PATSASTELUA

 

Kansakunnat ja kansanryhmät pyrkivät viestittämään uroteoistaan seuraaville sukupolville pystyttämällä monumentteja ja muistopatsaita. Vapaassa maassa erilaisten kansanryhmien monumentit ovat toki tarpeellisia: ne viestivät erilaisista aatteista ja ihmisryhmien pyrkimyksistä. Lahden kaupungissa näitä julkisia patsaita on jo viitisenkymmentä. 

Kansanopiston ja kaupunginsairaalan mäki on patsastelijoiden suosittu paikka: sinne on pystytetty kolme enemmän tai vähemmän onnistunutta patsasta sotiamme sotineiden ihmisten muistoksi sekä yksi patsas sairaalan pihan elävöittämiseksi.

 

1515940.jpg

Suomalaisille maanpuolustusnaisille -muistomerkki Lahden Oikokadulla

Rumin muistomerkki on kunnianosoitus suomalaisten naisten arvokkaalle  ja korvaamattomalle maanpuolustustyölle. Muistopatsas seisoo entisen suojeluskuntatalon, sittemmin Lahden naistensairaalan – minunkin syntymäpaikkani – läntisellä edustalla. Voisiko suomalaisille naisille enää rumempaa, epäesteettisempää muistopatsasta loihtia. Suomen sotien lahtelaiset naiset ovat patsaansa ansainneet – mutta eivät tällaista rumilusta.

1515942.jpg

Kauko Kortelaisen veistämä Sotilaspoikapatsas Lahden Kansanopiston edessä

Sotilaspoikapatsas Kansanopiston pikkupuistossa näyttää sekin kaukaa oudolta. Se on paljastettu 1992 kunnianosoitukseksi sotilaspoikatoiminnassa mukana olleille. Patsaan mittasuhteet eivät silmään täsmää, patsaan kun pitäisi esittää suomalaista nuorta: nyt suomalainen sotilaspoika on epäuskottavan laihaksi muotoiltu aikuismiesruipelo. Ei oikein onnistunut työ.

1515934.jpg

Patsaan sotainvalidien puolisoiden kunniaksi on veistänyt Reijo Huttu

 

Viimeisin sotapatsas pystytettiin viikko sitten kansallisena veteraanipäivänä paikkaan, josta vuosikymmenet sitten kuskattiin pois Hakkapeliittapatsas, jonka sijainti ei kaikille kelvannut.

Nyt tilalle on saatu suomalaisten sotainvalidien puolisoiden kunniaksi pystytetty patsas. Patsaassa nainen ja mies katsovat suoraan suojeluskunta-lastenpäästötaloon, miehellä on keppi ja jalan asennosta voisi päätellä myös proteesi ja hän tukeutuu naisen hartiaan toisella kädellään.

Tämä teos on taiteellisesti näistä kolmesta tyylikkäin. Sen suhteet jalustaansa ja ympäristöönsä eivät kuitenkaan täytä onnistuneen kokonaisuuden mittaa – kaukaa patsas näyttää liiaksi (sotilapoikapatsaan tapaan) miniatyyripatsaalta.

 

Sen sijaan patsaan organisoineet lahtelaisryhmittymät ovat munanneet itsensä ja hyväätarkoittavan vilpittömyytensä perin juurin. Patsaan etufondiin on suurin kullatuin kirjaimin hakkautettu patsashankkeen rahoituksen järjestelleet kansalaisryhmittymät. Missä pieteetti? Eikö asian olisi voinut esittää huomattavasti tyylikkäämmin patsaan sivustaan hakatuilla ja pienemmillä kirjasimilla ja antaa itse patsaan puhutella ihmisiä. Öykkärimäistä!

1515943.jpg

Liisa Ruusuvaaran teräsbetoninen veistos Lahden kaupunginsairaalan sisäänkäyntiaukiolla

Taiteellisesti ainoa oikea patsas on kaupunginsairaalan sisäänkäynnin aukiolle, pihan elävöittämiseksi vuonna 1973 hankittu Kukkatervehdys. Se täyttää kooltaan jo oikean patsaan tunnusmerkit suhteessa ympäristöönsä ja sen muoto on tyylikkään hallittu ja ajaton.

 

 

SANANVAPAUDESTA

1168225.jpg

Lahden kaupunginkirjaston lukusali on suomalaisen sananvapauden hyvä esimerkki

Lauantaina 3.5.2008 vietetään kansainvälistä sananvapauden päivää. Lahdessa valtalehti Etelä-Suomen Sanomat järjestää mediakulmassaan asiaan liittyvän tapahtuman.

 

Suomessa sanomalehdet korostavat Sananvapauden päivänä rooliaan sananvapauden puolustajina ja toteuttajina sekä kansalaisten vaikutuskanavana. Sanomalehtien erilaiset osallistumis- ja mielipidepalstat sekä verkkopalvelut ovat lisänneet huomattavasti lukijoiden mahdollisuuksia mielipiteidensä esittämiseen ja keskustelemiseen.

 

Vuosi Lahen uutisia

Tämän vaatimattoman Lahen uutisia -juttusarjan  yksi syntyperusta oli rajoittamaton sananvapaus ja vastuu sanotusta ja kirjoitetusta.

Mielipiteitten esittäminen näiden vuodatusten herättämistä ajatuksista niin puolesta kuin vastaan sekä kommentointi on vapaata: mielipiteitä voi esittää niin omalla nimellä kuin nimimerkin takaa. Ainoa rajoitus on vastuu kirjoituksista: nimimerkkien taakse kätkeytyvien yhteystiedot on julkaisulakien mukaisesti oltava julkaisun vastuuhenkilön tiedossa.

 

Juttusarjani on jo reilun vuoden ikäinen. Kokemattomuuttani olen joutunut joskus taistelemaan tiukkaankin juttuun liittyvien henkilöiden oikeuksista, erityisesti kuvien julkaiseminen on bloginpitäjälle ongelmallista: toisten kuvia ei saa käyttää kuin luvalla ja oma kuvaustaito on enintään välttävää. Vuodatuksista on onneksi tullut melkoisesti sähköpostikommentteja, joita olen kommentoijan luvalla  myös liittänyt sisällön täydennykseksi.

 

 

 

 

 

 

Lahden sananvapauden tila

Kuntalaisille tiedottamisesta puhutaan aina vaalien, nyt lähestyvien kunnallisvaalien, alla. Pyhästi luvataan parantaa asioita. Perustetaan oikein toimikuntia kuntalaisten vaikuttamisen lisäämiseksi.

 

 

1076213.jpg

Jyrki Myllyvirta

Kaupunginjohtajammekin aloitti viranhoitonsa vajaa vuosi sitten näkyvästi lupaamalla kerran viikossa bloginsa muodossa yhteyden kuntalaisiin. Kaikki on osoittautunut muutamassa kuukaudessa, uuden valtuuston käynnistyttyä tai uuden virkamiehen tultua tehtäväänsä vain sanahelinäksi. Lupauksia vuorovaikutuksesta kuntalaisten kanssa ei tarvitse lunastaa.

 

999560.jpg

Ilkka Viljanen

Uusi kansanedustajamme taas lupasi ensi töikseen huolehtia siitä, etteivät suomalaiset enää saa osallistua oman kaupunkinsa kaavasuunnitelmiin, kuntalaisten osallistuminen kun tämän valtiopäivämiehen mukaan hidastaa kaavojen toteutumista.

Sama mies on sittemmin ollut kaupunginvaltuutettuna avittamassa kaupunkiimme niin ruotsalaista kuin kristillistä kouluakin – mitäpä tavallisista lahtelaisista! Sananvapaudesta hän neuvoo, että vain hänen totuutensa on oikeaa totuutta.

 

Pari vuotta sitten lopetettiin kaupungin hyvä tiedotuslehti muka rahanpuutteessa. Nyt tieto Lahdesta on Esa -konsernin yksinoikeutta.

 

Kaupunkilaisten valitseminen demokraattisten toimielimien - lautakuntien - määrää  vähennettiin rajusti, säästösyistä . Eikä sekään riittänyt: jäljellä olevien lautakuntien kokousten esityslistoihin on kaupunkilaisten ennalta tutustuminen tehty todella vaikeaksi: esityslistojen julkaisuajankohta mitoitettu pariin edelliseen päivään. Eivätpähän kuntalaiset ehdi häiritä valmiiksi purtuja päätöksiä.

 

1233729.jpg

 

Turvat  tukkoon

Vaikka Lahti ei saanut hakemaansa Suomen kulttuuripääkaupunkititteliä, kunnioineen, velvollisuuksineen ja rahanmenoineen, on se silti hyvin paljon virallisissa suunnitelmissaan (strategioissaan), aloitteissaan ja niin sanotuissa kehittämisissään (=karsimisissaan) kulttuurikaupunkitittelin saaneen Turun kaltainen.

Lahden kymmenet miljoonin veromarkoin tuetut suunnitelmat ja hömpötykset (F1 –kisat, koulujen mielivaltaiset lakkautukset, Kujalan logistiikkahanke, ohikulkutie, Rantakartanosuunnitelmat, torinalusrakentamiset) on julkistettu tai toteutettu kuntalaisista oikeasti välittämättä.

Kun turkulaiset ovat jo kuukausia teilanneet niin ikään juuri sinne kiinnitetyn uuden kaupunginjohtajansa kissanhännännostoideat järjestään ja puuttuneet niiden tuleviin mielettömiin, satojen miljoonien veromarkkojen kustannuksiin ja vaatineet kuntalaisten lisääntyvään pahoinvointiin nopeita ratkaisuja, niin miten näihin vaatimuksiin byrokratia Turussa on vastannut.

 

Liitän oheen näin sananvapauspäivän  kunniaksi Turun virallisen byrokratian kuntalaisille lähettämän ultimaatumin.

 

Turku 29.4.2008

 

Kaupunginhallituksen puheenjohtajiston tiedote 23.4.2008

Kaupunginhallituksen puheenjohtajisto on syksyn 2007 ja kevään 2008 aikana käynyt keskusteluja kaupunginjohtajien kanssa kaupungin johtamistilanteesta. Keskustelut ovat keskittyneet asioiden esittelyyn ja valmisteluun. Keskustelujen pääpaino on ollut valmistelun aikataulukysymyksillä sekä kaupungin edunvalvonnan toteutumisella. Kaupunginjohtajien työnjakoa ja yksittäisiä operatiivisia toimia puheenjohtajat eivät ole pääsääntöisesti käsitelleet. Keskusteluissa on ollut asiallinen ja työntekoa edistävä ilmapiiri.

Kuluvan kevään aikana tiedotusvälineille on toimitettu mielipiteitä, joissa arvostellaan voimakkaasti eräitä kaupungin johdon tekemiä päätöksiä. Tällainen menettely ei ole Turun kaupungin edun mukaista toimintaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajisto edellyttää, että tällaisen toiminnan tulee välittömästi loppua. Kaupungin johtavien luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden tulee keskittää kaikki tarmonsa kaupunkilaisten palveluiden turvaamiseen ja kaupungin kehittämiseen.

 

Turussa huhtikuun 23 pnä 2008

Kaupunginhallituksen puheenjohtajisto

Pekka Ruola (Kokoomus)
Seppo Lehtinen (Demarit )
Pauliina de Anna (Vihreät)

Tämmöistä turvat tukkoon – vuorovaikutusta näytetään harjoitettavan muuallakin kuin Lahdessa. Ja nyt oikein julkean julkisesti tulevassa Suomen Euroopan kulttuuripääkaupungissa Turussa.

 

Hyvää sananvapauspäivää kaikille suomalaisille!