-Duetto mainioine koreografioineen on jo suurta, teatteri-ilmaisun viehkeää, nautittavaa glamouria.

Susanna Tiitisen selkeän kovaksi hahmoteltu ylihoitaja, Kalle Sulalammen hienokaarisesti luonnosteltu tohtori, Helmi Jokisen vaikuttava Palmen, Tuuli Pesosen vulgäärin tosi Iso-iita sekä ennen kaikkea Väinö Weckströmin pettämättömän taitava näyttelijätyö monissa rooleissa, kuten herkullisen hellänä, energisenä, liioittelemattomana Vilho-potilaana ja itsevarmana lobotomian guruna, kantavat osaltaan teoksen vaikuttavuutta ratkaisevasti.

Eurooppa, Suomi ja Lahtikin on harhaisia ihmispoloja, maailmannapoja ja euroopankeisareita täynnä. Vaan oikeita, todellisia oman elämänsä tyytyväisiä Prinsessoja kuvitelmissaan ja elämänhehkussaan ei enää tahdo hakemallakaan löytyä. Menkää siksi katsomaan sellaista ja hänen tositarinaansa Pesäkallion kesäteatteriin. Vaikututte.

 

Balladi Prinsessasta

Käsikirjoittajat: Satu Säävälä, Tapio Aarre-Ahtio, Kalle Sulalampi

Lavalla mm. Laura Nuuttila, Väinö Weckström, Kalle Sulalampi, Susanna Tiitinen, Tuuli Pesonen, Mirva Halme, Helmi-Maaria Jokinen

Kapellimestari: Ilmari Myllynen. Lavalla livebändi: Jukka Teerisaari, Aapo Ravantti, Luukas Viskari, Joonas Mäyrä

Lippuvaraukset: pesakallio [@] gmail.com,  p. 044 279 0333
www.kesateatteri.com

https://www.facebook.com/events/1610051909234595/