1268228131_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Teatterinjohtaja Maarit Pyökäri juonsi tunnin mittaisen keskustelutilaisuuden näytelmästä Puhdistus 9.3.2010 salintäyteiselle yleisölle.

Lahden kaupunginteatterin ensi-iltaa edeltävä näytelmän tiedotustilaisuus oli loistavien asiantuntijavieraiden ansiosta äärimmäisen kiinnostava. Yleisökeskusteluun tilaisuus ajanpuutteen vuoksi ehti syttyä vain hetkeksi. Vahinko.

Muistinvarainen kuulijaminäni tallensi tilaisuudesta muutaman yksityiskohdan.

1268228114_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Juha Malmivaara, Sofi Oksanen ja Heikki Rausmaa

Heikki Rausmaa
Historioitsija Heikki Rausmaan esitys Viron lähihistoriasta oli mallikas ja taitava tiivistelmä, elävä läpileikkaus Viron valtiokoneiston eri vaiheista ja noiden aikakausien ihmisten, kansanryhmien kohtaloista.
*Kun miljoonan ihmisen kansasta lähes neljännes siirretään pakolla muualle, maa asutetaan venäläisillä ja Viron hallinnosta tehdään yksi miehittäjämaan hallintomallinen osa sekä koko elinkeinorakenne yhdenmukaistetaan Neuvostoliiton kolhoosi- ja tehdastyön malliin, on hämmentävää, että tuosta ajasta kuitenkin vielä löytyy itsenäinen. virolainen kansa.
*Silti virolaisilla ei ole suomalaisten kaltaista ryssävihaa: viha on viha Stalinia, hänen järjestelmäänsä ja sen tuhoja kohtaan.

Sofi Oksanen
Sofi Oksanen vastaili täyden katsomon esittämiin kysymyksiin Virosta ja virolaisuudesta.
*Hän kertoi kiinnostuksensa lähteneen tutustuessaan tutkimuksiin, raportteihin ja alistetun naisen  tyypillisiin ominaisuuksiiin. Katsekontaktin välttäminen on tällaiselle ihmiselle toisen ihmisen kohtaamismuoto. 
*Oksanen kuvaili näkökulmansa lähtevän nykyhetkestä ja katsovansa tästä polttopisteestä menneisyyteen.
*Puhdistus –teoksensa lähdemateriaalilöydöistään hän kiinnostui saatuaan käsiinsä neuvostotiedustelun ja miliisin kuulustelupöytäkirjojen tekstejä. Ne antoivat kuvan totalitaarisen valtion ihmiskäsittelystä: siinä ihminen ei ole ihminen vaan kohde, bandiitti, kansanvihollinen tai jokin numero. Silmät avautuivat: kaikki tapahtuu erilaisten termistökriteerien määräämin menettelytavoin.
Toisaalta Sofi Oksanen oli löytänyt piilossa pidetyn 1920-luvun virolaista  naistenlehdistöä, jota virallisesti ei ollut olemassakaan. Tuo materiaali kertoi virolaisten naisten elämänpiirin, arjen, muodin ja virikkeitten olleen aikalailla samanlaista kuin suomalaisen naisen. Neuvostovallan aikana oli ilmestynyt vain yksi ainoa naistenlehti.

Sofi Oksanen on mainio, taitava esiintyjä, jolla tuntui olevan älyä ja tietoa asiastaan sekä kerrassaan vastustamaton taito vetää suuria linjoja Viron kansan menneestä elämästä ja tästä päivästä.


Juha Malmivaara

Näytelmän ohjaajalle jäi aikaa sanoa yksi lause koko ohjaamastaan ja sovittamastaan näytelmästä: hän kehoittikin yleisöä katsomaan esityksen – se on hänen puheenvuoronsa Puhdistuksesta.