Suomalaisten iskelmärunoilijoiden ja kuplettien suuret nimet Alfred Tanner ja Reino Hirviseppä ovat jo päässeet historiansa rauhaan. Sitävastoin Repe Helismaasta Junnu Vainioon on tehty monia näyttämöteoksia ja juuri näinä päivinä näiden molempien elämänvaiheista saamme nauttia kesäteatterimuodossa Lahdessa ja Hämeenlinnassa.

 

Kuva%20Rwepe%20Helismaasta.jpg

Lempi ja Repe

 

Timo Taulon kolmiosainen lahtelaiskesän 2019 näytelmäsarja alkoi väkevän upealla urheilijasuuruus Siiiri Rantasen tarinalla, jatkui lahtinostalgisen onnistuneella, tunnelmallisella Vanhan puukirkon tarinalla ja viimeinen kolmas keventyi pieneksi hupailuksi, välähdysmäiseksi näytelmäksi Repe Helismaan nuoruuden lyhyestä elämänvaiheesta Lahdessa. Timo Taulon koko sarjan idea, käsikirjoitus ja ohjaus eivät löydä vertaansa Suomessa - tuskin koko läntisessä Euroopassa.

 

Kaksi ensimmäistä Ainopuiston teatterin kesänäytelmätoteutusta vakuuttivat asiantuntevalla perusteellisuudella, osaavalla ja heittäytyvällä näyttelijätyöllä ja ennen kaikkea Lahden historiaan liittyvällä dokumentaarisuudella. Kaikki kolme trilogian näytelmää voivat myös ylpeillä uusien, toimivien teatteritilojen löytämisestä teksteihinsä Lahden kaupungista: Karpalon hyppyrin areenamainen monttu, Lahden Ristinkirkon kaunis ja kiehtovan rauhallinen puisto sekä nyt Kymintie 17 talon suuri idyllinen puutarha ovat jo sinänsä kokemisen arvoista kotiseutukulttuuria kaupungissamme. Kaikkien näytelmien puvut (Hanna Kaitila) on toinen elementti, joka jokaisessa Ainopuiston tämänkesäisessä kolmessa näytelmätuotteessa on ihailtavan onnistunutta katsojan silmänherkkua.

 

Kesätrilogian viimeinen osa - Herra Helismaan lempilaulu - on kuin pieni kuvaräpsäys viihdetaiteilijasta ja hänen nuoruutensa 1930-luvun  lyhyestä aikakaudesta kaupungissamme ja jää pakostakin pintaraapaisuiksi henkilökuvillaan - olettamuksiksi, joista onneksi tihkuu monenlaista mielenkiintoista taustaa, kuten Lahden Työväen Näyttämön operettitodellisuus tai suuren kuplettimestari Alfred Tannerin kohtaamistarina ja tietenkin aviopuoliso Lempin löytäminen täältä Lahti-kaupungista - detaljeja esimerkiksi vaikkapa joskus laajempaa ja syvempää näytelmäteosta varten.

 

Lahden Repe Helismaa on sävyltään kepeän väljä, kujeileva ja valoisa kesäinen tuulahdus jostakin sellaisesta, miten Repe Helismaa oppikoululaisena ja latojanopissa tutun sukulaisen lahtelaisessa kirjapainossa, sitten latojan ammatissa, viimein siinä firman juhlien kronikoiden rustaajana sai ensikosketuksensa riimittelijäksi ja kuten tiedämme Lahden kauden jälkeen kohosi viimein koko suomalaisen iskelmätaivaan kyvykkäimmäksi, rakastetuimmaksi sanoittajaksi sadoilla teksteillään.

 

Näytelmää kantaa välittömyydellään, sopivan vitaalisella ja inspiroivalla olemuksellaan Konsta Hietanen. Teksti antaa hänelle myös mahdollisuuksia luoda ihan uskottavan luonteva tyyppi Helismaan Repe. Hietasen valtti on synnynnäinen lavakarisma sekä riimitaituruus, jolla hän osaa pudotella loppusointuja loistavalla tyylitajulla kekseliään sattumanvaraisen tuntuisesti sekä hänen musikaalisuutensa, joka peittää monet näytelmän vielä kankeatkin kohtaukset ja tempaa yleisön mukaan puhtaalla musikaalisuudella. Konsta Hietanen luo huumorillaan hahmostaan elävän, sympaattisen persoonan.

Anna Koukku tekee rönsyvän vireän, räiskyvän operettidiivan taidolla ja maulla ylinäytellen. Hänen rooliluomuksensa toimii esityksen eläytyvänä akkuna kertojanominaisuuksineen ja operettiohjaajan mielikuvituksellisessa luonteikkuudessa sekä värikkyydessä hän luo esitykseen lyömättömän raikastavaa elämänhehkua. Jane Uusikylä näyttelee rakastuneen Lempi-hahmonsa turhankin pidättyväisesti, mutta hänen laulunsa ja katseensa tuovat näytelmään luontevaa uskottavuutta.

 

Kohtaus operettiharjoituksista on näytelmän joukkokohtausten teatterillisia huippuja, samoin Helismaan koulukohtaus Lahden lyseon opettajakunnan tentattavana, Pikajuna Meksikon aiheenkehittely hahmoineen lupasi jo suuria karikatyyreineen ja Konsta Hietasen taitavat ja mutkattomat parit laulelmat kitaransa säestyksellä lunastivat pienimuotoisen esityksen kokonaisuuden katsomisen väärtiksi.

 

Eivätkä Helismaan ikivihreät riimittelyt - Oon kulkuriksi syntynyt mä vainen sekä Aurinko kun päätti retken - voi Ainopuiston esityksen päällimmäisinä kauniimmin kesäillassa sielussamme soida kesäteatterista poistuessamme, niiden tenhoa ja osumatarkkuutta kertaillessa.

 

 

Ainopuiston teatteri

Herra Helismaan lempilaulu

Käsikirjoitus ja ohjaus Timo Taulo

Rooleissa

Reino Helenius, konelatoja Konsta Hietanen

Lempi Turunen, kisällitär Jane Uusikylä

Dagmar Parmas, operettidiiva Anna Koukku

Maria Helenius, Reiskan äiti Eva Sireni

Laulavat Kisällittäret Emilia Käkilehto, Aino Lehtola, Susanna Niemi, Kristiina Turunen

Lahden Työväen näyttämöläiset Hannele Iiskonmäki, Eila Kotiranta, Elli Lehtola, Helinä Niska, Outi Palén

 

Ensi-ilta 2.8.2019

 

https://www.ainopuistonteatteri.fi/herra-helismaan-lempilaulu/

 

Lis%C3%A4liite.jpg