Eduskuntakuva1.jpg

Kuva Yle

Huomenna alkaa Suomen eduskunnan uudelleenvalinta: ennakkoäänestys ympäri maan         (8.4 -14.4.) ja maailman (8.4.-11.4.) käynnistyy. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 19.4. ja äänestystulokset vahvistetaan keskiviikkona 22.4. Viime päivinä on kymmenientuhansien kansalaisten, työpaikkojen sekä kirjastojen ja oppilaitosten tietokoneet saaneet omat räppärinsä, kun median luomat vaalikoneet ovat seuloneet äänestäjälle sopivimman kansanedustajan.

Niinpä minä muiden muassa pistin neljä vaalikonetta toimimaan ja valitsemaan sen edustajan, jonka ajatuksiin ja periaatteisiin maamme tulevaisuudesta ja erityisesti sen yksityisten ihmisten henkisestä ravinnosta sekä työstä ja kansalaisyhteiskuntamme kehittämisestä uskon ja jonka tahdon omaksi edustajakseni Arkadianmäen pylväistön taakse.

Syötin siis omien ajattelu- ja älynystyröitteni hiomat ajatukseni vaalikoneisiin ja päättämään puolestani. YLEn, Helsingin Sanomien, MTV:n ja Etelä-Suomen Sanomien vaalikoneet alkoivat raksuttaa (tosin viimeisin heikosti suunniteltuna nihkeästi toimien) antaakseen kaikki neljä konetta minulle vastauksen ehdokkaasta, jonka käyn valitsemassa Hämeen vaalipiirin kymmenen (10) eri puolueen ja 128 edustajaehdokkaan joukosta omaksi kansanedustajakseni sekä samalla täyttämään yhden Hämeen vaalipiirin asetuksen määräämästä neljästätoista (14) kansanedustajapaikasta.

nest%C3%A4minen2015.jpg

Olin päättänyt koneiden tarjoamista ehdokkaista valita ehdottomasti lahtelaisen edustajan. Koneiden tulokset ällistyttivät samankaltaisilla tuloksillaan: mikään kone ei valinnut minulle paremmuusjärjestyksessä ensimmäiseksi lahtelaisehdokasta. Onko siis sittenkin totta, että kotikunnan edustajat ovat ryvettyneet jo lahtelaisessa päätöksenteossaan niin perusteellisesti, ettei heitä Suomen valtakunnan ohjaksiin voi päästää? Sama asia vahvistui myös tutkiessani 25 menestyneimmän ehdokkaan nimilistaa: vain kolme (3) lahtelaisnimeä löytyi tältä listalta, mutta 25 peränpitäjän listassa heitä oli jo kahdeksan (8). Vaalikoneiden luotettavuuden vahvisti lisäksi se, että kärkeen sijoittuneet lahtelaiset olivat aina samat ja että ihan peränpitäjäksi jäi aina yksi ja sama lahtelaisehdokas.

Pieni virhemarginaali vaalikonevalinnassa on ainoastaan siinä, etteivät ihan kaikki Hämeen vaalipiirin 128 ehdokasta ole suostuneet koneiden käsittelyyn avuksemme. Todennäköisimmäksi äänestäjän mielipiteiden aliarvioimiseksi eduskuntavaaleissa on jo kauan osoittautunut kuitenkin se, että äänestämämme ja valituksi tulleen kansanedustajamme ajatukset ja mielipiteet muutamassa kuukaudessa himmenevät ja halvaantuvat sisällyksettömiksi eduskunnan puoluepäätöksiin sitoutuneessa päätösajattelussa.

Kokeile ja totea, miten koneet sittenkin ovat miltei oikeassa:

YLE http://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaalit2015

HS http://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/

MTV http://www.mtv.fi/uutiset/eduskuntavaalit/vaalikone

ESS http://www.ess.fi/vaalikone/