Kaupungintalo.jpg

Lahden kaupunginjohtajan valinta (kaupunginvaltuusto 2.10.2023) on kohta käsillä ja puheenaiheena meillä jokaisella kaupunkilaisella. Onko? Eipä meiltä juuri kysytä sellaista kaupunginjohtajaa, joka ottaisi meistä jokaisen - alkaen kaupunkimme äveriäimmästä vuorineuvoksesta ja päätyen kaikkein heikoimmin toimeen tulevaan työttömään - lahtelaisen samalla tavalla tasapuolisesti ajatuksiinsa kaupunkimme hyvinvoinnin edistämisessä ja varsinkin sen meitä kaikkia palvelevassa arjessa.

 

Edellinen kaupunginjohtajamme Pekka Timonen sai ylistystä maasta taivaisiin lähdettyään täältä. Ylistäjinä olivat ainoastaan läheiset paikallispoliitikot, jotka kaveerasivat hänen kanssaan miltei jokainen päivä, milloin hän sattui muilta kiireiltään - kuten valtakunnallisen Tapahtumateollisuus r.y:n puheenjohtajuus - kaupungissamme pyörähtämään tai Iitin moottoriradan piilosolmuja kiristelemään tai muuten aikaa viettämään.

 

Muistamme hyvin Timosen sähköpolkupyörätoivomuksen työmatka-ajoneuvona kaupunginjohtajavirkaa hakiessaan, mikä taisi olla viimeisin täky hänen päästä vihreän tuntuisena virkavalinnassa suosioon. Eipä hän mitään positiivista viitenä toimintavuotenaan kaupungissamme aikaansaanut, tuota myttyyn mennyttä, jo ennen kaupunginjohtajuutta alkanutta Euroopan ympäristöpääkaupunkia puuhatessaan. Sen epäonnista toteutusta on syytä kritikoida sitäkin enemmän - turistit ja muu Eurooppa olivat koko pääkaupunkivuoden liikkumiskielloissa koronapandemian vuoksi.

Kaikki, mitä Timonen teki, oli jo päätetty ennen hänen tänne tuloaan. Pekan mukana ei tullut työllisyysmahdollisuuksia vähääkään, asukkaitakin lisää vain kourallinen.

 

Jos poiketaan nyt tässä vaalissa erityisesti sukupuolineutraaliuteen kaupunkimme johtajien vaalihistoriaan vedoten, olisi syytä valita nainen ensi kertaa Lahden kaupungin johtoon. Kovin sukupuolineutraaleja eivät Lahden kaupunginjohtajat ole olleet - kaikki 12 miehiä.

Jos taas ollaan edelleen machoja, miessukupuoli tulisi valtuustomme 33 miehen nykykokoonpanossa 59 valtuutetun äänestäessä selväksi enemmistöksi. Miesvaltuutetuistamme peräti 27 olisi oikeistosiipeen kuuluvia ja vain 6 vasemmistolaisuuden tunnustavia, kovin korni tilanne tässä maan korkeimman työttömyysprosentin omaavan kaupungin valtuustossa.

 

Vastaavasti Lahden kaupunginvaltuuston 26 naisen kokonaismäärästä 12 on vasemmistolaisia ja 14 oikeistokansalaisia. Jos täysin sukupuolisesti äänestys suoritettaisiin, naiset häviäisivät siis miehille äänin 26-33.

 

Koloo1.jpg

Entä sitten liittymät, jotka vaikuttavat valtuustomme nykyisiin ja tuleviin päätöksiin? Vapaamuurarijoukko valtuuston puheenjohtajasta alkaen ja sen maanalainen toiminta erilaisine kontaktilonkeroineen ei oikein sukupuolettomaksi tänä päivänä julistautuvaa Suomea edusta, sillä sen kannattama ehdokas voi olla vain mies. Lahdessa on myös vapaamuurareihin lähes rinnastettava Lahti-säätiö, johon kuuluminen on fiiniyden plussaa vain kahdelle ehdokkaalle. Sekä Valanta että Norrbacka ovat tuohon elitistiseen kuntaamme liittyvään pintakoreus-säätiöön kuuluneita ehdokkaita.

 

Kaupunginjohtqaja.jpg

Periaatteellisesti kaupunginjohtajaksi voidaan valita myös musta hevonen - täysin sukupuolettomasti kuin korttipakasta vetäen - siis virkaa alunperin hakeneista

Timo Calonius, Joonas Grönlund, Jorma Haapanen, Henna Helander, Eerik Järvinen, Simo Keskinen, Henri Korhonen, Antti Lassila, Andrey Mäntyharju, Buhir Marekowic, Rinna Ikola-Norrbacka, Kaisa Roos, Eemeli Salomäki, Markku Vainio ja Roope Äijälä ja lisäksi suostumuksensa kaupunginjohtajan virkaan antaneet Matti Kuronen, Niko Kyynäräinen ja Johanna Luukkonen - kaikki nuo 19 tulevat mustassa hevoskaupassa kysymykseen. Näistä 15 on miehiä ja 4 naista.

Hirveältä tuntuu - siellä on liuta edellisiä kolmea ehdotettua vielä tuntemattomampia tulossa mieluusti kaupunkiamme johtamaan.

 

On siis riittävästi syytä julistaakin yksimielisesti kaupunginjohtajamme pesti uudelleen haettavaksi. Voisi löytyä vakaampi, varmempi vaihtoehto kuin nuo kolme valittavaksi ehdotettua, joista nyt yksi tavoittelee omiin korkealle kohoaviin virkansa suuren kunnan tähtitaivaisiin, yksi varmaan eläkevirkaan ja kolmas Lahteen uuden oman elämäntilanteen ja asuinseudun vaihteluna ja rikkautena.