Lumi%20ja%20talvi.jpg

 

Tuskin suomalais-hämäläisiin kirkkoihin on näissä paukkupakkasissa ja luterilaisen uskon ajantasaisessa suosiossa näinä aikoina yhtenä päivänä, edes jouluna nähty pyrkivän sellaista yleisömäärää kuin tänään 16.1.2016 Lahdessa. Perheet, nuoret ja vanhat monet sadat kansalaiset työllistivät pelkästään autojen parkkeerausohjausmiehiä monta tuntia halutessaan tutustua kerrankin mielenkiintoiseen, tähän saakka maallikoilta piilossa pidettyyn, mutta meille jokaiselle tarpeelliseen hyötylaitokseen.

Omistajat, Lahden seurakuntayhtymä (Lahti ja Nastola) yhdessä Hollolan, Heinolan, Orimattilan, Asikkalan, Kärkölän, Padasjoen ja Iitin seurakuntien kanssa ovat toteuttaneet yhteistyönä hankkeen, rakennuttaneet ja rahoittaneet nykyaikaisen laitoksen.

Siinä ihminen hengenlähtönsä jälkeen poltetaan kolmen litran kokoiseksi tuhkaläjäksi ja tuhka luovutetaan jäähdyttyään omaisille tai näiden puuttuessa sijataan hautausmaan muistolehtoon.

 

Laitoksen nimi on Levon krematorio. Toimintaa esiteltiin meille asiakkaille avoimin mielin, tekniikkkaa, käytännön polttotoimia, kuolleiden kylmiöitä ja asiakkailta tai heidän omaisiltaan tarvittavat käytänteet ja asioinnit opastaen.

Käynti oli huojentavan tuntuinen, niin pieteetillä ja asiantuntemuksella toteutettu kokonaisuus, että kaikenlainen menneiden vuosisatojen kalman pelko sekä kuviteltu mystiikka oli ruumiimme kuolemanjälkeisyydestä poistettu ja asiatieto realisoitu ymmärrettäväksi, havainnolliseksi ja ympäristöystävälliseksi, teknisesti nykyaikaiseksi käytännölliseksi toimenpiteeksi.

 

Krematorio5.jpg

Seurakunnan puistopäällikkö Markku Blom esittelee hautaukseen liittyviä vainajien arkkujen kylmäsäilytystiloja.

 

Meitä vainajina puuarkuissa voidaan Levon krematorion kylmätiloihin varastoida kerralla 39.

 

Krematorio3.jpg

Kuolleen minämme käsittely kestää noin tunnin. Poltto on mahdollisimman pienipäästöistä ja kiristyneiden ympäristönormien mukaisesti tarkoin säännöin tapahtuvaa ja ohjeistettua: polttoaineena on maakaasu, entisen öljypolton sijaan, savukaasuista suodatetaan eritysesti elohopea sekä muut haitaliset dioksidit ja furaanit ja kaikki myrkylliset aineet. Arkkumateriaaliksi kelpaa vain puu. Laitos on käynyt läpi monet ympäristöasiantuntijoiden tarkastukset, sen toiminta on Lahden seudun ympäristölautakunnan luvan varainen, pelkkä luvan hintakin hulppea 6100 euroa. Kokonaiskustannukset olivat 3,6 milj. euroa. Laitoksen kestoiäksi on arvioitu 15 vuotta.

 

Suntama%20Levolla.jpg

Seurakuntatyöntekijä Pasi Suontama selvittää, miten polttouuni nappia painamalla käynnistyy ja

 

KREMATORIO%202.jpg

miten polttomasuunit saavat kuumuutensa, joiden hukkalämpökin käytetään Levon hautausmaan rakennusten lämmitykseen.

 

Polttamisemme on yhtiöitetty kiinteistöyhtiöksi, Levon krematorio Osakeyhtiöksi, ja jos olemme osakeyhtiökunnan jäseniä, meidän polttomme hinta on tänään 240 euroa, muiden paikkakuntien jäseniltä veloitetaan 330 euroa. Tuhkaustoimenpiteen suosio on Lahden seudulla jo 75 % kaikista kuolleista. Krematorio pystyy käsittelemään vuodessa meistä noin 3000. Krematorio toimii toistaiseksi omakustannushintaan eikä voittoa ole tarkoitus kerätä.

 

Krematorio4.jpg

Saimme vapaasti katsella laitoksen avaria, valoisia tiloja ja kahvin, mehun ja pullan kera keskustella rauhassa seurakuntien sielunhoitotyöntekijöiden kanssa. Tässä Nastolan kirkkoherra Matti Piispasen kanssa jutustelimme ja saatoimme filosofoida elämän päättymisestä ja siitäkin, sanotaanko jälkeemme  "maasta sinä olet tullut ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman"  vaiko  "maasta sinä olet tullut ja savuna taivaalle sinä haihdut sekä tuhkana maahan jälleen palajat."

 

Yleisövierailun toteuttamiseksi paikalla oli tietenkin monenlaisia asiantuntijoita, kahvinkeittäjiä ja emäntiä, kirkonmiehiä, seurakunnan hallintojohtajia, laitoksen työntekijöitä, polttokattiloiden käyttäjiä jne, joita kaikkia saimme henkilökohtaisesti haastatella ja saada heiltä kysymyksiimme selkeät vastaukset. Laitoksen polttouuniaulassa pyöri myös video, jossa kohta kohdalta toiminta ja sen tekniikka selvitettiin.

 Krematorio%206.jpg

 

Lopuksi on meistä jäljellä vaatimaton kolmelitrainen pahviastiallinen tuhkaa, jonka kankaisessa kantolaukussa voimme viedä sopimaamme tai saatattaa toivomaamme paikkaan - useimmiten kätkettäväksi hautakummun multaan.

http://www.lahdenseurakunnat.fi/hautausmaat/hauta-ja-hautauspalvelut/levon-krematorio