Europeana.jpg

Kansallisteatterin peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesityksenä nähdään tänään 9.11.2023 ensi-iltana Europeana - Johdatus Euroopan absurdiin vuosisataan. Minna Leinon ohjaama ja dramatisoima esitys pohjautuu Patrik Ouředníkin teokseen Europeana. 20. vuosisadan lyhyt historia (Siltala, 2022). Ouředníkin kiehtova historian tulkinta yrittää kertoa kaiken yhdellä kertaa.  

Kansallisteatterin Europeana on näyttämöteos kollektiivisesta muistista ja muistomerkeistä. Se kertoo niistä ylevistä tavoitteista, joiden oli määrä johdattaa kohti uudenlaista, parempaa ihmisyyttä. Esitys leikkaa näkökulmasta ja aiheesta toiseen vaivattoman kevyesti, ja sen maailma ulottuu makaaberista koomiseen.

Näyttämöllä nähdään yhdeksänhenkinen museo-oppaiden joukko, jonka assosiatiivinen puhetulva vyöryttää esiin 1900-luvun käännekohdat ja absurdit sattumat, yksilöiden ja yhteisöjen kohtalot ja kokemukset. Esitys välttelee luomasta yhtä totuutta tai yhtenäistä historian kertomusta, sen sijaan se rinnastaa, tuo yhteen, luo kytköksiä ja antaa katsojan itse ajatella. 

”Sanotaan, että hahmottaakseen omaa aikaansa tai nähdäkseen tulevaan on katsottava taaksepäin, historiaan. Mutta mitä on historian kirjoitus? Kenen näkökulmasta se kirjoitetaan tai tulkitaan? Entä museo muistamisen arkistona? Tai taidelaitos? Kivettynyt instituutio ja vallankäytön väline vai dynaaminen, alati itseään korjaava prosessi?”, ohjaaja Minna Leino kysyy.

Rooleissa Kristiina Halttu, Aksa Korttila, Markku Maalismaa, Mitra Matouf, Marja Myllylä, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen, Marja Salo, Pietu Wikström

Ohjaus ja dramatisointi Minna Leino Alkuperäisteoksen suomennos Eero Balk Dramaturgit Jukka-Pekka Pajunen ja Elli Salo Lavastus- ja valosuunnittelu Kalle Ropponen Pukusuunnittelu Sari Suominen Äänisuunnittelu Johanna Storm Laulujen sovitus ja harjoittaminen Mari Kätkä Naamioinnin suunnittelu Jari Kettunen

 

Palaamme esityksen arviointiin ja uudistetun Kansallisteatterin Pienen näyttämön tunnelmiin.

https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/europeana