Teatterikes%C3%A4%2021Musta%20mustempi%2

Valokuva  Christian Vaarapuro

Porilainen Rakastajat-teatteri vieraili Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa, esityksellä Musta, mustempi, romani  - tarkoin rajatuin, puolisalillisen täyttävin istuinpaikoin Tampereen Teatterin Frenckellin teatteritilassa. **

Näyttämöteos on Elina Izarra Ollikaisen kirjoittama ja ohjaama erimaalaisten romanien kansainvälisesti yhtenevä, torjutun syntyperän omaavien ihmisten historiaa 1600-luvulta alkaen käsittelevä yhteiskunnallinen puheenvuoro, jonka kuvitelmien ja varsinkin totuuden pohjana esityksellä on laaja tutkimusaineisto ja esittäjillä elämänkokemuksia omakohtaisesti.  

Hieman teennäinen on tosin esityksen niin usein suomalaisteattereissa käytetty johdattelu, jossa yksi teatterin näyttelijöistä on muka sairastunut ja jäänyt saapumatta. Tilanne on avoin ja akuutti, kun me katsojat olemme jo paikalla. Pian kuitenkin sattumalta vanha tuttava tulee paikalle ja teatteriryhmää luotsaava näyttelijä saa ylipuhuttua hänet korvaamaan puuttuvan esittäjän. No - katsoja ratkaisee teatterimaneerisen alkuveryttelyn lopulta yhdeksi keventäväksi elementiksi koko esityksen vakavalle perusaiheelle.

Näyttämöteoksen muoto on yhtäaikaa rapsodiallisen väljä ja dokumentaarisen informatiivinen. Katsojan ei ole aina helppo sitä seurata tunnelmien, asioiden, maiden lainsäädäntöjen ja asiantuntijalausuntojen, jopa suomalaismepin filmatun kasvokkaisen keskustelupuheenvuoron hyppiessä kuin vapaassa assosiaatiossa lavan täydeltä. Jotakin romanikulttuurin ytimestä esityksen raikas meno ja voimakas tunnelmointi tansseineen sekä eri aikakausissa syklivä historiamuoto kohtauksineen viestittää, ei vähiten jo yhden esittäjänsä, Kai Tannerin omakohtaisista romanijuurisen ihmisen kokemuksista yhteiskunnissamme. Tannerin syvähuumorinen ote jäsentää taitavasti esityksen sirpaleisen seurattavuuden.

Romaniasiat ovat silloin tällöin päivälööppien polttopisteissä - kuten romanikerjäläiset kaupunkien keskustoissa helistäessään senttikuppeja kerjätessään - kuvat välittyvät pieniksi tilapäishetkiksi televisioissamme. Koulumaailmassa romanilasten tie on itselleni tuttu erityisopetuksen opettajana, samoin heidän tapakulttuurinsa, yhteisöllisyytensä ja romanisukujen väliset ongelmat.

Teatterissa nyt ensi kertaa koen edes jotakin keskeistä romaneihin kohdistuvista ennakkoluuloista, heidän elämästään annettavan meille aidosti pohdittavaksi. Puheenvuorona esitys on tärkeä valinta tällaiseen valtakunnalliseen teatterikatselmukseen ja sen suomalaisuutta valottavaan yhteiskunnalliseen syväluotaukseen.

 

 

Musta, mustempi, romani

Käsikirjoitus ja ohjaus Elina Izarra, lavastus ja puvut Mirkka Nyrhinen, koreografia Heli Keskikallio ja Maria Kause, valo-, video- ja äänisuunnittelu Johannes Vartola, videokuvaus Kalle Kuisma.

Rooleissa Yasmin Ahsanullah, Henrik Hammarberg, Kai Tanner, Outi Vuoriranta.

 

** Vuonna 1991 perustetun porilaisen Rakastajat-teatterin mottona on tarjota yleisölle rohkeaa, taiteellisesti tinkimätöntä ja ajatuksia herättävää teatteria - huumoria ja elämän hulluutta unohtamatta.

 

Lis%C3%A4liite.jpg