Lahti-filmiviikot.jpg

 

Kino Iiriksessä on vielä kolmena eri päivänä (la 11.5., ke 15.5. sekä la 18.5.) mahdollisuus nähdä mielenkiintoista, hauskaa ja nostalgista elokuvaa Lahti-kaupungista.

 

Juuri tänään 150 vuotta täyttävästä Nastolan kunnasta oli Mainostelevisio vuosina 1972-73 valmistanut mielenkiintoisen, hyvän ja hyvin luontevaksi valmistetun elokuvan silloisesta Nastolasta, sen elinvoimasta, arjesta, erilaisista perheistä ja työnteosta. Tästä moniosaisesta Nastolaa kuvaavasta sarja-ohjelmasta näytetään tällä kertaa ensimmäinen v. 1973 MTV:ssä esitetty osa.

 

Kaksi seuraavaa elokuvaillan lyhytfilmiä, molemmat liikenteen silmin nähtyä Lahtea, ovat sitten filmillisesti vaatimattomia ja oikeastaan ideaansa lukuun ottamatta laadultaan kehnoja ja epätarkkoja ja suunnittelemattomuudeltaan kovin alkeellisia. Ensimmäisessä  ajellaan VR:n lättähattujunalla Salpausselältä Vierumäelle ja takaisin ja toisessa autolla nopeutetusti huristaen pitkin Lahden keskustan ja eteläisen osan katuja niin, ettei syntyperäiselle lahtelaisellekaan filmistä juuri mitään kaupungistamme selviä.

 

Neljäs elokuva onkin sitten lahtelaisten perheiden, kaupunkilaislasten ja kesänvieton harvinaista, hienoa, kesäistä leirielämää Lahden kaupungin omistamassa luontohelmessä, Tanhuan kesäsiirtolassa Kuhmoisten Kissakulmalla Päijänteen kauniin luonnonhiekkarannan partaalla. Se on tunnelmallinen, komean nostalginen ja virallisesta kesäsiirtolatoiminnasta monelle silmät avaavan asiapitoinen sekä iloisen hauska ja leirihenkisen jännittävä ja monille sukupolville muistorikas aarre.

Se on myös itkettävä - miten vähän lahtelainen päätöskoneisto silloinkin arvosti kaupungin lapsia, vaan vähitellen ryösti heiltä tämän luonnonläheisen, harvinaisen kesänviettomahdollisuuden ja muutti sen pelkäksi kauppatavaraksi. Hienon elokuvan on tehnyt v. 2000 Marjo Pirilä.

 

Lis%C3%A4liite.jpg