1930276.jpg

Kuvassa punaisella merkityllä kohdalla sijaitsee alue, joka on suunnittelun ja päätösten kohteena. Missä viipyy koko laajan alueen suurien linjojen ja näköalojen ymmärtäminen ja suunnittelu? Nyt kaupungin maankäyttöasiantuntijat ahkeroivat edelleen todella pienten asioiden parissa ja pilaavat näköalattomuudellaan kaupunkimme hienot, luonnon helllimät maisemat.

Kun tämän palstan lukijat Turusta Joensuuhun, Helsingistä Sodankylään ja suuremminkin Virosta aina Amerikanmaalle asti ovat seuranneet ja kyselleet heille tutun Lahti –kaupungin asioita, yritän lyhyesti vastata Lahen uutisia –julkaisun puolesta heidän ja tietenkin myös lahtelaisten esittämiin hämmästelyihin Ranta-Kartano -showssa.


TÄSSÄ MENNÄÄN JUURI NYT

Lahden kaupungin maankäytön virkamiehet järjestivät asiasta 16.9.2008 järjestyksessään toisen yleisötilaisuuden. Tilaisuusilmoituksessa luvattiin esitellä alueen suunnittelun voittaneen arkkitehdin rakennuksista tekemät kuvat sekä teknisen lautakunnan päätöskäsittelyä varten tehty, yksi ainoa Ranta-Kartanon asemakaavaluonnos.

Alla yksi kameranlaukaus sadan hengen yleisöstä 16.9.2008 Lahden pääkirjaston auditoriossa

1921964.jpg


Tilaisuuden järjestämisestä maankäytön miespuoliset virkamiehet olivat livistäneet - he ehkä arvasivat joutuvansa takavuosien grynderikäytäntöjen takia lujille satapäisen lahtelaisyleisön edessä. Demokraattisesti valitulla päättäjäjoukollamme, Teknisellä lautakunnalla, ei ollut rohkeutta tulla paikalle.

1921957.jpg

Lahden kaupungin Tekninen lautakunta esittelevine virkamiehineen oli tilaisuuden aikana tiedonhankintamatkalla Lapissa.


Tilaisuuden järjestelyt ontuivat kuitenkin pahasti.

Paikalle oli uskaltautunut rohkeasti naisarkkitehtien kvartetti. Kunnia heille ajatuksesta edes yrittää järjestää kaupunkilaisten toiveiden mukainen keskustelutilaisuus!


1920326.jpg

Lahden maankäytön rohkeat naisarkkitehdit  vasemmalta: puheenvuoroja jakaa Johanna Palomäki, tilaisuuden muistiota laatii Päivi Airas, alustuspuheenvuoron ovat käyttäneet maisema-arkkitehti Tuula Perälä ja kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen

Alustukset olivat aivan liian pitkiä ja keskustelulle sekä mielipiteille, joita varten yleisö oli paikalle saapunut, ei jäänyt aikaa kuin vajaa tunti.

Ensin kaupungin maisema-arkkitehti laajasti, kovin verkkaisesti kuvin selitteli, mitä hänen mielestään alueen pitäisi sisältää ja sitten kaupunginarkkitehti näytti sen, miltä kaavaluonnos rakennettuna näyttäisi: kahden naisarkkitehdin työn tulokset olivat täysin vastakkaiset.

Maisema-arkkitehdin kuvailemat Lahden kaupunkimaisemaan kiinteästi liittyvät harjujen ja vesistöjen vapaa yhteys kauniiseen Vesijärveemme ynnä suuret maisemalliset viherlinjat ja Lahden perinteiseen maisemaan liittyvät perinteet ja kauneudet oli tyystin pyyhitty uudesta toteutusvaihtoehdosta.

1920371.jpg

Tällaista kuvan oikeassa laidassa näkyvää rakentamista on tulossa Ranta-Kartanoon. Myös kaupunginjohtaja Myllyvirta on ihastunut tällaiseen rakennuskulttuurin. Asemakaavan luonnoskilpailun voittaneen arkkitehtitoimiston tekemä kuva valmistui juuri 16.9.2008 tilaisuutta varten. Vasemmalle jää historiallinen museo, oikealla Ranta-Kartanon tulevaa kerrostaloseinää. Suoraan edessä Linja-autoasema.

Kaupunginarkkitehdin esittelemät tornitalot oli vielä hämäävästi piirretty siten, että niiden ääriviivat oli häivytetty näkymättömiin. Tulevan tornimassan tilalla Ranta-Kartanossa näkyisi mallinnoksen mukaan muka vapaa ja avara taivas. Tilaisuuden lahtelaisyleisö oli syystä tuohduksissaan. Eikö edes kaupunginarkkitehti voisi olla rehellinen toimissaan.

1922373.jpg

Tällaisina auterisina kaupunginarkkitehti kuvaili korkeiden Ranta-Kartanon tornien ja valtavan rakennusmassan näkyvän Pikkuvesijärveltä katsottuna

Puhetta johtanut arkkitehtikvartetin jäsen oli hänkin täysin eksyksissä. Hän oli käsittänyt osansa vääpeliksi, joka yleisön istumajärjestyksen mukaan, eturivistä alkaen alkoi jaella puheenvuoroja ja keskeytti ne mahtikäskyllä.

                             RANTA-KARTANON  SUUNNITTELU

1931274.jpg


Yllä Antero Koivulan esityksen ensimmäinen havainnekuva Ranta-Kartanon toteuttamisjärjestyksestä

Erityisen törkeästi Antero Koivulan suorastaan keskeinen kysymys sivuutettiin keskeyttämällä perusteellisesti valmistettu ja havainnollistettu puheenvuoro alkuunsa.

Hän ehti vasta aloittaa koko asian, asemakaavaprosessin käsittelyjärjestyksestä, joka oli tehty käsittämättömän nurinkurisesti. Nythän koko Ranta-Kartanon toteutus aloitettiin pienen piirin, arkkitehtikilpailun palkintolautakunnan suosituksen perusteella. Pohja rakentamiselle: selvitykset, koko laajaan suunnittelualueeseen liittyvät muut vireillä olevat asemakaavamuutokset, Kisapuiston rakentamispäätössunnitelmat, liikenneratkaisut ym. ovat kaikki vielä auki. Rakennuspaikka ja sen maaperä tutkimatta. Tuuliolosuhteet ja pohjavesitutkimukset tekemättä jne.jne.

Kun tilaisuus päättyi, puheenvuoroja oli saanut käyttää vasta pari ensimmäistä riviä ja suuri joukko lahtelaisyleisöstä ei vielä ollut saanut lainkaan suunvuoroa. Keskusteluun ei päästy lainkaan. Yleisö oli suorastaan raivoissaan.


Adressi kaupunginjohtajalle

Kansalaisliikkeen lähes 3000 allekirjoittajan vahvistaman vetoomuksen luovuttaminen kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirralle oli vuorossa 18.9.2008.

Adressin taustalla toiminut puoluepolitiikkaan sitoutumaton kansalaisaktivistien kahdeksanhenkinen joukko luovutti adressin kaupunginjohtajalle. Saatesanoissaan adressin työryhmä toivoi kaupunginjohtajan ymmärtävän allekirjoittajien todellisen huolen Ranta-Kartanon alueesta, mikäli se toteutetaan nyt kaupunginarkkitehdin esittämällä tavalla kerros- ja tornitaloiksi koko alue täyttäen: esitetyssä asemakaavaehdotuksessa ei olisi silloin lainkaan otettu huomioon kansalaisten mielipiteitä.

Ranta-Kartanon puistomaisuutta puolustava työryhmä päätti puheenvuoronsa pyyntöön, jossa se toivoi yhden ainoan kaavaluonnoksen rinnalla toisenlaista vaihtoehtoa työstettäväksi ja siten vähintäänkin tuumaustaukoa sekä asemakaavapäätösaikataulun keskeyttämistä .


Kaupunginjohtajan oma mielipide


928175.jpg

Ankkuri, kaupunginjohtajan asuinalue

Kaupunginjohtaja Myllyvirta kertoi päivittäisen työmatkansa Ankkurin asumalähiöstä kaupungintalolle kulkevan juuri Ranta-Kartanon maisemissa ja sanoi voivansa hyvin kuvitella päivittäin silmissään, miten komealta Ranta-Kartanon toteutus tornitaloineen näyttäisi. Hän kertoi myös kaupunginarkkitehdiltä kuulleensa, että 16.9. pidetty keskustelutilaisuus oli ollut onnistunut.

656217.jpg

Kaupunginjohtajan työpaikka Kaupungintalo

Ranta-Kartanon lähetystöryhmä pisti suunsa kohteliaasti suppuun; eihän tuokaan mielipide ollut totta – kokouksessa mukana olleina he sen toki tiesivät, mutta totta kai kaupunginjohtaja sanoi sen vilpittömyydellä, koska oli niin informoitu

Kaupunginjohtaja opastaa vielä kuulijoita ymmärtämään, ettei Lahti ole mikään Padasjoki, vaan sivistyksen ja tiheän rakennuskannan keskus. Samaan aikaan toimittajan katse kiertää adressiryhmän jäsenissä: vastapäätä pöytää istuu yksi maan etevimmistä kansantaloustieteilijöistä vieressään huippulääkäri, kolmantena viimeiseen asti tinkimätön yhteiskuntatieteilijä, neljäntenä kielenhuollon lahtelainen expertti, molemminpuolin tämän jutun kirjoittajaa kaikki maailmankolkat jo työkseen matkaavat ja maailman rakentamiskohteiden huiput nähneet  kasvattajat ja opettajat, kaikki nämä Lahteamme, sen ylivoimaisuutta ja kauneutta puolustamassa.

Alkuaan puolen tunnin mittaiseksi sovittu adressin luovutustilaisuus oli venynyt jo tunnin pituiseksi ja ymmärrys tai ainakin hyvä tahto tuntui toiselta osapuolelta kokonaan puuttuvan.


Rantakartanon iskuryhmä astelee alas kaupunginjohtajan luota

1920327.jpg

Onkohan mies ihan maalainen, kun ihannoi tuollaisia kerrostalorykelmiä ja ahdasta korkeiden tornien rakentamista. Kyllä me haluaisimme Lahteen ainutlaatuista, kaupunkilaisten yhteistä rantamaisemaa puistoineen, vesielementteineen, järvinäkymineen, levähdyskeitaineen, rantabulevardeineen.

Kansalaismielipide on kova pala päättäjille. Miten virkamiehet ja luottamusmiehet pelastaisivat kasvonsa viisaasti?


Kansalaisten adressin keskeiset perustelut ja kohdat ovat olleet luettavissa Lahen uutisia –juttujen sivuilta.

http://www.adressit.com/ranta-kartano

http://www.lahti.fi/www/bulletin.nsf/headlinespublicfin/2853BB877405C8AEC22574C8004A2D6A