Vihervaaran Anna on tullut ensi kertaa elämässään  Lahden asemalle ja pohtii, minne täsä lähtisi.jpg

Vihervaaran Anna on tullut outoon kaupunkiin, Lahteen ja miettii sen asemalla, minne lähtisi.. (Lahden kaupunginteatterin esittelykuva)

Vihervaaran Anna, kanadalainen yli 50 miljoonan painetun kirjan klassikkotarina mielikuvituksen voimasta ja unelmoinnin tärkeydestä L-M. Montgomeryn alkuperäiskirjasta vuodelta 1908 avaa näytelmämuodossa Lahden kaupunginteatterin syysnäytäntökauden lauantain 2.9.2023 ensi-illallaan.

Helsingin Kaupunginteatterin dramaturgi Henna Piirron uusi dramatisointi perustuu L.M. Montgomeryn kahdeksanosaisen Anna-kirjasarjan ensimmäiseen osaan - Annan lapsuus- ja nuoruusvuodet. Nuoren orpotytön tarina on liikuttanut, ihastuttanut ja ilahduttanut maailman kansojen monia lukevia, kirjoihin sittemmin lopullisesti rakastuneita sukupolvia. Elokuva- ja TV-versioista tarina on tuttu tytöille ja myös suosittuina monina kesäteatteritulkintoina. Nyt Lahdessa Eero-näyttämölle nousee ensi kertaa elävänä teatteriesityksenä tuo tuttu, sisukas punapää, joka etsii väsymättä rakkautta, ystävyyttä ja omaa paikkaansa maailmassa, mutta tekee sen takuulla omilla ehdoillaan, härkäpäisen hurmaavasti, yleisestä mielipiteestä välittämättä.

Tieto Lahden kaupunginteatterin esityksestä on jo kiirinyt niin, että teatteriltamme kerrottiin yli puolet esityksen pääsylipuista myydyiksi kaikista syysnäytäntökauden istumapaikoista nyt jo viikkoa ennen ensi-iltaa. Nykyisten lasten ja nuorten katsojien, heidän vanhempiensa nuoruudennostalgian lukuhetket, mummojenkin unelmointimaailmassa tarina on se raikas, rempseän vauhdikas ja mielikuvituksellisen ihana yhä vaan.

 

SOVITUS Henna Piirto  OHJAUS Laura Mattila 

LAVASTUS Alisha Davidow  PUKUSUUNNITTELU Riina Leea Nieminen

VALOSUUNNITTELU Kari Laukkanen  ÄÄNISUUNNITTELU Jukka Vierimaa

NAAMIOINNINSUUNNITTELU Eija Nurminen

 

ROOLEISSA

Annukka Blomberg, Jori Halttunen, Saana Hyvärinen, Akseli Lehtinen (TeaK), Sara Pirhonen (vier.), Anna Pitkämäki, Aki Raiskio, Luukas Rannankari (Lahden Kansanopisto), Nenna Tyni, Liisa Vuori

 

Vihervaaran%20Anna%202.jpg%20Ohjaaja%20L

Ohjaaja Laura Mattila on viimeksi valmistanut helsinkiläisteattereihin maineikkaat teokset, Buchnerin klassikko-sovituksen Woytsekistä  (Teatteri Jurkka) ja meille maallikoille vuosikymmenet lehtiotsikoista tutun aina shokeeraavan Jörn Donnerin, nyt hänen avioliiton ulkopuolelle syntyneen lehtolapsensa kirjoittaman yli tuhatsivuisen teosjärkäleen isästään ja isättömyydestään, Kom-teatterin suomalaisten huippunäyttelijöiden puhuttelevaksi esitysmenestykseksi viime keväänä tänä vuonna- Mattilan dramatisointina ja ohjauksena.

Laura Mattila kertoi oman syynsä mieltymyksestään Anna -kirjoihin. Pienenä, vielä alakoululaisenakin hän oli niin allerginen, että siitepölyaikana hänen oli pitänyt viettää monia kausia sairaalassa, poissa koulusta, yksinäisenä ilman ikäisiään tuttavia, myöhemminkin yöajoiksi hänet kiikutettiin sairaalaan selvitäkseen hengissä. Noina aikoina hänen äitinsä, saattaakseen sairaan tyttönsä johonkin pitkäaikaisen elämän mielenkiinnon lähteille, oli kiikuttanut hänelle vähitellen koko Anna- kirjasarjan mammuttiset tarinat. Ei enää mahtavammin, fyysisemmin ja henkisesti vaikuttavammin olisi voinut tuon ikäinen omaa mielikuvitustaan ruokkia Annan tarinasta ja sen unelmointiin viehättyä. Tämä lapsuuskokemus aitona pontimena taustalla nähdään nyt Annan tarina Lahden kaupunginteatterin Eero -näyttämön tuoreudella.

Vihervaaran%20Anna%201.jpg

Esityksen puvustaja ja lavastaja esittelytilaisuuden jälkeen yli viidenkymmenehengen katsojan lähdettyä salista

 

Esittelytilaisuudessa ymmärsi tiiviin, tuottavan ja luontevan ryhmätyön olevan ohjauksen, lavastuksen, puvustuksen ja näyttelijäilmaisun keskeinen menetelmä Mattilan teatteritöissä. Lavastaja kävikin kertomassa lyhyesti, miten näyttämö vilisee Annan mielikuvitusmaisemia ja elämän ihanuuksia heijastellen lavastajan animaatiotekniikkaan perehtyneessä, ohjaajan, esittäjien puvustajien ja valaistuksen yhteisessä koko ajan muuntuvassa visiokuvastossa.

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/tuotannot/vihervaaran-anna/

Palaamme esitykseen sen ensi-illan jälkeen.